Maja Hattvang har lekt seg på kjøkkenet i et halvt år. Resultatet er en oppskriftsbok for huden din.
I fjerde etasje i en bygård fra 1898 på Bislett har skribenten og bloggeren Maja Hattvang (26) trikset og fikset med alt fra kokosolje til geitemelk. Kjøkkenet har nesten blitt gjort om til et lite laboratorium der bolledeigen har blitt byttet ut med ansiktsmasker og lasagnen med såpestykker. Dette har resultert i «Naturlig nok» – en oppskriftsbok for hudpleieprodukter som lanseres denne uken.
– Jeg har alltid vært fascinert av skjønnhetsritualet – helt siden jeg var liten gledet jeg meg til når jeg ble eldre og kunne sitte foran speilet og smøre meg inn. Men jeg ble nok ikke ordentlig interessert før jeg ble 19 år. Det var også da jeg startet å utforske med å lage produkter selv, sier Hattvang til Melk & Honning.
Et dypdykk inn i internetts kriker og kroker gjorde at hun kom over den store DIY-bølgen. Det florerte av oppskrifter som kunne gjøre huden din godt med ingredienser bare fra matvarebutikken.
– Denne boken inneholder de oppskriftene jeg synes har fungert best og som jeg har vært mest fornøyd med. Da jeg startet med boken hadde jeg laget en del ting fra før, men jeg begynte å eksperimentere enda mer for å sjekke om det går an å lage alt det man trenger selv.

Majas egne kroppskrem. Foto: Silje Skarra
Naturlig nok en trend
Hattvang er ikke den første som har blitt opphengt i naturlige, hjemmelagde produkter for hud og hår. Det er dog den første boken i Norge som har blitt utgitt med temaet. På de internasjonale bokhyllene er det mange.
– Jeg har inntrykk av at unge sånn i 20-årene er blitt veldig opptatt av det. Men det er også en gruppe med litt eldre damer sånn i 60-årene som er interessert i å lage alt mulig selv, og opptatt av holde seg unna skadelige ingredienser.
Siden interessen for hudpleie startet har hun vært opptatt av produktene skal inneholde naturlige og økologiske ingredienser. Tidligere har hun prøvd å være helt selvforsynt. I dag er hun ikke like streng. En titt inn i Majas baderommshylle beviser det. Der står hennes egne produkter på rad og rekke blandet med noen mer kjente merkevarer. Men hun er fortsatt opptatt av hva som står på innholdsfortegnelsene. Av hennes erfaring har huden det best når den blir behandlet med enkle produkter med få ingredienser.
Hun viser fram en av sine egne produkter som er i en pet-flaske med et lite pumpehode. Det er en renseolje med fire ingredienser – noen litt mer gjenkjennelige enn andre. Den bruker hun hver kveld.
– Miljøaspektet er selvfølgelig også en viktig del av at jeg liker å holde med på dette. Man må gjøre det man kan for å ikke «fucke» opp naturen.
I prosessen med lage sine egne produkter forklarer Hattvang at man også blir kjent med og har kontroll over ingrediensene som blir brukt, og hva som fungerer best for sin egen hud.
– Når man lager til seg selv kan man jo også tilpasse det etter egne behov. Når man mestrer oppskriftene så lærer man etter hvert hva de ingrediensene gjør og hva din hud trives med.

Foto: Silje Skarra

Renseolje, honningkrem, leppomade med farge og nattsalve. Foto: Silje Skarra
Forfengelighet
På spisestuebordet er det stablet hundre små glasskrukker som skal fylle Maja Hattvangs egen kroppskrem. Den nybakte forfatteren forbereder seg til sin først lanseringsfest for sin første bok. Noen heldige skal få en liten smakebit av en av hennes favorittoppskrifter.
– Interessen for hudpleie bunner nok i en slags forfengelighet. I begynnelsen var det nok mest et forsøk på å få bot på et «problem».
26-åringen har – som mange andre – har ikke alltid hatt plettfri hud. Urenheter, rødhet og eksem var noe av det som skapte den store interessen for kremer, serumer og oljer.
– Jeg har kjent veldig på det selv. Det er nesten litt skambelagt å ha dårlig hud. Det føles liksom som at man må skjule det for enhver pris og virkelig legge inn en innsats for å gjøre noe med det, forklarer hun.
Med årene har bloggeren – som skriver om alt fra reise, interiør, bøker og skjønnhet – skiftet litt av fokuset bort fra at huden støtt og stadig må være plettfri.
Hun påpeker at nok en fordel med å lage skjønnhetsproduktene hjemme på kjøkkenet er at man ikke blir like avhengig av skjønnhetsindustrien.
– Det har vært en greie for meg at når man lager ting selv, så blir man liksom litt friere og tar kontroll over sine egne behov. Man blir liksom ikke så avhengige av å gi pengene sine til skjønnhetsmerker som ofte har litt tvilsomme måter å framstille og selge produktene sine på, forklarer hun.
Hun vil at boken skal være en motvekt til alle de polerte bildene av hud som er ute å går. For selv om hun synes det er spennende å eksperimentere med hudpleieprodukter og hvordan den kan påvirke, mener hun at det ikke er noe galt i å ha kviser eller urenheter. Hun vil at både boken og bloggen hennes skal gjenspeile en naturlig hud.
– Man ser jo sjelden hud som ikke er perfekt i media. Jeg tror veldig mange – stort sett alltid – selv om det ikke er reklame innen skjønnhetsindustrien, retusjerer det meste av urenheter og slikt bort. Så målet er jo å bidra til at det normaliseres. Jo mer man ser det, jo mer vil det normaliseres og folk vil forhåpentligvis slutte å stresse så mye med det.
Hattvang presiserer at det er viktig for henne at alle hudtyper skal ha plass. I boken er det også en bildeserie fotografert av Anne Valeur med usminkete mennesker med forskjellige typer hud.
– Denne boken er jo på en måte også et bidrag til et press om å se bra ut, så jeg har prøvd å være bevist på hvordan jeg skriver og presenterer det. Jeg vil ikke bidra til tankegangen at hvis du har en kvise, så må du kvitte deg med den. Men at det heller skal handle om å ha det gøy og ta vare på huden og seg selv, avslutter hun.

Foto: Silje Skarra
Hovedbilde fotografert av Silje Skarra
Les også: – Nå kjenner vi at tiden er litt moden for å reagere litt på akkurat disse tingene