Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Skal du kjøpe eller selge designervesker på nett? Her er eksperttipsene
Har du også ryddet i klesskapet under lockdown? Eller sikler du på en brukt designerveske på nett? (Foto: Jeremy Moeller/Getty Images)

Selge eller kjøpe designervesker på nett? Her er eksperttipsene

– Fake vesker er blitt så utrolig velgjorte at det er vanskelig å se selv for et trent øye.

Med koronapandemien som nå har vart i mer enn halvannet år har de aller fleste av oss tilbragt langt mer tid hjemme. Og mange har benyttet muligheten til å rydde i skuffer og skap, på loft og i kjeller.

Klær, sko, vesker og tilbehør selges online for litt bedre samvittighet, garderobe-detox og bedre plass i klesskapet. Men hva med de skikkelig dyre tingene som du vil kvitte deg med, men ikke vil selge til spottpris og poste surret inn i avispapir i en gammel pappeske. Eller hva med den brukte designervesken du har siklet på i evighet?

Vi spurte ekspertene om deres beste tips til hvordan du selger – og kjøper – designervesker på nett.

Les også: Vintage, second hand og retro – hva er forskjellen?

Victoria Hauk, markedsdirektør i Tise, forteller til Melk & Honning at de ikke har en utarbeidet oversikt over hvor mye av det som selges og kjøpes på plattformen er designervesker. Men at interessen er stor, dét kan hun bekrefte.

– Designvesker er veldig aktuelt å kjøpe second hand, da de som regel bare blir finere med alderen. Vi kuraterer listen «Drømmeveske» i appen som er veldig populær. Ellers har vi ikke kategorisert veskene under «designervesker» og andre, men når det er sagt ser vi jo at merker som Louis Vuitton, Gucci, Balenciaga, Chanel og så videre ligger fast i toppsøkene våre innenfor de 20 mest søkte brandsene.

Hun mener det viktigste når man vil selge en designerveske på nett er å ha bevis på at den er ekte. I tillegg bør man ta gode bilder, og også være ærlig når det kommer til eventuelle mangler eller slitasje.

Selge eller kjøpe designervesker på nett? Her er eksperttipsene
Victoria Hauk er markedssjef i Tise

– Fordelen med å selge designervesker og andre varer på Tise er at man har en offentlig profil og på den måten har mulighet til å fremstå som en seriøs selger. Det er også viktig å gi kjøperen all den informasjonen hen ønsker, slik at kjøperen blir trygg på kjøpet.

– Hva med prisen – hvordan setter man best denne? 

– Pris er alltid vanskelig. Men her er det jo markedet som bestemmer, så ta deg en runde på Tise og se på lignende produkter til salgs og legg deg på samme nivå. Enten over hvis varen er strøken eller litt under hvis den kanskje er mer slitt enn andre.

Skal man kjøpe er det viktig å sjekke at varen er ekte, og at selger har bevis på dette, tipser Hauk. Hun anbefaler å sjekke selgeren nøye.

– Det er viktig å vite hvem man skal kjøpe fra. Sjekk profilen og se om dette er en selger som er aktiv og som har mange handler på Tise. Man merker også gjerne på dialogen med selger om dette er en seriøs selger. Hvis du føler deg presset med tanke på tidsfrister og så videre ville jeg ha styrt unna. Når man skal kjøpe noe dyrt er det ekstra viktig å bruke god tid på å finne ut av alt ved varen, hvor og når er den kjøpt, har den blitt brukt mye eller lite og har den noen slitasjer. Be gjerne også om flere bilder og gjerne bilde av serienummer. Det finnes også flere nettsteder hvor man kan gå i detalj på designervesker foren ekstra forsikring om at varen er ekte.  

Åsa Formark ved Velouria Vintage i Oslo selger selv second hand og vintage designervesker i butikk.

Hun er mer negativ til å kjøpe designervesker på nett.

– Personlig vil jeg kjenne, ta på og se en veske før jeg slår til.

– Fake vesker er blitt så utrolig velgjorte at det er vanskelig å se selv for et trent øye. Det er rett og slett blitt en millionindustri!

Les også: Slik spotter du falske designervarer

Formark forteller at hun flere ganger er blitt kontaktet av personer som har kjøpt designervesker og er usikre på om det er ekte vare.

– Det er en stor investering, og da er det viktig å føle seg trygg på at det er ekte. Hvis ikke blir det bare kjipt å bruke den vesken. 

Selge eller kjøpe designervesker på nett? Her er eksperttipsene
Åsa Formark i Velouria Vintage. Foto: Melk & Honning

Skal man likevel kjøpe brukte designervesker på nett råder hun til å holde seg til de stedene der man faktisk får en garanti for kjøpet.

– En ekthetsgaranti, rett og slett. At man får pengene tilbake hvis det er noe som ikke stemmer. Man kan garantert gjøre et kupp på eBay, men idag krever det ikke bare god kunnskap om vesker, men også kunnskap om hvordan man søker effektivt. 

– Hvordan kan man være sikker på at det man kjøper er ekte? 

– Når det gjelder de mest ettertraktede veskene så finnes det mange guider man kan sjekke. Men kjøper du fra en seriøs forhandler så slipper du alt dette. Da tar butikken seg av det. Det er en trygghet. 

Hun mener for lav pris bør få varsellampene til å blinke.

– Når det gjelder Chanel finnes det ikke lenger noen gode kupp. Kanskje langt nede i søkematerien på eBay, men da skal du ha flaks. 

Hennes tips er å finne en seriøs forhandler. Det mener hun er det absolutt viktigste når det kommer til å kjøpe designervesker på nett.

– Gjør research på om de har fornøyde kunder. Sett deg inn i hvilke returregler de har. Sjekk nøye på nettbutikkbildene om vesken ser ekte ut. Kjøper du privat så sørg for å få se kvitteringer og still forberedt med masse kunnskap om veskemodellen du skal kjøpe. 

Chanel-vesker er superpopulært brukt, men prisen er og bør være stiv. (Foto; Edward Berthelot/Getty Images)

Skal man selge brukt på nett råder hun til å gjøre god research for å finne rett prisnivå.

– På noen sider kan man får hjelp til prissetting. Det er en fordel. Prisene på designervesker har økt kraftig de siste årene, og det er viktig å følge med på nivået. På de klassiske veskene, som Classic flap fra Chanel, er det enkelt å følge med på de gjeldende butikkprisene for modellen du skal selge. Så justerer man etter tilstanden på vesken. Prisen er bestandig en indikasjon på ekte vare for meg. En Chanel-veske skal være dyr. Det finnes ingen anledning for noen å selge en for billig. Da er det gjerne noe som ikke stemmer. 

Annmari Ellila, fagleder for smykker og ur ved Blomqvist, bekrefter økt interesse under korona.

Annmari Ellila er fagleder for smykker og ur ved Blomqvist. (Foto: privat)

– Siden koronapandemien kom til Norge har vi opplevd en vekst både når det gjelder innlevering og salg på våre auksjoner som vi tror er en trend som kommer til å fortsette både på kort og lang sikt.

– Vi antar at grunnen til at våre auksjoner er populære er at vi selger gjenbruksvarer, unike objekter og jobber med et miljøvennlig konsept. Det faller i god jord hos mange. Det er i tillegg mange som gjør opprydninger når de er mye hjemme, og selger smykker og vesker de ikke bruker.

Hun forteller at det i utgangspunktet ikke én type vare som skiller seg ut eller som det blir solgt mer av ettersom det de selger er så variert. Det er heller mer innlevering og budgivning på hvert enkelt objekt.

Dersom man skal selge vintagevesker på nett anbefaler hun auksjonshus. 

– Fordelen med å selge på auksjon er at objekter som legges ut for salg er kvalitetssikret av eksperter gjeldende kvalitet, tilstand, ekthet og mangler.

Hun understreker at proveniens – objekts opprinnelse – er svært viktig.

– Spesielt når du kommer opp i en prisklasse over 100 000 kroner.

– Auksjonshus har også mange kunder på de ulike kategoriene som følger med på nye objekter som legges ut hver dag. Du som selger vil ha en trygghet om at ekspertene går god for ditt objekt og sikrer deg den beste prisen du kan få.

Som kjøper har du også rettigheter, forteller hun.

– Hos oss kan du forvente å få det som er avbildet, beskrivelse av tilstand og ekthet.

Fashion-avdelingen hos Blomqvist Nettauksjon har ifølge henne hatt «meget stor» pågang spesielt dette siste året.

Det har vært særlig stor etterspørsel etter vesker fra store motehus som Chanel, Hermès og Louis Vuitton.

– Koronasituasjonen kan selvsagt ha påvirket etterspørselen, men det er også en større oppmerksomhet rundt vintage-vesker generelt, sier hun.

Skal du selge på auksjon? Slik fungerer det:

– Dersom du ønsker å selge på våre auksjoner kan du sende oss en e-post med bilde og info om objektet du ønsker å legge ut for salg. Etter at du har mottatt en forhåndsvurdering kan objektet leveres inn til oss på vår avdeling på Fornebu. Omkostningene for å selge hos oss er normalt 20 prosent salær og 200 kroner. Vi har lavere salær på store kontrakter.

– Objektet legges så ut for salg på nettsiden med en vurderingspris og en minstepris. Minsteprisen er noe lavere enn vurderingen og er det man må starte på dersom man vil være med å by. Etter mellom 7-14 dager avsluttes auksjonen og høysbydende har vunnet objektet.

Ellila understreker at det ikke er noen angrerett på auksjoner på kunst og brukte gjenstander.

Les også: Hermès-ansatte solgte falske luksusvesker for millioner

Siste saker

Mest lest nå
Les mer