Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Gobmi/Ghost setter samisk mote på kartet med urban wear fra Sápmi
Gobmi/Ghost. Alle foto: Håkon Berg

Gobmi/Ghost setter samisk mote på kartet med urban wear

– Samisk mote har ikke stor plass i moteverdenen, sier gründerne.

Norsk mote har de siste årene fått mer og mer oppmerksomhet i media, ikke minst hos den gjengse forbruker. Samisk mote har imidlertid ikke fått like stort fokus, til tross for at det finnes flere talentfulle designere fra Sápmi.

I fjor kjøpte Nasjonalmuseet inn mote fra den samiske designeren Ramona Salo Myrseth.

Tidligere i år skrev Melk & Honning om hva som er status for samisk mote.

I år lanseres klesmerket Gobmi/Ghost med fokus på samisk urban wear.

Bak merket står søstrene Live Moen Johannessen og Hanna Krogh-Reinsnes fra Alta. Gjennom merket vil de ta tilbake en kultur og identitet som nesten har gått tapt i generasjonene før, gjennom moderne design.

Oppvokst i hjertet av Sápmi med sterk tilknytning til samisk kultur, oppdaget de sitt samiske opphav først i voksen alder.

Lanserer samisk mote
Live Moen Johannessen og Hanna Krogh-Reinsnes står bak Gobmi/Ghost.

Det var da et eldre familiemedlem ble syk og plutselig begynte å snakke samisk, at de oppdaget et stort og nært samisk opphav.

– Alt ga plutselig veldig mye mening, sier Live og Hanna til Melk & Honning.

– Vi tilhører en generasjon hvor det samiske nå blir løftet frem igjen, og vi kan være stolte av hvem vi er og hvor vi kommer fra. Vi har alltid følt at vi tilhører samisk kultur, men det var ikke før det familiemedlemmet plutselig snakket samisk at vi begynte å lete i arkivene og fant svar på mange spørsmål vi har lurt på lenge.

De forteller at fornorskningen har ført til at generasjonene før dem har måttet skjule det samiske.

– Historien vår er heller ikke unik. Vi kjenner mange som opplever det samme, og merker at vi står midt i en samisk oppvåkningsbølge.

Lanserer samisk mote

De tenkte umiddelbart at dette var veldig kult og ble veldig stolte.

– Da begynte vi blant annet å lete etter moderne og urbane hverdagsplagg som kunne representere dette. Men vi fant veldig lite og omtrent ingenting. Etter å ha ventet en god stund på at noen skulle lage dette, skjønte vi at vi kanskje bare måtte ta saken i egne hender.

Søstrene kommer egentlig fra musikkbransjen, og kastet seg inn i en helt ny bransje og måtte lære seg mye nytt samtidig som de utviklet Gobmi/Ghost.

Gobmi/Ghost setter samisk urban wear på kartet

– Heldigvis har vi hatt en gjeng med bra folk med oss, fortsetter de.

For bak Gobmi/Ghost står et kollektiv av kreative mennesker, bestående av fotografer, artister, modeller, designere, gründere og andre skapere med en felles visjon om å skape et unikt merke med fokus på mangfold og bærekraft som formidler en kulturarv verdifull for oss alle.

– Gobmi betyr ghost, eller spøkelse. For oss er det et bilde på at vi vekker opp og tar tilbake en identitet og kulturarv som nesten har gått tapt i generasjonene før oss. Vi vil vise verden at Sápmi vibrerer av liv og er full av innovative folk og ideer.

Setter samisk mote på kartet

De ønsker at alle skal være stolte av hvem de er og hvor de kommer fra – og det er det de ønsker å formidle med Gobmi/Ghost.

– Klær er identitet – vi vil kunne gå nedover Markveien i Oslo og føle oss freste og spre gode vibber fra Sápmi. Dette er mye større enn bare klær. Dette er en bevegelse. Mote er bare en måte å fortelle denne historien på.

Kolleksjonen lanseres først til høsten. Til nå har merket vist frem tre plagg i reinskinn. Designerne forteller at de velger miljøvennlige tekstiler for produktene og fabrikker som fokuserer på etisk produksjon. Både når det kommer til bærekraft og arbeiderne sine.

Gobmi/Ghost bruker reinsdyrskinn

Hva tenker dere om det å bruke reinsdyrskinn i samisk mote? Er det innafor med tanke på dyrevelferd og bærekraft?

– Vi har faktisk valgt reinsdyrskinn nettopp fordi det er en bærekraftig næring med god dyrevelferd. Respekt for naturen står sentralt i samisk kultur. Noe som også er viktig for oss når vi lager dette klesmerket.

De forteller at reindriftsnæringa er en viktig del av samisk kulturarv, og noe de synes er verdt å ta vare på. Reinsdyret er et vilt dyr som lever og beiter fritt på vidda i Sápmi.

– Sammenligner vi det med andre skinnprodukter hvor dyret gjerne er en del av industriproduksjon, vil vi påstå at reinskinn er det beste skinnet man kan velge med tanke på nettopp dyrevelferd og bærekraft. I tillegg til at det er veldig bra kvalitet!

– En annen fin fakta om reindrift er at man i utgangspunktet bruker alt fra dyret. Omtrent ingenting blir kastet og skinnet vi bruker er egentlig et biprodukt fra kjøttproduksjonen. Det at vi har en slik næring i landet vårt synes vi er utrolig kult og unikt! Derfor må reinsdyret og reindriftsnæringa trekkes frem i lyset. Dette antrekket er rett og slett en feiring av dette!

Setter samisk mote på kartet

Gobmi/Ghost er støttet av Sametinget, i tillegg til å være utvalgt til gründerakseleratoren Arctic Accelerator, på oppfordring fra begge to.

– Det betyr mye både økonomisk, for utviklinga av Gobmi/Ghost og for motivasjonen vi får ved å se at det er flere som har tro på idéen og støtter oss i det vi står for. 

– Samisk mote har ikke stor plass i moteverdenen, og de fleste samiske produkter selges som suvenirer eller museumsgjenstander. Dette vil vi endre.

Hva er drømmen?

– Drømmen er at Harry Styles skal ringe og spørre om han kan låne et outfit til en musikkvideo! Som han også skal spille inn på Finnmarksvidda.

Les også: – Jeg kjenner mange som har sultet seg inn i bunaden

Siste saker

Mest lest nå
Les mer