Norwegian Rain med nytt butikkonsept
Alexander Helle og T-Michael i Norwegian Rain. Foto: Bent René Synnevåg

Norwegian Rain åpner nytt butikkonsept i København

Men de går selv glipp av åpningen.

Bergensbaserte Norwegian Rain, kjent for regntett og moteriktig yttertøy, er et av flere norske merker som har gjort det stort i utlandet. Med flaggskipbutikk i hjembyen Bergen samt i Oslo, Paris og Tokyo kan det norske motemerket nå feire ti år i et stadig mer presset marked.

Nå åpner Norwegian Rain et nytt butikkonsept i hjertet av København. Men koronakrisen setter en stopper for at de selv får være med på åpningen.

Med kun 20 kvadratmeter til rådighet er Norwegian Rain Compact Store liten i størrelse, men «med store ambisjoner». Tanken er å gi folk et innblikk i universet til det norske merket. Butikken ligger i Bredgade 14 i sentrum av byen, og er en slags fusjon mellom digital og fysisk.

– Dette er en ny form for butikk for oss som vi nå tester ut. Det er en visuell representasjon av måten vi tenker på, og den første av forhåpentligvis flere butikker, sier T-Michael, som sammen med Alexander Helle utgjør Norwegian Rain, til Melk & Honning.

I den nye butikken, som straks åpner dørene, presenterer de to jakker til dame, to til herre og to unisex. Alle i sort og i alle størrelser. Ved hjelp av en tagg med QR-kode kan man scanne plagget og lære mer om det, bli inspirert og forhåpentligvis kjøpe det. Etter to dager får man plagget på døren, eller seks uker dersom man går for en tilpasset style.

Norwegian Rain med nytt butikkonsept
Fra flaggskipbutikken til Norwegian Rain i Paris. Foto: Georgios Koukouridakis

– Butikken er en refleksjon av stedet vi er på nå. Vi føler dette er en fin kombinasjon av å lage en butikk og ha en digital tilstedeværelse. Kundene får muligheten til å teste plaggene, og man bygger tilliten mellom oss og kunden, sier Alexander Helle.

Designerduoen forteller til Melk & Honning at de er svært spent på mottakelsen av det nye konseptet.

– Dette skal ikke erstatte det vi har gjort tidligere, men er en bit av vårt univers hvor vi får leke oss og teste ut hvordan den digitale verdenen møter den fysiske. Det kan gi oss muligheter vi ikke har hatt tidligere. Vi føler dette er fremtiden. Funker det som det skal, har vi muligheten til å rulle ut det nye konseptet i mange hovedsteder i Europa.

Les også
Lanserer ny jeanskolleksjon for herrer

Jobber mot overproduksjon

Ved å sentralisere varehuset jobber Norwegian Rain nå mot det største bærekraftsproblemet i motebransjen; overproduksjon. Samtidig gir dette konseptet muligheten for tilpasninger av plagg for kundene.

– Vi implementerer made-to-order-modellen. Hvis vi ikke har plagget som kunden ønsker på lageret, eller kunden har andre behov som for eksempel lengre eller kortere ermer på jakken, kan vi lage dette med levering innen seks uker, forteller Helle.

– Funksjonelle moteklær er en egen kategori i moteverdenen, og er kjennetegnet av at størrelsene er standardiserte og volumene store fordi det koster å lage tekniske plagg, forklarer han.

Norwegian Rain med nytt butikkonsept
Fra Norwegian Rains AW20-kolleksjon. Foto: Chris Rajaon

Norwegian Rain har inngått samarbeid med fabrikken om å tenke nytt rundt hvordan man kan tilpasse designet til det kunden trenger.

– Det betyr også at vi reduserer overproduksjon og produserer akkurat det kunden vil ha. Forhåpentligvis passer plagget perfekt og man vil bruke det i langt større grad, noe som er en viktig miljøfordel.

Norwegian Rain er som så mange andre rammet av koronakrisen, og de to gründerne legger ikke skjul på at det er tøffe tider for mange i retail-bransjen.

– Ting er utrolig uforutsigbare. Det er umulig å si fra uke til uke eller måned til måned. Vi har butikker i Oslo, Bergen, Paris og Tokyo, og en negativ variasjon hos den ene veies normalt opp av en positiv hos andre.

– Men både produksjon og leveranser går sin gang, legger T-Michael til.

De to gründerne var i København for overtakelsen av lokalet tidligere i år. Men koronapandemien setter en stopper for at de får overvære sin egen butikkåpning.

Merket åpner nytt butikkonsept
Fra merkets Tokyo-butikk. Foto: Bent René Synnevåg

København var et naturlig valg for merket, forteller de to.

Les også
Våre favorittplagg i Butter Yellow

– Det ligger ikke langt hjemmefra, og det er dermed lettere å ha kontroll. Vi har mange danske kunder som har kjøpt fra oss tidligere, og flere har spurt når vi kommer dit. Det er en fantastisk by som blir som en slgs testlokasjon for oss, forklarer T-Michael.

– Det er en chic sykkelby, og en god match for oss. Danskene sykler i alle slags vær, og trenger noe som kan beskytte dem mot vær og vind. Det er forsåvidt et marked vi ikke har hatt så sterk tilstedeværelse i hittil, men vi ser at vi har mange kunder der og god etterspørsel, legger Helle til.

I 2018 flyttet Norwegian Rain flaggskipbutikken fra London til Paris, men er likevel tilstede i den britiske hovedstaden med lokaler i Pantechnicon i Belgravia – et femetasjes shopping- og matsenter som mikser nordisk og japansk stil – helt i tråd med merkets egen visjon.

I år fyller merket ti år. Det beskriver duoen som «en fest fra ende til annen», vel og merke noe ironisk.

– Vi skulle egentlig hatt en rekke små lanseringseventer hver måned dette året, men på grunn av koronapandemien har vi kun hatt ett.

– Vi har heller ikke reist så mye som vi pleier. Det har gitt oss tid til å tenke nytt og å spikre nye måter å jobbe på. For min del har det gitt meg mer energi enn noensinne. Det er når man først får litt pusterom at man merker at man faktisk trenger det, sier Helle.

Til tross for suksess både her hjemme og internasjonalt med ditto oppmerksomhet fra og omtale i media viser regnskapstall fra Proff.no at Norwegian Rain gikk i minus i 2018 og 2019.

– Det stemmer at vi har gått i minus i to år. Vi har vært gjennom en periode hvor vi rigger oss for vekst. På tre år har vi åpnet ny stor butikk i Bergen på 330 kvadratmeter, ny stor butikk i Oslo på 400 kvadratmeter, fast showroom og butikk i Paris i et hus på 330 kvadratmeter, samt i Tokyo i et hus på 300 kvadratmeter i samarbeid med japansk distributør.

Les også
Moo-ve over leopard: Våre favoritter i kuprint

Selv er de tilbakeholdne med å beskrive merket som «en suksess».

Åpner ny butikk
Fra AW20-kolleksjonen. Foto: Chris Rajaon

– Om det er en suksess vet vi ikke. Ordet «suksess» kan folk få definere selv. Men grunnen til at vi har holdt på i ti år er fordi vi virkelig har troen på og digger det vi holder på med, sier T-Michael.

– Vi tar stegene vi føler er riktige uavhengig av markedet og hva som er hipt og kult. Vi kjører vårt eget løp. Samtidig som vi tar store risikoer, er vi også forsiktige. Men én ting er sikkert – det slutter aldri å regne.

– Hva er deres tips for å lykkes som gründere i et stadig mer presset marked?

– Som gründer møter man hindringer. Mye hindringer. Konstant. Hver uke. Å lykkes tror jeg handler om å ha en utømmelig kilde til motivasjon og kreativ evne til å løse dem. Til det trenger man kjærlighet til det man gjør. Vet man at det er dette man virkelig vil vie livet sitt til, så er det lettere å ofre det som trengs og aldri gi opp, sier Helle.

Les også: Norske motebutikkers juleønske: – Kjøp lokalt

Siste saker

Mest lest nå
Les mer