Moteutstillinger å se i 2020

Marilyn Monroe. Foto: Bert Sterne

Disse moteutstillingene vil du ikke gå glipp av

Fra Louboutin og Prada til Admir Batlak.

Nytt år, nye ustillinger å se. Her er åtte moteutstillinger å få med seg i 2020.

Bob and Marilyn

22. jan – 31. mars

Lite visste den amerikanske fotografen Bert Stern at fotoshooten hans med Marilyn Monroe, bestilt av Vogue i 1962, skulle bli hennes siste. Dagen før magasinet nådde bladhyllene, ble den berømte skuespilleren funnet død i sengen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre år senere lagde Jerry Schatzberg en fotoserie med musiker og stjernespire Bob Dylan. Han hadde nettopp sluppet albumet Highway 61 Revisited, og var med det den nye, amerikanske stemmen i ferd med å sette sitt fotavtrykk på verden.

Nå møtes to navn som begge var med på å forme tiden de levde i gjennom fotoseriene i utstillingen Bob and Marilyn på Dina Vierny-galleriet i Paris.

Admir Batlak: Tears Look Good On You

23. jan – 2. feb

Kunstverdenen er ikke noe nytt for Admir Batlak. Den norske designeren har flere ganger tidligere hatt utstilling, og i januar gjør han det igjen. Tears Look Good On You er en ny serie tekstilarbeider. Tittelen er hentet fra sangen Baš Ti Lijepo Stoje Suze av Hari Mata Hari fra 2001.

Utstillingen vil stå i Salgshallen i Storgata i Oslo, hvor Tableau Shop gjenåpner i januar.

Butikkgalleriet har tidligere kun eksistert via nettbutikk, i tillegg til ulike shop-in-shop pop-up eventer. Fokuset til Tableau Shop i Salgshallen ligger på solopresentasjoner av én og én utøver av gangen og bruker formen til et galleri hvor utstillingene står i en begrenset periode. Verkene kan kjøpes rett fra veggen, til forskjell fra ordinære gallerier hvor man må vente til utstillingen er over.

Peter Lindbergh: Untold Stories

5. feb – 1. juni

Fem måneder etter den ikoniske motefotografen Peter Lindbergh gikk bort, åpner en utstilling som han selv kuraterte i Düsseldorf i Tyskland. Utstillingen Peter Lindbergh. Untold Stories vil bestå av 140 verk signert den tyske fotografen, som døde i en alder av 74 i fjor.

Han ansees å være en av motehistoriens mest anerkjente fotografer. På 90-tallet tok han noen av de mest ikoniske bildene av supermodeller som Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista og Christy Turlington.

«Utstillingen lot meg revurdere bildene mine i en ikke-mote-kontekst. Presentasjonen sikter etter å åpne fotografiene for annerledes tolkninger og perspektiver. Likevel, jeg forsøker ikke å påstå at bildene mine ikke er motefotografier. Det ville ikke være sant. Jeg insisterer på definisjonen motefotografi, fordi for meg betyr ikke den termen at det må avbilde mote. Fotografi er så mye større enn mote. Det er en del av den moderne kulturen», sier fotografien i utstillingskatalogen.

Foto: Peter Lindbergh

Christian Louboutin: L’Exposition

25. feb – 26. juli

Kjent for sin ikoniske røde såle, er Christian Louboutin utvilsomt en av verdens mest berømte skodesignere. Nå hylles mannen bak merket men utstilling ved Palais de la Porte Dorée i Paris. Utstillingen vil ta for seg de kreative prosessene som ligger bak skokolleksjonene, samt inspirasjonen til designeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her vil man få et unikt innblikk i Louboutins visjon gjennom et utvalg av hans mest dyrebare sko, både fra hans personlige arkiv, og fra lån fra stolte eiere – noen av skoene har aldri før vært utstilt. I tillegg vil man få se et utvalg eksklusive samarbeid som hyller designerens beundring av godt håndverk.

Kimono: Kyoto to Catwalk

29. feb – 21. juni

Ærverdige Victoria & Albert Museum i London vil vise Europas første store utstilling dedikert kimonoen. Med denne utstillingen ønsker man å sette fokus på hvorfor mote fra Paris og London er blitt sett på som kunst, mens plagg fra Østen blir sett på som eksotiske kuriositeter.

Kimono: Kyoto to Catwalk vil inkludere blant annet kimonoen brukt i Star Wars, en kjole designet av Alexander McQueen for Björk, en haute couture kjole designet av John Galliano for Dior, design signert Yves Saint Laurent og Rei Kawakubo, en Jean Paul Gaultier-kimono lagd for Madonna og kostymer brukt i Oscar-filmen Memoirs of a Geisha.

About Time: Fashion and Duration på The Met

7. mai – 7. sep

I november kunne man endelig avsløre hva som vil bli tema for årets Met-gala i New York – About Time: Fashion and Duration. I år er museets 150. års jubileum, og utstillingen som lenkes opp til gallaen vil derfor bli dedikert til tid.

Det er imidlertid usikkert hva dette konkret vil bety, men utifra museets beskrivelse av utstillingen på nettsiden deres, vil det involvere klær fra 1870-tallet og frem til idag. Med tanke på fjorårets forvirrende tema Camp: Notes of Fashion, hvor verdens største stjerner var overlatt til fantasien hva gjaldt antrekk for den ekstravagante kvelden, blir årets tema og utstilling svært spennende.

Christian Dior med modell i 1957. Foto: Henry Clarke via Getty

Dior

26. sep – 28. feb 2021

Først var det Musée des Arts Décoratifs i Paris som hadde utstilling med Dior i sentrum. Så dro utstillingen videre til London på Victoria & Albert Museum. Nå er det Kunstmuseum Den Haag som skal vise frem fransk mote på sitt aller beste.

En utstilling om Dior er i full planlegging, og vil fokusere på merkets kreative periode mellom 1947 og 1957. Her vil man se både moteillustrasjoner, fotografier og til og med smykker. Men det er ikke bare Christian Dior som vil være i fokus.

Også de kreative direktørene etter ham vil bli viet oppmerksomhet. Både Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons og merkets første kvinnelige kreative direktør, Maria Grazia Chiuri.

Prada. Front and Back

September 2020

Design Museum i London vil i løpet av 2020 ha verdens første utstilling med Prada i fokus. Her vil man få et unikt innblikk i de kreative prosessene og inspirasjonene som ligger bak det italienske motehuset. I tillegg til de viktigste kolleksjonene. Kreativ direktør i Prada, Miuccia Prada, er kjent for hvordan hun på 70-tallet gjorde om motehuset til et av verdens største motemerker, samtidig som hun endret landskapet for stil og kultur.

Eksakt dato er foreløpig ikke satt, men utstillingen vil mest sannsynlig være på plass i løpet av september.

Les også: Nå kommer Carrie Bradshaw sin Fendi-veske på utstilling