Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Sophie Elise kan vinne årets Gullbarbie
(Foto via Instagram @sophieelise)

Sophie Elise snakker ut om bråket rundt Gullbarbie-nominasjonen

– Jeg er stolt av den jeg er blitt.

For tiende år på rad deler Press – Redd Barna Ungdom ut verstingprisen årets Gullbarbie. Denne går til den reklame- eller medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst. Har man fremmet ensidige skjønnhetsidealer, utdaterte kjønnsroller eller fremmet seksualisert reklame, kan man raskt havne på den svært lite flatterende norske listen.

Mens det var Blogg.no som fikk årets Gullbarbie i fjor, er det enten nominerte Brandy Melville, TikTok eller Sophie Elise AS som «vinner» i år.

Da årets nominerte ble sluppet var det Sophie Elise sin nominasjon som fikk mest oppmerksomhet. Og med det startet bråket.

Våre venner i 730 oppsummerer det hele her.

Samme dag som nominasjonene ble sluppet, skrev influenceren på Instagram hva hun syntes om det hele.

«Jeg liker å være sexy – og jeg prøver å normalisere både det, å gjøre strekkmerker sexy, lesing sexy, vegetarmat sexy, ta kontroll over min egen seksualitet og samtidig være åpen om veien jeg har gått på. Jeg er – når alt kommer til alt – enormt glad for den fine kontakten jeg har med de fleste av følgerne mine og at dere ser meg for den jeg er», skriver hun i innlegget.

Søndag la Sophie Elise ut YouTube-videoen Min side av saken, en gang for alle hvor hun refererer til diskusjonen som har stormet rundt Gullbarbie-nominasjonen.

– Det virker som at folk har en veldig undertrykt seksualitet. Det kan jeg i hvert fall si. Det er derfor sex selger. Det er derfor man er helt manisk opptatt av porno. Og man på en måte klikker helt når man ser noe seksuelt, sier hun i videoen som i skrivende stund er sett over 20 000 ganger.

Les også
Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

– Det er så tabu. Å være sexy, å være seksuell. Å spille på de tingene, å ikke spille på de tingene. Å være en liten hore. Og fordi jeg har operert meg, så er ikke de tingene ok. Og jeg tviler på at de hadde vært ok uansett, fordi gud fuckings forby at man er litt seksuell.

– Jeg er ikke sur på alle de som kommer med små stikk til meg hele tiden, for vet du hva? Det er så deilig å komme på den plassen at jeg bare har gitt slipp. Jeg blir ikke sur lenger. Jeg vet hvem jeg er. Jeg vet at jeg ikke er dømmende, fortsetter hun.

– Men nå hadde jeg en liten rant. Fordi jeg er stolt av den jeg er blitt. Jeg vet at noen kommer til å skrive til meg og si ‘Du skjønner ikke poenget, du misforstår det jeg mener’. Da spør jeg deg: Skjønner du mitt? Spørsmål til deg: Har du prøvd å forstå hvordan jeg tenker? Faktisk forstå det med et åpent hjerte?

Se hele videoen under:

Press: – Synd at det ikke går an å høre på hva vi har å si

Press – Redd Barna Ungdom inviterte Sophie Elise til en prat om bråket rundt nominasjonen på sin Facebook-side i slutten av januar.

«Vi trenger ikke å ta denne debatten gjennom VG. Derfor vil vi gjerne ta en prat med deg om det Sophie Elise, hva sier du til det?». skriver de i innlegget der de tagger den 26 år gamle influenceren.

De bekrefter overfor Melk & Honning at de ikke har fått noe svar på denne invitasjonen enda.

Les også
13 dreamy hoteller i Europa

– I forkant av offentliggjøringen av kandidatene tok vi kontakt på e-post der vi inviterte til et møte hvor vi ønsket å gå igjennom begrunnelsene for nominasjonene. Vi har ikke fått noe svar og ikke opplevd at det er noe ønske om dette, sier Lea Mariero, leder i Press til Melk & Honning.

– Vi synes det er synd at det ikke går an å høre på hva vi har å si. At det er en bedrift som utelukkende avfeier alle former for kritikk istedenfor å høre på og imøtekomme hva vi har å si.

Hun forteller at det kanskje aldri før har vært så mye diskusjon rundt en nominasjon til Årets Gullbarbie som nå.

Lea Mariero i Press Redd Barna Ungdom om Sophie Elise og nominasjonen til årets Gullbarbie
Lea Mariero, leder i Press – Redd Barna Ungdom. Foto: Press

– Det er nettopp derfor den behøves. Vi ser at det er så mye diskusjon og at man nå er nærmere en løsning enn noen gang før. Det er synd at det går på om det er personangrep eller hatkampanje eller ikke. Men vi opplever stort sett positive tilbakemeldinger.

– Mange barn og unge opplever at dette er positivt. Da vi startet med dette for ti år siden, var ikke «kroppspress» et ord mange visste hva var, og det har vært med på å gjøre det til et fenomen som de fleste er kjent med. På den måten har vi bidratt til å normalisere dette.

Hun mener det fremdeles finnes så mange grenser å diskutere, kanskje særlig i influencerbransjen.

– Det vekker mye følelser. Hos bedrifter med så stor påvirkningskraft – hvor skal deres grenser og skiller gå, spør Mariero.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

Vinneren av årets Gullbarbie offentliggjøres etter planen 10. februar.

Melk & Honning har vært i kontakt med Sophie Elise, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Les også: H&M-ansatte føler seg utrygge på jobb

Siste saker

Mest lest nå
Les mer