Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Vintageshopping: Slik spotter du falske designervarer

– Man bør være ekstremt forsiktig, mener innehaver av vintagebutikk i Oslo.

En gang i tiden ble det å kjøpe brukte klær og accessoirer sett på som fattigslig, og noe alle med litt penger mellom hendene ikke så vitsen i å gjøre. I våre dager har dette fullstendig endret seg. Nå har det for mange gått sport i det å finne skatter til en billig penge innerst i støvete bruktbutikker.

Man skiller gjerne mellom vintage og second hand. Klær og accessoirer som er produsert for lenger enn 20 år siden regnes som vintage. Alt fra etter 1998 havner dermed under kategorien second hand.

Det som henger på rad og rekke i bruktbutikkene er ofte uten merke – eller av merker man ikke lenger kjenner til. Går man derimot i de litt mer eksklusive vintageforretningene, kan man finne vintage- eller second hand fra verdens mest luksuriøse motehus. Prisene varierer selvfølgelig noe helt enormt etter kvalitet, hvor mye varen er brukt, hva prisen var i utgangspunktet, og hvor god kunnskap butikkinnehaveren har om mote og merker.

I disse dager er folk på sommerferie, mange sikkert i storbyer, og en del lar seg nok friste til å sjekke ut utvalget av vintagebutikker som ofte er mye større enn her til lands.

Spørsmålet er; Hvordan kan man vite at designervaren man har kjøpt vintage eller second hand faktisk er ekte vare? Hva skal man tenke på og kikke etter for å forsikre seg om at man ikke går rett i fella, og betaler for noe som er produsert billig? 

Les også: Vogue: Er Norge det beste landet for millennials?

Eirik Mogseth hos Ekko

Vi har snakket med Eirik Mogseth, som har 15 års erfaring fra motebransjen, blant annet som stylist. Han åpnet den lille nisjebutikken Ekko på Grünerløkka tidligere i år. De selger en miks av små, individuelle merker og brukte klær og accessoirer fra luksusmerker. Han har lang erfaring med å kjøpe vintage både innenlands og utenlands.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

– Sømmene avslører det meste!

– Først og fremst tenker jeg at det er viktig å ikke bli overivrig og gå etter det første og det beste. En må ta seg god tid og gjerne være flere i en gruppe som vurderer varen. Personlig ville jeg heller ikke gått for de aller dyreste vintagevarene fordi fallhøyden kan være så ekstremt høy, forteller Mogseth til Melk & Honning.

Står man med en vare i hendene i en vintagebutikk er det én ting man er helt nødt til å kikke nærmere på; Sømmene.

– Sømmene avslører det meste! Deretter, se på skinn og/eller stoffkvalitet. Dette sier også mye om en vare.

Noen merker er vanskeligere å spotte om er falske eller ikke – for eksempel varer fra Gucci.

– Jeg har sett relativt gode kopier av Gucci, og også Chanel. Generelt er jeg skeptisk til varer som er produsert etter 1980-tallet, ettersom jeg er ganske sikker på at det var mye mindre falske ting før den tid. Jeg ser mest etter varer som er eldre enn som så, selv.

Når han skal kjøpe inn til butikken tar han aldri imot varer han er usikker på.

– Jeg kjøper veldig sjelden fra useriøse forhandlere, og en del varer har jeg kvitteringer på. Det er en stor jobb å holde orden på alt, og dette tar vi svært seriøst når vi handler med andre forhandlere.

Vintagebutikken Judits i Stockholm

– Noen av de mest seriøse selgerne finner du i Roma, Paris og London.

Han har et knippe butikker i utlandet han selv stoler på at leverer ekte vare.

– Noen av de mest seriøse selgerne finner du i Roma, Paris og London. Jeg er en stor fan av Judits i Stockholm, og Brick Lane og Portobello-marked i London.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

En typisk ting som mange er på utkikk etter i vintagebutikker er Chanels 2.55-veske. Han mener man bør være ekstremt forsiktig før man drar kortet. 

– Chanel, slik som så mange andre designer-vesker, har jeg sett mange falske versjoner av. Jeg har lagt merke til at disse ofte har blitt kjøpt vintage i USA.

Dersom man likevel lar seg friste til å kjøpe denne evige klassikeren – eller andre liknende svindyre vintagevesker – har han noen konkrete tips å komme med.

– Se nøye på lenken, og kjenn på tyngden, gjør masse research på forhandleren, og pass på å få kvittering fra butikken du handler i.

– Jeg har hatt kunder som har kommet med ting de har trodd har vært ekte og spurt meg om varen. Det har noen ganger endt med en stor skuffelse.

De siste årene er det i større og større grad blitt populært å handle vintage og second-hand designervarer også på nett, blant annet hos The Real Real og Vestiaire Collective, som har folk som jobber fulltid med å autentisere at varene er ekte. En del innehavere av fysiske vintagebutikker sitter ikke med akkurat disse nettbutikkenes kunnskap om forskjellen på falsk og ekte, og kommer ikke med den samme garantien om full refusjon av beløpet dersom varen skulle vise seg å være falsk.

Men, har man vært utenlands og skaffet seg noe man nå er litt usikker på om er falskt eller ei er det én måte å finne det ut på.

– Både jeg og andre vintagebutikker, inkludert auksjonshus, gjør verifiseringer. Dette tar vi betalt for, det er jo en jobb og en kompetanse man får gjennom lang tids erfaring. Jeg har hatt kunder som har kommet med ting de har trodd har vært ekte og spurt meg om varen. Det har noen ganger endt med en stor skuffelse. Man bør være ekstremt forsiktig, konkluderer han.

Bilder: Hypebeast/Catchy.com/Silje Skarra

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Les også: Chanel saksøker ikonisk vintagebutikk

Siste saker

Mest lest nå
Les mer