Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Er grått hår blitt trendy?
(Foto via Instagram @greceghanem)

Stadig flere lar det grå håret være – er det ikke på tide at det blir helt normalt?

– Et lite fuck-you til det eldgamle kvinneidealet som sier kvinnen skal være rynkefri og uten et grått hår på hodet.

Mangfold i form av ulike størrelser, etnisiteter og legninger er de siste årene blitt mer og mer vanlig i motebransjen, selv om det fortsatt er en lang vei å gå. Alder virker derimot å være en glemt faktor i mangfoldsdebatten. Er det jakten på evig ungdom som får oss til å ville skjule rynker, fine linjer og grå hår? Og kan det faktum at grått hår er blitt «trendy» faktisk være med på å normalisere det hele – eller virker det bare stigmatiserende?

– Hvis oppfatningen skal snu, må vi akseptere at grått hår hos kvinner er like flott som hos menn

Skjønnhetsskribent og podcaster bak HeyBabe!Podcast Silvany Bricen, spådde nylig at sølvgrått hår vil bli toneangivende. I høst snakket hun om nettopp silverfoxy på podcasten – hvor episoden ble en av de aller mest nedlastede.

– Det er selvfølgelig veldig spennende å se at trendene utvikler seg til å nærme seg det som er normalt for mange voksne kvinner. Er noe trendy, er det lettere å bli inspirert og kanskje tørre å go grey? Trender er interessant, men kan også være stigmatiserende for de som ikke følger de, sier Bricen.

Skjønnhetstrender for 2021
Silvany Bricen. Foto: privat

Hun mener det er mye skam tilknyttet aldring, men at det nå kanskje snur.

– Uansett så tror jeg at når man er ung og usikker så er det ikke så lett å stå i seg selv. Og siden flertallet av oss ikke blir grå i håret før vi bikker 30-40 år, så skal det mye styrke til for at kvinner lar de grå vokse i 20-årene, sier hun.

Har grått hår kommet for å bli?
Den franske smykkedesigneren Louise Damas, søsteren til it-jenta Jeanne Damas, har omfavnet sine grå hår for lengst. (Foto via Instagram @louisedamas)

Bricen tror ikke det vil bli en radikal endring når det kommer til grått hår tidlig hos kvinner, men synes det hadde vært kult om det skjedde.

– Hvis oppfatningen skal snu, må vi akseptere at grått hår hos kvinner er like flott som hos menn. Og venne oss til at kvinner med yngre menn er like naturlige som eldre menn med yngre kvinner. Se på etterdønningen av Metoo og Black Lives Matter – hvor mange sterke kvinner og fargede rollemodeller har vi ikke fått frem?

Derfor omfavner hun grått hår

En som velger å la det grå håret være er PR-manager Jennifer Bråthen.

– Bustete, knusktørt, livløst grått hår – det er meg og jeg bærer det godt. Jeg er jålete, men synes det er befriende ikke å være det på alle plan.

– Hva andre holder på med når det kommer til utseende skal jeg ikke bruke for mye tid på. Utseende er individuelt og bør ikke styres av trender, men hvis det er trendy å være naturlig, så heier jeg på det, sier hun til Melk.

Er grått hår kommet for å bli?
Jennifer Bråthen. Foto: Instagram/@jenniferbra

– Mer pussig enn stigmatiserende

– Det er jo ikke et valg at de grå hårene vokser ut. Grått hår er lett å velge hvis man er ung uten aldringstegn. Da blir kontrasten i seg selv visuelt overraskende og bryter med forventinger. Helt annerledes for den som opplever det fremmed å få en ufrivillig ny hårfarge, sier Pia Henriksen, moteviter ved Oslo Met til Melk.

Hun understreker at dette i all hovedsak gjelder kvinners grå hår.

– Menn sine grå hår blir ikke vurdert på lik måte – da er grått hår distingvert.

– Hvorfor er naturlig et utelukkende positivt mål i seg selv. Kanskje føyer det seg inn i trenden med å være klimavennlig og ufarlig – at det tilgjorte og fordekte fremstår litt truende og utrygt, uforenlig med den grønne tidsånden.

Hun mener mote og alder er sammenflettet.

– Mote og trender henvender seg til en verden forpliktet til fantasi og skjønnhet, og ikke minst – ungdommelighet og forførelse. Klart man ikke vil gi slipp på det.

Aldring derimot oppfattes i høyere grad som en tid for tilbaketrekking, fra det erotiske og sensuelle og fra å vise seg frem og ta plass i andres blikk, mener Henriksen.

– Jeg tror nok heller grått farget hår fremstår som mer pussig enn stigmatiserende for de som er naturlig grå. De yngste er eldst – det er trendy å farge håret grått, når grått hår er en utenkelig naturlig farge.

Moteviter Pia Henriksen om grått hår
Pia Henriksen. Foto: privat

– Et fuck-you til det eldgamle kvinneidealet

– For noen år siden var det jo overalt og alle skulle ha det, og man så mye fine gråfarger rundt omkring. Det at et naturlig grått hår er mer og mer akseptert er også veldig kult fra et feministisk ståsted, sier frisør Anette Bjørke hos frisørsalongen LUV på Grünerløkka i Oslo til Melk & Honning.

Hun mener det er et fuck you til idealet om at kvinnen skal være «rynkefri og uten et grått hår på hodet, helst 25 år med spretten rumpe hele livet».

– Når en kvinne får grått hår er det et tegn på at hun eldes og blir ufruktbar. Mens menn blir kjekkere og barskere med både rynker og grått hår. Det at kvinner i alle år har måttet farge og skjule det grå håret, er rett og slett rotet i at kvinnen skal være til pynt og et sexobjekt i et patriarkalsk samfunn.

Er grått hår blitt trendy?
Anette Bjørke. Foto: privat

Slik tar du vare på grått hår

Frisøren understreker at det er stor forskjell på et farget grått og et naturlig grått hår når det kommer til både pleie og opprettholdelse av fargen.

– Et naturlig grått hår er ofte tørrere og mattere enn før det ble grått, og trenger mer fukt for å bli mykt og glansfullt. Melaminet i håret er med på å gi håret mykhet. Når det er borte er det naturlig at håret blir tørrere.

– Naturlig grått hår kan dessuten fort bli gult og misfarget, så det kan være lurt å bruke en sjampo eller balsam med blå eller lilla pigmenter for å korrigere dette. Men ikke bruk det for ofte. Da kan du ende opp med en litt selvlysende lilla farge. Er det det man er ute etter så er det bare å kjøre på. Man kan også tone håret for å få «rett» gråfarge, forteller hun.

Skal man derimot farge håret grått må det blekes helt først slik at alle undertoner blir borte før det så farges i den gråtonen man ønsker.

– Dersom det er bare hint av gult igjen i håret, blir fargen fort grumsete og grønn. Får man til en fin grå farge, krever det også mye jobb hjemme for å opprettholde fargen da den ikke sitter så godt i håret forklarer frisøren.

– Det finnes fargekurer og toninger man kan bruke hjemme. Ellers må håret behandles som et bleket eller kjemisk skadet hår med proteiner for å styrke og fukt for å bevare smidigheten. Et sunt hår vil holde bedre på fargen.

Les også: Frisørenes beste tips: Slik tar du vare på håret hjemme

Siste saker

Mest lest nå
Les mer