Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Tableu Shop gjenåpner Salgshallen
Salgshallen i Storgata. Foto via Oslo Museum

Norsk motekonsept gjenåpner Salgshallen i Oslo

– Interessen for å kjøpe kunst har økt, men terskelen for å gå inn i et galleri er fortsatt høy for mange.

Midt i graveplassen i Storgata i Oslo ligger et verneverdig, rødt bygg kalt Salgshallen, hvor det i gamledager var et yrende folkeliv. I høst åpnet det norske merket HAiKw/ flaggskipsbutikk i bygget.

Nå gjenåpner butikkgalleriet Tableau Shop her med det samme navnet, Salgshallen. Her selges det design, kunst og kunsthåndverk, og flere anerkjente kunstnere og designere vil ha salgsutstillinger utover våren.

– Muligheten til å gjenåpne bød seg da det ble ledige lokaler i Salgshallen. Den inneholder en brukthandel med møbler og nips, og en med visstnok en million gamle postkort. Jeg synes denne autentiske set-designen er en perfekt kontrast til hvordan vi viser det vi selger, sier Tove Sivertsen i Tableau til Melk & Honning.

Hun forteller at HAiKw/ Shop har vært i Salgshallen i to år allerede, og at stedet ble oppdaget av dem.

– Fremfor å drive Tableau Shop alene ønsker jeg nå et større fellesskap, og vil derfor etablere Salgshallen-navnet som flere kan gå innunder. Flere ting vil dukke opp i de andre lokalene her i løpet av våren.

– Jeg er i utgangspunktet fotograf, og jeg ser også på prosjektet som en god mulighet til å ha en pågående dialog med kunstnere og designere som jeg beundrer.

Tove Sivertsen i Salgshallen.

– Salgshallen bruker formen til et galleri

Tidligere har butikkgalleriet kun eksistert via nettbutikk, i tillegg til ulike shop-in-shop pop-up arrangementer. Nå har de fått egne fysiske lokaler, hvor fokuset vil ligge på solopresentasjoner av ulike utøvere.

Salgshallen bruker formen til et galleri hvor utstillingene står i en begrenset tidsperiode. Men forskjellen er at man kan kjøpe med seg verk rett fra veggen. Uten å vente på at utstillingens tidsperiode skal bli ferdig først.

– Dere forsøker med fokuset på salg å bidra til å lette på trykket til den trange kunstnerøkonomien. Hvorfor er dette viktig for dere? Og hvordan kom dere egentlig på denne ideen?

– Siden oppstarten av Tableau i 2013 har en viktig del av alle prosjektene som er blitt gjort vært å fremme kunst og håndverk fremfor ting produsert i store kvantum, der mellomleddet sitter igjen med den største gevinsten. Etter å ha blitt introdusert for miljøet av kunstnere i Oslo, så jeg at det var veldig mye som ikke var så veldig tilgjengelig for folk flest, sier Sivertsen og fortsetter;

Les også
Gründerduo lager designjakker av møbeltekstil

– Interessen for å kjøpe kunst har økt, men terskelen for å gå inn i et galleri er fortsatt høy for mange. Derfor ønsket jeg å starte noe du kan kalle et slags butikkgalleri. Utøverne er etablerte og på et høyt kunstnerisk nivå. Men vi selger arbeidene litt mer som en merkevare, og du får en bit av kunstnerskapet til en litt mer overkommelig pris.

Fremover kan man forvente seg mye fra Salgshallen.

– Kunstnerne Marthe Elise Stramrud, Veronica Bruce, Maria Brinch, Jennie Bringaker og designer Anne Karine Thorbjørnsen står på programmet frem til sommeren. Og det kan bli flere.

Admir Batlak: «Tears Look Good On You». Foto: Tove Sivertsen

– Føler meg ferdig med mote som kontekst

Admir Batlak, for de aller fleste kjent som klesdesigner, var første mann ut til å stille ut på Salgshallen.

Tears Look Good On You er en ny tekstilserie der jeg pusher videre noen teknikker som jeg har jobbet med tidligere. Det er en prosessbasert serie, og de 14 arbeidene er ferdigstilte skisser som viser noe av den prosessen, sier Admir Batlak til Melk & Honning.

– Jeg presenterte mitt første rene skulpturprosjekt A New Tomorrow på Galleri Riis i oktober 2019 som jeg jobbet med i et år, så det var litt befriende å gjøre et nytt prosjekt på tre uker.

Han forteller at han er fan av Tove Sivertsen og hennes tidligere prosjekter, så da hun inviterte han til å innvie hennes nye space på Salgshallen, takket han umiddelbart ja.

Er du helt ferdig med klesdesign og vier deg 100 prosent til kunsten, eller kan vi forvente oss mer mote fra deg fremover?

– Jeg føler meg ferdig med mote som kontekst, men selvfølgelig blir det noen nye klær etter hvert. Mine to neste planlagte prosjekter er et samarbeid med Ingrid Eggen på No Place i november, og en soloutstilling på SOFT galleri i oktober 2021.

– Men om det dukker opp noe nytt på kropp allerede i disse prosjektene er for tidlig å si.

Tableau Shop gjenåpner som Salgshallen
Admir Batlak: «Tears Look Good On You». Foto: Tove Sivertsen

– En liten oase

Admir Batlak er ikke den eneste kunstneren med designbakgrunn som viser på Salgshallen. Også Anne Karine Thorbjørnsen kommer til å ha utstilling her til våren.

Les også
Arrangerer Designfestival Skøyen

I 2016 vant Thorbjørnsen førsteplass i designkonkurransen Bik Bok Runway Award under Oslo Runway. Året etter åpnet hun den norske moteuken med visning på Munchmuseet.

– Jeg liker stedet i seg selv – det er en liten oase av en annen tid hvor tiden går langsomt og tregt. Et handelssted i et avlukke i sterk kontrast til en hyper kapitalistisk og forbrukerstyrt verden utenfor.

Hva kan vi forvente oss?

– Ingen sneak peaks dessverre. Kom og opplev 19. mars klokken 19!

Anne Karine Thorbjørnsen under Oslo Runway
Anne Karine Thorbjørnsen SS19 under Oslo Runway.

Les også: Disse moteutstillingene vil du ikke gå glipp av

Siste saker

Mest lest nå
Les mer