LilleLi representerte samisk mote og smykkekunst under Oslo Fushion Festival.
Forrige ukes Oslo Fushion Festival, Norges svar på en moteuke, ble sparket i gang med en omvisning blant en rekke mote- og kunstutstillinger i Oslobukta. Blant annet ble ti av det festivalen kaller Norges fremste smykkedesignere løftet frem i utstillingen Abstrakte landskap. Mot et bakteppe av mørk bark, stod samiske LilleLi tydelig fram.
– I motsetning til hva mange tror er vi veldig opptatt av «bling». Vi bruker mye penger på tilbehør, og ikke kun til høytider. Derfor tok jeg utgangspunkt den samiske tradisjonen – og forminsket, forstørret og fordoblet, forteller smykkedesigner Lill-Eli Jørgensen-Dahl til Melk & Honning.
Også selve utvalget av pieces som ble med til utstillingen var valgt med omhu for å representere det samiske. Jørgensen-Dahl forteller blant annet om Oarbmealle, som betyr kusine, og reflekterer det faktum at slekta gjerne er stor i Sápmi og at man har mange kusiner. Bárut, som betyr bølger, er inspirert av bølgene i sjø og elv, som gir renhet og ro.

– Vi gjør hverandre gode
Melk & Honning har tidligere stilt spørsmål ved hva som er status for samisk mote. Man kan neppe si at samisk mote har pleid å få mye oppmerksomhet, men de siste par årene har det likevel vært en økning i fokus på temaet. KK ble historiske i 2019 da de satte samiske Ella Maria Hætta Isaksen på forsiden iført kofte.
Jørgensen-Dahl tror grunnene til at det nå er mer interesse for samisk mote er flere.
– Først og fremst geografi. Nå har vi begynt å samarbeide, og det synes jeg at vi bare må fortsette med, slik at vi gjør hverandre gode, sier Jørgensen-Dahl.
LilleLi-smykkene håndlages av henne selv i Alta, men å utvide horisonten ser hun på som en bra ting.
– Jeg tror dette kan være en døråpner. Det er utrolig mange ambisiøse, samiske designere. Vi havner ofte i «kunsthåndverk»-skuffa, og det er fint nok, men jeg tror vi må ha større ambisjoner og sette mer hårete mål.
For Jørgensen-Dahl og LilleLi startet det hele i 2015. Det begynte som en hobby. Nå håper hun å snart kunne leve av smykkene.
– Jeg har alltid likt å skape noe og redesign. Jeg solgte kun til venner, men etter hvert fikk jeg bestillinger – og det er vel slik alt startet.
– Trenger ikke være same for å bruke samisk design
LilleLi-designeren kan fortelle om en aktiv motebransje i nord. Blant annet er det startet opp en egen samisk design messe, ved navn Šoop Šoop, som hun tror kan bidra til å løfte samisk design mer frem.
Jørgensen-Dahl drømmer om at også folk utenfor Sápmi skal begynne å bruke samisk design.
– Man trenger ikke være same for å bruke samisk design. Hvorfor bruker vi for eksempel italiensk design når vi ikke er italienere?
Smykkedesigneren innrømmer også at hun videre drømmer om å en dag invitere til samisk Fashion Week i Sápmi.
– Å få vise verden naturen, tradisjonene og hvor kult det kan være under nordlyset. Moten er der så vi må bare samle oss!
Hennes egen deltakelse under Oslo Fushion Festival kan spores tilbake til nettopp aktiviteter og initiativer fra motebransjen i nord. Under en visning i Alta, møtte Jørgensen-Dahl initiativtaker i Oslo Runway, Ditte Kristensen.
– Hun hadde mange gode råd, og det var slik det startet. Etter hvert kontaktet Elin Carlsen fra Oslo Fushion Festival meg – og plutselig var jeg i hovedstaden.
– Vi nordpå må lære oss å bruke samarbeidspartnere i sør. Jeg har for eksempel hatt noen fabelaktige møter med Mildh Press. De har en helt annen tilnærming. Det blir spennende, forteller hun.

Les også: Gobmi/Ghost setter samisk mote på kartet med urban wear