Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Tre kvinner om valget om å la sminkepungen få være i fred

– Et eller annet sted på veien gikk sminke fra å være hobby til å bli noe jeg trengte for å føle meg fin. Siden har jeg klart å løsrive meg mer fra det, forteller Maja Hattvang.

De siste årene har contouring, strobing og highlighting feiet over oss med sine pigmenter og skimmer-partikler. I en tid der skjønnhetsidealet har nådd nye, nærmest umulige høyder, og de naturlig vakre berømmes på Instagram i form av enorme antall følgere og likes, kan det selvfølgelig være vanskelig å ikke la seg friste til å pynte på sannheten. Men, samtidig som annenhver én har latt Kim K og hennes yngre søstre sine tendenser få styre deres sminkevaner, har det kommet en motbevegelse.

Med superpopulære merker som Glossier i spissen, der fokuset ligger så langt fra Kardashian-familien som man kan komme, og megastjerner som Alicia Keys som har fått veldig mye PR for å ha sluttet å bruke sminke, er det helt tydelig at mange er gått lei av det ekstreme sminke-presset. En del velger nå å la sminkepungen, stort sett, få være i fred.

Vi har snakket med tre kvinner om deres valg om å ha et ansikt uten masse garnityr. 

Les også: Skuespillerne er uretusjerte og sminkeløse i ny kalender

Thea Raudberget, 23 år, influencer, COS-ansatt, og AHO-student 

Hvordan har ditt forhold til sminke endret seg fra du kjøpte dine første produkter og frem til i dag? 

– Forholdet mitt har jo endret seg ganske mye, fra å bruke sminke regelmessig, til å kun bruke det som et ekstra virkemiddel de gangene jeg har lyst til å fremheve noen av trekkene i ansiktet mitt. Jeg har aldri brukt spesielt mye av det fordi jeg synes det er kjedelig å sminke seg. Og derfor har jeg blitt ganske vant med mitt usminkede ansikt, og foretrekker det. Så synes jeg vel egentlig det er finest å bare være naturlig.

Hvordan oppfattet du skjønnhetsidealet da, og hva slags inntrykk har du av unge menneskers forhold til skjønnhetsidealet i dag? 

– Altså skjønnhetsidealet som var da jeg gikk på ungdomsskolen var jo noe jeg ikke valgte å forholde meg så veldig til, da det krevde mye arbeid, både med hår og sminke. På videregående tok det et halvt år med pynting, før usminket og joggedress ble uniformen. Mitt inntrykk av dagens ungdom, det vil si søsteren min på 16 og hennes venninner, er at det er mange som bruker en del sminke – vel og merke på et helt annet nivå! Youtube tutorials gjør at 15-åringer har en helt annen kunnskap om hvordan man sminker seg enn hva jeg har idag. Men jeg tror også det handler om interesse, jeg har aldri giddet å lære meg noe som helst om det.

Hvordan forholder du deg til dagens skjønnhetsideal?

– Jeg vet egentlig ikke helt hva som er dagens skjønnhetsideal. Med sosiale medier som kilde vil jeg si at jeg ser mye forskjellig. Mange med fleekete sminke, men også mange yndige, usminkede fjes. Så da kan man jo velge litt hva man vil se på som «idealer», etter hva man selv liker, tenker jeg. Jeg har jo aldri helt skjønt hva som er greia med å drive å jevne ut huden. Jeg synes jo ujevnhetene i huden, som for eksempel forskjellige pigmenter, føflekker og fregner, er nydelig. Og det er jo veldig mange fine og søte gutter som ikke bruker noe sminke. Pluss; hvem kan vel ikke si seg enig i at Martine Lunder ser mye nydeligere ut usminket?!

Hva er årsaken til at du nesten ikke bruker sminke? 

– En av hovedårsakene er at jeg synes er at jeg synes det ser finest ut å være naturlig. Men jeg tenker også at for meg handler det mye om at jeg kan få litt klaustrofobi av å dekke til huden, også prøver jeg å sette pris på at jeg ble tildelt fin hud uten å gjøre noe som helst med den. Også synes jeg usminkede øyne er veldig pent. Og jeg liker fregnene mine. Men jeg kan godt finne på å sminke leppene mine da. Jeg har tenkt en del på dette med barnslighet oppgjennom, og i de senere årene har jeg prøvd å dyrke den fremfor å skjule den. For man er jo faktisk bare ung en gang, og jeg kommer jo ikke til å ha like våkne øyne eller stram hud når jeg blir eldre. Om vinteren blir jo det med at man ser trøtt ut et litt større problem, så da kan jeg synde på brun og blid en gang eller to. Pluss at jeg ikke skal legge skjul på at jeg farger både vipper å bryn, noe jeg synes kan være effektfullt nok til at jeg ikke føler meg så trøtt i trynet! Jeg tror ærlig talt at sminke ikke er så bra for huden og gjør at den siger, så drikk heller vann og dusj om morgenen så våkner ansiktet.

Hender det at noen sier noe til deg i positiv eller negativ forstand om det at du ikke bruker sminke?

– Nå kan det jo handle om hvilket miljø jeg er i, for jeg vil jo se for meg at det har ganske mye å si på holdningen min, men jeg har sjeldent møtt noen som er negative. Tvert imot føler jeg at jeg oftere får komplementer når jeg går uten. Jeg har jo opplevd at venninnene mine kan foreslå at jeg kanskje skal ta på litt maskara for gøy noen ganger når vi skal ut, men jeg angrer jo bare hver gang.

Ida Einarsdottir, 31 år, redaktør for motemagasinet Vixen.no

Hvordan har ditt forhold til sminke endret seg fra du var ungdom og frem til i dag? 

–  Etter å ha jobbet i motebransjen i nesten ti år har det både formet mitt forhold til sminke og gitt meg veldig, veldig mye lærdom. Jeg har aldri brukt særlig mye sminke, men det er kanskje først de siste årene at jeg har blitt det bevisst. Jeg har vært heldig som alltid har hatt fin hud. Når det er sagt har jeg også alltid tatt vare på huden min, kanskje ikke alltid i form av gode hudpleierutiner slik som nå, men jeg har spist sunt, drukket vann, trent regelmessig og alltid beskyttet meg mot sola. Det er jeg glad for nå som jeg har bikka tredve. Min rutine er rens og fukt – morgen og kveld, skrubb en til to ganger i uka, maske etter behov samt serum og øyekrem. Da trenger jeg bare en CC-krem og kanskje en concealer for å dekke eventuelle mørke ringer under øynene. I tillegg liker jeg å bruke highlighter på kinnbeina, over neseryggen og i amorbuen. Børster brynene i form og leppepomade, så er jeg «good to go».

Hvordan oppfattet du skjønnhetsidealet på den tida, og hva slags inntrykk har du av unge menneskers forhold til skjønnhetsidealet i dag? 

– Jeg er født og oppvokst i det som da var et ganske lite sted. Vi snakket selvsagt om sminke, og syntes det var gøy å eksperimentere, men det var ikke noe uttrykt skjønnhetsideal. Jeg husker brunkrem, det vi da kalte foundation, og siden det var in med tynne øyenbryn, kjenner jeg flere som barberte av seg bryna for så å tegne de på igjen. Skjønnhetsidealet har lenge vært preget av det tilsynelatende perfekte – ikke bare når det kommer til sminke, men generelt i motebransjen. Presset blir jo ikke noe mindre av sosiale medier, kanskje spesielt Instagram der det er enkelt å få alt til å se perfekt ut.

Jeg har ofte tenkt at jeg er glad jeg ikke vokser opp i dag, men jeg føler samtidig at noe interessant er i ferd med å skje. Det betyr jo mye når både superstjerner og influencere velger å ta et oppgjør med det klassiske skjønnhetsidealet, for eksempel med «no makeup»-trenden på sosiale medier, for ikke å snakke om den generelle «no makeup makeup»-trenden i bransjen. Så da tenker jeg samtidig; faen, det er nå man skulle vokst opp. Det virker som om kidsa skjønner greia.

Hvordan forholder du deg til dagens skjønnhetsideal?

– Jeg føler at dette med den naturlige trenden ikke bare er en trend, men et gjennomgripende paradigmeskifte. Mer enn noensinne handler det om det vi på godt norsk kan kalle «uniqueness». Det ser vi også på catwalken der beauty looks nå tilpasses hver enkelt modell. Det moderne skjønnhetsidealet omfatter også både kropp, alder, hudfarge, kjønn, religion og seksuell legning. Alle skal være representert og kunne kjenne seg igjen – det er noe forbrukerne krever og verken merkene, designerne eller motehusene kan lenger sitte på gjerdet. Det tvinger igjennom  nye muser, kampanjemodeller, ambassadører, ansikt utad og samarbeidspartnere – og ikke minst sminke i en rekke ulike nyanser slik at alle skal kunne finne noe som passer deres hud, hudtilstand og hudfarge. Det er faen meg på tide.

Hva er årsaken til at du nesten ikke bruker sminke? 

– Jeg liker en naturlig look til hverdags. Dessuten er jeg ikke interessert i å bruke altfor lang tid foran speilet på badet om morgenen. Men riktige produkter og gode hudpleierutiner er viktig for meg. Jeg renser alltid huden – selv når jeg egentlig ikke orker. Dessuten er jeg allerede gift, neida. Men mannen min synes det er fint at jeg ikke bruker så mye sminke – selv om jeg må innrømme at jeg våknet tidlig for å sminke meg litt før han våknet sånn i starten. Hehe.

Hender det at noen sier noe til deg i positiv eller negativ forstand om det at du ikke bruker sminke?

– Jeg får ofte høre at jeg har fin hud. Det er hyggelig, og gir meg ikke lyst til å dekke den noe særlig til. Jeg får også komplimenter når jeg i blant sminker meg på fest, men det er jo også fordi folk ikke er vant med å se meg med noe særlig sminke – da blir det liksom litt ekstra fint når man først sminker seg skikkelig.

Maja Hattvang, 27 år, influencer og forfatter av den nylig utgitte DIY-hudpleieboken «Naturlig nok».

Hvordan har ditt forhold til sminke endret seg fra du kjøpte dine første produkter og frem til i dag? 

– Jeg var veldig interessert i sminke som tween, leste sminkemagasiner fra perm til perm og lærte meg å lage looks av sånne steg-for-steg guider. Jeg hadde en pung med mammas gamle sminke som jeg eksperimenterte med, husker spesielt en liten øyeskyggepalett med kaldt, glitrende grønt og rosa i. Så ble jeg indie-tenåring og hadde vel mest sort eyeliner. En periode sent i tenårene oppdaget jeg Laura Merciers porselens-foundation, da gikk jeg kun med den, ingen blush så jeg så ut som et spøkelse, mørk grå eyeliner under øynene og en rouge noir-leppestift fra Chanel som jeg såvidt dytta på leppene så de ble litt mørkere.

Det var en bra look egentlig, men et eller annet sted på veien gikk sminke fra å være hobby til å bli noe jeg trengte for å føle meg fin. Siden har jeg klart å løsrive meg mer fra det, sminker meg lite, og kan fint gå uten. Men jeg føler meg klart best når jeg kan ta på litt øyeskygge for å markere øyene, mineralpudder for å jevne ut huden og leppepomade, gjerne med hint av rødt i.

Hvordan oppfattet du skjønnhetsidealet da, og hva slags inntrykk har du av unge menneskers forhold til skjønnhetsidealet i dag? 

– Da jeg vokste opp drev folk med heldekkende, altfor mørk foundation, masse sort eyeliner og mascara og hvitrosa lepper, men jeg skjønte aldri greia, og følte iallefall ikke at det var noe jeg måtte forholde meg til. Det eneste idealet jeg var opptatt av å følge var å ha fin hud, hehe. I dag er alt mye mer avansert, og folk har mye mer kunnskap om sminke og hvordan man bruker den, takket være Youtube og Instagram. Det fører sikkert også til mer press, flere ting man skal oppnå, dyre produkter man «trenger». Samtidig tror jeg unge er veldig bevisste på at Instagram ikke representerer virkeligheten, de vet at filter finnes liksom.

Hvordan forholder du deg til dagens skjønnhetsideal?

– Jeg liker å tro at jeg er veldig avslappa, men jeg kan også ta meg selv i å tenke; hva om jeg gjorde noe med dette eller dette. Hvorfor blir jeg ikke legga på polet lenger, jeg ser jo ut som jeg er 22, gjør jeg ikke!? Men jeg er heldig, jeg har skjønnhetskapital nok til å ikke bry meg så mye, jeg kan bryte regler og få kreds for det, mens andre kanskje ville blitt fått negative reaksjoner for å gjøre det samme.

Hva er årsaken til at du nesten ikke bruker sminke? 

– Det er selvfølgelig digg og praktisk å være litt low maintenance, men først og fremst synes jeg jeg ser bedre ut uten masse sminke. Ha! Så det er ikke fordi jeg ikke bryr meg om hvordan jeg ser ut. Det gjør jeg.

Hender det at noen sier noe til deg i positiv eller negativ forstand om det at du ikke bruker sminke?

– Jeg tror aldri jeg har opplevd at noen har sagt noe negativt. Men jeg får jevnlig høre hvor bra det er at jeg «tør» å ha en «naturlig» look, selv om det ikke koster meg noe. Jeg tror for mange blir dette med naturlig look bare enda en ting de ikke klarer å oppnå, noe forbeholdt de med riktig utgangspunkt, og ikke nødvendigvis så befriende.

Les også: Nå kommer Rihanna sin sminkekolleksjon

Siste saker

Mest lest nå
Les mer