Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Sports illustrated-modell viser frem arr
Foto: Sports illustrated

Sports Illustrated viser frem modell med synlig arr for første gang

– Befinner seg i samme gate som selskapene som «greenwasher», mener norsk motejournalist og «arr-aktivist».

Mangfold er for lengst blitt et buzzword i motebransjen. Fra å kun vise frem et hvitt, tynt skjønnhetsideal har inkludering av ulike etnisiteter, fasonger og kjønn blitt hipt. Generasjon Z er hyperopptatt av at merkevarene de skal støtte følger med i tiden. Det ene etter det andre av motehusene, merkene og magasinene vinker derfor inn modeller de aldri tidligere ville vurdert.

Sports Illustrated sitt årlige swimsuit issue var blant de som flere ganger fikk smekk på lanken for å fremme et smalt ideal og «male gaze»-syn på kvinnekroppen. De siste par årene har pipa fått en ganske annen lyd; feminisme og inkludering har også kommet på deres agenda. Den amerikanske blekka har frontet flere transpersoner, en kvinne iført hijab og burkini og en rekke modeller med curvy kroppsfasonger.

Nå har Sports Illustrated for første gang hanket inn en modell med et tydelig arr fra keisersnitt.

Les også: En anti-skjønnhetsfilter-trend tar av på TikTok nå

Nå har Sports Illustrated for første gang hanket inn en modell med et tydelig arr fra keisersnitt.
Foto: Sports Illustrated Swimwear Issue

Tidligere har dette trolig blitt photoshoppet vekk eller dekket av badetøyet.

– Det er et fantastisk skifte som er i ferd med å skje i dag i retning av inkludering og normalisering av de forandringene kvinnekroppen går gjennom i løpet av livet. Å være en del av dette føles så flott og befriende. Det jeg var mest usikker på har blitt det som har gitt meg aller mest styrke, forteller modell Kelly Hughes til Sports Illustrated.

Elen Kristvik er motejournalist og ELLE-blogger. Hun har tidligere fått en del oppmerksomhet da hun viste frem sine egne arr via sosiale medier.

– Jeg har hatt en arrete kropp siden jeg var syv år, da jeg gjennomgikk min første hjerteoperasjon. Jeg slet med arret mitt helt til tidlig i tjueårene. Ønsket om å være som alle andre, også er det vel noe ekstra sårt med å ha et stort, taggete arr midt i utringningen som kvinne også.

Les også
13 dreamy hoteller i Europa

– Men så kom det en dag der jeg så litt annerledes på det. Litt ute av det blå. Jeg begynte å kle meg som jeg ville, og har siden skrevet om både arr og sykdom, og vist det fram flere ganger i sosiale medier.

Foto: Instagram @elenkristvik

Hun forteller at hun har fått ekstremt mye fine tilbakemeldinger, både fra andre med arr, mødre med barn med hjertefeil, følgere som har lurt på hva arret er på grunn av og de som bare syns det er fint å være som man er. 

– De gangene jeg ser en gutt eller jente med arr blir jeg så glad. Den følelsen gir jeg gjerne videre. 

– Når det er sagt har jeg opplevd å både bli stirret på og pirket på av fremmede – hovedsakelig i festsammenheng. Det er spesielt. Arret mitt er bare mitt, jeg har hatt mye smerter i det og vil ikke at noen skal ta på det. Det tenker jeg er opplagt, men tydeligvis ikke. 

Kristvik mener arr og kviser fremdeles er det første som redigeres bort.

– Men man ser tendenser til endring. Flere magasiner har de siste årene beveget seg bort fra ihjelredigering.

– Alle fra Astrid S og Annijor her hjemme til store stjerner som Selena Gomez viser seg frem ufiltrert, med porer, kviser, cellulitter og så videre. Det tror jeg har litt å si for unge som vokser opp.

Hun forteller at hun for over ti år siden bladde i en moteserie i danske Cover.

– Over to sider så jeg en modell med et stort arr over magen og glitter på hele seg. Det var første gang jeg så noe sånt. Det var så fint å se! 

Les også
Hailey Bieber sitt hudpleiemerke saksøkes
Foto: Instagram @elenkristvik

– Arr har nok blitt ansett som stygt. Det er noe skjemmende ved det, men i Cover ble det løftet frem. Arr har et ufortjent dårlig rykte. Men jeg synes det er en seier i det å ha det, det betyr jo at det er ett eller annet du har børstet av og kommet deg videre fra, være seg et hissig skrubbsår, en spikketabbe eller en hjerne- eller mageoperasjon.

Motejournalisten mener man bør se på det som et smykke, fremfor skjemmende.

– Kanskje banalt, men hvorfor ikke?

Hun stiller seg litt tvilende både til motivet til Sports Illustrated og ringvirkningene det eventuelt kan ha.

– Det er fint å se en kvinne med levd liv, det syns jeg alltid er fint, jeg. Det er jo en mor vi ser her, og Swimsuit issue er vel ikke kjent for å rette fokus på kvinnen som mor.

– Men samtidig er det heller ikke banebrytende, og det befinner seg i samme gate som selskapene som «greenwasher». Swimsuit issue kan skryte på seg tegn til mangfold de siste årene, men jeg tviler på at kvinner ser dette og opplever at deres usikkerhet eller trøblete følelser knyttet til arret deres forsvinner.

– Men hei – heller normalisering av arr enn å redigere dem bort. En kan bare håpe det fortsetter, konkluderer hun.

Les også: Hailey Bieber går hardt ut mot nettroll

Siste saker

Mest lest nå
Les mer