This undated photo provided by Taimei Elementary School shows new school uniforms designed by Italian brand Armani. The Tokyo public school has adopted expensive Giorgio Armani uniforms for students, triggering criticism in a country where hefty school tuition is already burdening young parents.(Taimei Elementary School via AP)

Barneskole i Japan innfører Armani-uniformer

Debatten rundt skoleuniformer går med jevne mellomrom her hjemme, mens det andre steder i verden er den største selvfølgelighet.

I Japan, der skoleuniformer i utgangspunktet er valgfritt for skolene, innfører nå en offentlig skole i hovedstaden Tokyo, Giorgio Armani-skoleuniformer for sine elever. Det møter ikke overraskende kritikk fra foreldrene ved skolen. 

I et brev til foreldrene opplyser Taimei barneskole i det fasjonable Ginza-distriktet, ikke langt fra Giorgio Armani-butikken, at valget vil reflektere skolens status som et landemerke i området. Det skriver Huffington Post Japan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Designer-uniformen vil koste 80,000 yen, noe som tilsvarer nærmere 6000 norske kroner, og inkluderer lue og bag. Det skal være tre ganger så mye som de eksisterende uniformene som brukes ved skolen koster. 

Kritikken fra foreldrene går særlig på at skolen er offentlig, og flere uttrykker bekymring for hva det vil bety for familiene som ikke har råd til den nye uniformen. «Jeg trodde poenget med skoleuniformer var at de skulle forhindre diskriminering,» tvitrer en.

Nyheten har nådd helt til budsjettkomiteen i den japanske regjeringen, og både den japanske finansministeren og utdanningsministeren har uttalt seg om saken.

Det ser imidlertid ikke ut til å ha noen stor effekt på avgjørelsen, som ifølge rektor ved skolen er tatt nettopp med skolens fremtid i tankene. Får han det som han vil blir de nye uniformene innført allerede fra april i år.

Les også: Fire ting vi kan lære fra København Fashion Week