Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Summer in the City: Stor reiseguide til sommeren i New York

De aller kuleste barene, stiligste restaurantene og kafeene, og beste butikkene.

Av Kine J. K. Fjosne 

Det finnes ikke et sted det er så lett å aldri sove som i byen som aldri sover. Spesielt om sommeren er det en helt unik energi i luften her som gjør mennesker så fulle av energi at det føles som at ingenting er umulig, og man kan være våken for alltid.

Den spesielle følelsen av å løpe rundt i sommerkjoler fra gallerier til museer, å lunche, brunche og munche på trendy kafeer og restauranter, å ha piknik og leie robåt i Central Park og å shoppe i verdens største motemekka – er en følelse man kun kan få i dette mylderet av en by.

Det er alltid nye restauranter, butikker, gallerier og aktiviteter å få med seg på Manhattan, i tillegg til alle de legendariske, originale New York stedene.

For at du skal få en mest mulig magisk opplevelse i byen med stor b har vi her samlet noen gode insider-tips. Område for område får du oppsummert det viktigste du trenger å oppleve, dersom du tar turen over dammen denne sommeren.

Les også: New York Times skryter av norske motebutikker

Financial District og downtown

Lengst sør på øyen finner man «Financial District», kjent for Wall Street og den mest fasjonable business-dresskoden i verden. FiDi – som det kalles av de lokale – har de siste årene markert seg som mer enn bare et sted for bank og kontor. Vogue har etablert sitt hovedkontor i One World Trade Center, et sted man forøvrig bør sjekke ut om man vil få med seg en av de beste utsiktene av New York.

Like ved har et kunstverk av et shopping senter åpnet ved navn Westfield, også kjent som The Oculus. Her finner du både kjedebutikker, luksus i form av Dior sin første beauty boutique, Rebag som selger secondhand designervesker, og nydelig mat hos italienske Eataly. Like i nærheten ligger Brookfield Place, rett ved Hudson River. Her kan du shoppe designermerker mens du vandrer blant store palmer.

Brookfield Place

Øst i FiDi er Southstreet Seaport verdt å få med seg; spesielt Carla Sozzanis fantastiske 10 Corso Como butikk og restaurant. Etter en lang dag med shopping og kulturelle opplevelser passer det perfekt å avslutte med forfriskninger og en fantastisk New York utsikt. Manhatta ligger i 60. etasje og kan by på både en herlig middagsmeny og drinker.

En helt spesiell ting med New York er at man gjerne har mer energi langt ut på dagen enn når du våkner. Føler du denne berømte energien bør du ta turen innom The Beekman Hotel og avslutte kvelden med cocktails i The Bar Room – eller danse hele natten i kjelleren der du finner nattklubben Alley Cat.

The Bar Room på The Beekman Hotel

Chinatown

Nord-øst for FiDi føles det plutselig veldig som du er kommet til østen; Chinatown får deg nemlig til å glemme at du er i New York. Dette området byr på de beste neglesalongene og de sprøeste matmarkedene. Veggmaleriene og bygningene er kunst i seg selv, og restaurantene er så autentiske som de kan bli. Sjekk ut Chinese Tuxedo for trendy dim sum, Jajaja for vegansk meksikansk, og – ikke minst! – it-merket Glossiers prisvinnende sminke og hudpleie-forretning.

Glossiers butikk i Chinatown

Lower East Side

Helt på grensen til Chinatown ligger Lower East Side, som de siste årene har markert seg stedet unge kunstnere holder til. Her finner du trendy kafeer og intime restauranter til en rimelig penge. Hos The Flower Shop kan du spille billiard og spise tradisjonell mat med en trendy vri, omringet av vintage interiør som gjør stedet verdt et besøk i seg selv.

På Lower East Side finner du også en rekke barer og klubber fylt til randen med byens kuturelite. Sjekk ut Make Believe, takbaren til The Sixty Hotel. Deretter er Casa Mezcal stedet å danse – og bli danset med! Og, om du kjenner en plutselig lengsel etter Skandinavia kan du ta turen til BonBon der svenske Bobby selger svensk godteri.

Make Believe hos The Sixty Hotel

Soho

Dette er et av New Yorks aller mest berømte områder. Dette er et ekte shoppingmekka. Med kjedebutikker vegg i vegg langs gata Broadway, og designer butikker vegg i vegg i sidegatene, er det likevel fort gjort å føle at man drukner i mennesker, spesielt turister.

Selv om du føler at folkemengdene blir litt vel overveldende er det et par steder du bør sørge for å få med deg. What goes around comes around er en av de mest kjente vintagebutikkene i byen og absolutt verdt et besøk. Her finner du et utvalg av de mest unike vintageskattene i verden. Soho byr også på noen av de mest trendy restaurantene på Manhattan; Cipriani, Sant Ambroeus, Felix og Balthazar er alle selve definisjonen på «se og bli sett»-steder i. Her spiser du blant lokale New Yorkere, trendy socialities – og kjendiser som Victoria Beckham.

Og om du ønsker «picture perfect» New York bilder, er gatene i Soho absolutt stedet for en liten photo shoot.

Sant Ambroeus
Vintagebutikken What Goes around Comes around

Tribeca, West Village og Greenwich Village

Vest for Soho ligger TriBeca, et langt mer rolig område å strolle rundt i. Her er turistmengdene betydelig mindre, i stedet er det lokale New Yorkere som fyller gatene her. Spis brunch hos A Summer Day Cafe eller Gotan, og middag hos The Odeon eller Frenchette. Ta turen innom Patron of the New for et fantastisk utvalg av nye, trendy designermerker slik som Off White, Palm Angels og Unravel. I TriBeca finner du også The Roxy Hotel, med egen kinosal som viser vintage filmer. 

Litt lengre nord finner du West Village og Greenwich Village, som begge byr på koselige og sjarmerende kafeer og restauranter som er perfekte for brunch. Lokale New Yorkere spiser avocado toast hos Cafe Clover, Cafe Cluny eller Bluestone Lane. Skulle italiensk cuisine friste mer, er Bar Pitti stedet å gå for litt ekte people watching. 

A Summer Day Cafe
A Patron of The New

Meatpacking District

I 2014 stengte den berømte restauranten Pastis, som blant annet figurerte en rekke ganger i tv-serien Sex and The City. Siden den gang har stedet vært savnet av socialites, kjendiser og lokale New Yorkere som hadde det som sitt stamsted. Gleden var dermed stor da det ble annonsert at den ville gjenåpne denne sommeren. Like ved finner du The Standard Hotel, som byr på fantastiske opplevelser både i form av nydelig mat på The Standard Grill og drinker hos The Boom Boom Room; en favoritt blant kjendiser og it-mennesker. Meatpacking er også området for de mest populære nattklubbene på Manhattan, om du er i humør for en ordentlig fest, som ofte varer helt til solen står opp igjen.

Pastis

Chelsea

Dette området er kjent som Manhattans «Flower district». Her florerer det både av blomster, restauranter og kunstgallerier. Den opphøyde gangstien The Highline strekker seg gjennom Chelsea, og gjør turen fra Meatpacking til Chelsea en opplevelse i seg selv. Taglialatella Galleries er verdt en titt om du er interessert i moderne kunst, ikke langt fra nyåpnede Hudson Yards, som består av både et luksuskjøpesenter og den spektakulære Vessel-bygningen; et kunstverk i seg selv.

«Fleur» er fransk for blomster, som også er navnet på den nyeste takbaren i byen; The Fleur Room ligger 35 etasjer over New Yorks gater og er dermed byens høyeste nattklubb. Med blomster og marmor, en utsikt nesten for bra til å være sann og diskokulen fra den berømte klubben Vertigo, er dette virkelig stedet å danse natten lang. Med en vintage og old school følelse er dette det nærmeste du kommer Studio 54 i dagens New York. I samme bygg finner du også italienske Feroce, med pasta og pizza så autentisk som du får det. Restauranten byr på både innendørs bord i en vintage italiensk atmosfære, og i en mini oase utendørs.

The Fleur Room

Flatiron

Like i nærheten av Chelsea finner du Flatiron-området, oppkalt etter den berømte Flatiron-bygningen, et landemerke absolutt verdt å se og fotografere. Langs Broadway i dette området finner du en av byens beste bokhandler Rizzoli. Utvalget av bøker og magasiner her er en drøm. Like ved ligger Cha Cha Matcha, himmelen for matcha-elskere. Når det gjelder middag er The Edition Hotel og deres The Clocktower rett og slett et kunstverk av en restaurant. Her er hvert rom designet med fløyel i forskjellige farger og vegger fylt med noen av de kuleste fotografiene i verden.

Cha Cha Matcha

Midtown West og Midtown East

Bokstavelig talt midt på Manhattan finner du Midtown West og Midtown East. Her ligger en av byens mest kjente parker; Bryant Park, som har utendørskino hver eneste mandag sommeren gjennom. Om du føler for noe mer aktivt, har de også utendørs-yoga her. The Edition Hotel åpnet sitt andre hotell i New York denne våren, midt på Times Square. Med innendørs palmetrær og The Paradise Club – som absolutt får det til å føles som om du er i New York noen tiår tilbake – har dette hotellet kjapt blitt en favoritt blant trendy New Yorkere.

The Paradise Club på The Edition Hotel

Midtown East huser de mest upscale (det vil si svindyre) restaurantene og steakhousene i byen. Blant disse finner man The Polo Bar, Monkeybar og Maloney & Porcelli, som er blant byens mest populære. Med vintage inspirerte interiør, old school-atmosfære, fascinerende historier og ikke minst; fantastiske menyer, har disse restaurantene blitt lokale New Yorkere og trendy turister sine favoritter.

Kjent fra Sex and the City er The Paris Movie Theater en kino man burde sjekke ut mens man er New York. Like ved ligger et av verdens mest berømte hoteller, The Plaza Hotel, som har figurert i utallige filmer. Om budsjettet ikke strekker til for The Gatsby Suite, ta likevel turen innom for frokost i The Palm Court. Kryss deretter gaten for å gå på Bergdorf Goodman, et paradis for moteinteresserte, elsket av fashionistas, bloggere og kjendiser. Dette luksusvaremagasinet har blant det beste utvalget i verden når det kommer til luksussminke, -hudpleie, -sko, -klær, og -tilbehør.

Heldigvis ligger en av de beste Zara-butikkene i verden kun et par gater unna, dersom lommeboken ikke helt tillater luksusmerker. Ikke langt fra Bergdorf Goodman finner du Barneys, et annet mekka for klær, sko og tilbehør. Både Bergdorf Goodman og Barneys har trendy restauranter i toppetasjen, absolutt verdt et besøk etter en full dag med shopping.

The Palm Court på The Plaza Hotel

Upper East Side og Upper West Side

På hver sin side av berømte Central Park ligger The Upper East Side og The Upper West Side. Ta turen til Central Park for en frodig, forfriskende følelse, og ha piknik med skyskrapere som utsikt. Om du føler for å få maten servert, ta turen til The Boathouse for den beste french toasten i byen. Lei deretter robåt og se New York og Central Park fra et helt unikt perspektiv.

The Upper East Side ble verdenskjent takket være tv-serien Gossip Girl, og det er virkelig så fabulous som det ser ut som. Her ligger designer butikkene på rekke og rad, samt klassiske kafeer og restauranter. Ta turen til Nello for italiensk mafioso vibes i form av både mennesker og mat, og Le Charlot for den fransk ekvivalenten. The Upper East Side er også hjemmet til noen av de mest berømte museene i verden. Her ligger både The Metropolitan Museum of Art, Guggenheim og The Frick Collection. På The Upper West Side finner du derimot Lincoln Center som byr på ballet og opera i verdensklasse.

Listen er altså lang med aktiviteter, opplevelser, butikker, kafeer og restauranter man burde få med seg i New York.

Likevel er det viktigste å føle at man faktisk befinner seg i «The City», byen over alle byer. New York gir deg en ubeskrivelig følelse, energi og inspirasjon. Som Alicia Keys synger «These lights will inspire you» så husk å stopp opp, pust, og føl på den beste energien i verden.

(Bilder via de ulike nevne stedenes egne nettsider)

Les også: Hun lurte New Yorks elite – nå er hun dømt for storsvindel

Siste saker

Mest lest nå
Les mer