Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Frisørens beste tips til hvordan du tar vare på håret hjemme
(Foto via Instagram @gevir)

Frisørenes beste tips: Slik tar du vare på håret hjemme

Norske frisører: – Det er trygt å gå til frisøren når man er frisk.

Det er bare noen få dager til jul. Og selv om det riktignok ikke blir verken de store juleselskapene eller den store nyttårsfesten i år vil man jo gjerne føle seg som den beste versjonen av seg selv. Med sosial nedstenging og oppfordring om å holde oss mest mulig hjemme er det mange som hopper over frisørbesøket. Nå fortviler norske frisører.

– Livredde for å bli stengt på nytt

– Vi har minimalt med smitte i skjønnhetsbransjen. Likevel lider bransjen under avbestillinger og det forventes et konkursras, forteller Agnes Guldbrandsen i Gevir til Melk & Honning.

Hun forteller at de tar alle forholdsregler i salongene. Og at de selvsagt følger smittevernreglene når det kommer til både ansatte og kunder.

– Vi er livredde for å bli stengt på nytt. Det var forferdelig for oss som næring, men enda verre for de jobber her. Vi tar dette svært alvorlig. Hos oss er både hårstylisten og kunden så trygg man kan bli. Ingen av våre frisører har hatt korona, og vi ber hver dag om at det forblir sånn.

Norske frisører fortviler: Agnes Guldbrandsen i Gevir. (Foto: privat)

Dos and don’ts

Likevel, med julefri og røde dager på toppen av det hele kan det fort bli langt mellom frisørbesøkene. Hun har derfor følgende råd til deg som vil ta vare på håret ditt hjemme – og også hva du ikke bør gjøre.

– Kur håret ofte. Hårets naturlig oljer slites av ved vask, bruk av varmeverktøy, forurensing og så videre. Kurer du regelmessig og bruker oljer i håndkletørret hår så opprettholder du fuktigheten og håret blir mindre slitt og tørt i tuppene, tipser Guldbrandsen.

Gode hårprodukter er alfa og omega for å ta vare på håret hjemme: Kérastase Masque Régénérant kr 419, Sisley Restructuring Nourishing Balm kr 1080 hos Gimle Parfymeri, Bumble and bumble While You Sleep Overnight Hair Mask, Shu Uemura Awa volume volume mousse 150ml kr 390, Kérastase Pré-cleanse Régénérant kr 265. Fås på salong.

Hun advarer mot å vaske håret hver dag.

– Da blir håret slitt. Føler du at det blir litt fett mellom vask, bruk en tørrsjampo. En god tørrsjampo etterlater ikke hodebunnen din tørr.

Om vinteren – i kuldegrader – er det ikke lov å forlate huset med vått hår, minner hun om. Kulde gjør nemlig at håret kan knekke fordi vannmolekylene utvides når de blir frosset. Et frossent hår gjør dessuten at innsiden av håret ikke klarer å holde på fuktigheten. 

– Du ødelegger håret ditt når du går ut i minusgrader med vått hår. Med tørrere luft og vått hår i minusgrader vil du oppleve et veldig statisk, knukket og tørt hår som er nesten håpløst å reparere. En vinterregel er derfor: Alltid tørt hår i kuldegrader.

Kur håret ofte, er frisørenes tips: Aveda botanical repair strengthening leave-in treatment 100ml kr 455 hos GevirLoves

Slik unngår du statisk hår

Vil du unngå det statiske håret som forekommer om vinteren er hennes tips å benytte hårkurer og oljer som vil motvirke elektrisk hår.

– Og er du ekstra opptatt av hud og hår er en luftfukter en god investering å ha i hjemmet og på arbeidsplassen. Vi anbefale også de som sliter med statisk hår å sove på silkeputer. D skaper ikke friksjon og gir en rekke skjønnhetsfordeler, vel verdt investeringen mener vi. 

Ta vare på håret hjemme: Maria Nila Eco Therapy Revive Shampoo 350ml kr 299 her, Maria Nila Eco Therapy Revive Masque 250ml kr 329 her, Kerastase Genesis Fondant Renforcateur Fortifying anti hair-fall conditioner 200ml kr 409, Kerastase Genesis Defense Thermique Anti hair-fall fortifying blow-dry fluid 150ml kr 375, Kerastase Genesis 10 Anti Hair-Fall Fortifying Treatment Ampoules 10x6ml kr 535. Fås i salong

– Ikke glem produktene du kjøper med hjem fra frisøren

Eirik Thorsen

Eirik Thorsen er kreativ leder i Adam og Eva Gruppen. Han sier til Melk & Honning at han synes folk burde bli flinkere til å faktisk bruke de hårpleieproduktene de kjøper med seg hjem fra frisøren.

– Ofte blir det glemt i en hektisk hverdag. Her gjelder det å innarbeide gode rutiner. Kanskje har man flere pleieprodukter, og det er lett å gå i surr på man skal bruke de forskjellige produktene for best resultat. Sender du en melding til frisøren din på Instagram eller kontakter de i salongen vil de nok gladelig ta en liten recap på hvordan de brukes, tipser han.

Advarer mot hjemmeklipp og hjemmefarge

Er håret kjemisk behandlet er dette ekstra viktig, understreker han. Men også et ubehandlet hår trenger fuktighet og/eller proteiner for å holde seg sunt, frisk og glansfullt. Hans tips er å vaske håret så sjeldent som mulig samt begrense bruken av varmeverktøy til et minimum.

– Bruk en god tørrsjampo, og husk å beskytte håret med varmebeskyttende produkter dersom det varmebehandles.

Begrens bruken av varmeverktøy, tipser frisøren – og beskytt håret med produkter spesielt utviklet for varmebehandling: Kms Moist Repair Hydrating Oil kr 365, shu uemura shiki worker blow dry serum kr 390, shu uemura volume volume mousse, Dyson Corrale-rettetang kr 5290

– Hvilke produkter kan man bruke hjemme for å pleie og beskytte håret?

– Det kommer an på hårtype, hva håret har vært gjennom av kjemiske behandlinger og hvordan du vil at håret ditt skal oppføre seg. I hovedsak er det styrke (proteiner) eller mykhet (fuktighet) håret trenger, gjerne i form av en kombinasjon av disse. Det finnes så mange gode produkter at her må man bare ta en prat med sin faste frisør for høre hva nettopp ditt hår trenger. Men husk både dyptvirkende produkter og leave-in som beskytter og pleier i hverdagen.

Er det én ting Thorsen ikke anbefaler er det å farge håret selv.

– Det kan gå veldig galt ettersom det ligger mye kunnskap, teknikk og teori bak de valgene frisøren din tar. Skjer det feil kan de føre til stor slitasje, og veien tilbake til din drømmefarge og sunt hår kan være lang.

Han anbefaler heller ikke klipp hjemme.

– Det er det nok flere som har erfaring med og kan skrive under på. Men de kommer jo selvsagt an på hvilke krav du har til frisyren din.

Shu Uemura Essence absolue nourishing illuminating treatment 200ml kr 530, Dr. Barbara Sturm Scalp Serum kr 989 hos Skincity, Kiehl’s Smoothing Oil Infused Shampoo kr 209 hos Skincity,

– Støtt din frisør!

– Hvordan har dere merket de nye, strenge koronareglene hos dere nå? Og hvilke smitteverntiltak har dere for at det skal være trygt å besøke dere?

– I forhold til nye smittevernrutinene er det godt innarbeidet hos Adam og Eva, og det har blitt den nye normalen. Hygiene har alltid vært i fokus hos oss så det var ikke så stor utfordring eller forandring. Men nå bruker vi munnbind under hele behandlingen. I min salong i Adam og Eva Grensen i Oslo sentrum har vi siden oppstart etter nedstengingen i vår hatt utvidede åpningstider for å fordele oss mest mulig utover dagen slik at vi kan holde avstand. Vi har også fått installert plexiglassplater både mellom vasker og arbeidsplassene. Selv om det kanskje ikke estetisk sett er det beste, har vi også gjort om på ventegruppen i salongen slik at kunder kan holde avstand der.

Thorsen forteller om travle måneder etter gjenåpningen før sommeren med en nedgang igjen etter nye, strenge koronaregler i høst.

– Mange holder seg hjemme da vi skal holde avstand, og er man syk skal man holde seg hjemme. Når det er sagt er det er viktig for meg å si at det er trygt å gå til frisøren når man er frisk. Vi følger FHI og helsedirektoratets strenge smittevernregler, og det fungerer.

Han har en siste oppfordring: – Støtt din frisør! Hvordan tiltakene har påvirket trafikken til salongene har variert i hele Norge, og mange flinke og stolte frisører kjemper nå for å beholde jobben og bedriften sin.

Les også: Kan denne nye skjønnhetskjeden skape like mye bråk som Cutters?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer