Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

På rømmen mot motedrømmen: Siri Johansen er strikkesjef for Kenzo

sirijohansen

// Bilde: Thomas Ekström

Melk & Honning vil sette større fokus på nordmenn som jobber med mote internasjonalt. Derfor har vi startet artikkelserien «på rømmen mot motedrømmen» som tar for seg norske personer som satser på mote i utlandet. 

Denne gangen har vi tatt en prat med klesdesigner og strikkefantast, Siri Johansen.

 – Mote for meg er å leke med klær. Norsk mote for meg er praktisk og komfortabelt. Jeg er en god blanding av de to, forteller Johansen.

Det at Siri Johansen startet på et strikkemaskinkurs på Løkka sammen med en venninne i tenårene, skulle vise seg å være et smart trekk. Nå er hun leder for alt av strikk hos klesmerket Kenzo i Paris. Men planen var ikke å ende opp der.

Siri beskriver seg selv som en improvisatør som ikke liker å planlegge, hun tar ting som det kommer, og mener at et åpent sinn danner grunnlagget for at ting faller på plass til slutt. Det åpne sinnet, lysten på eventyr og utfordringer var det som førte henne til London som nittenåring, etter å ha utdannet seg til syerske i Oslo.

– I løpet av Bacheloren min i motedesign ved Surrey Institue of Art & Design kjøpte jeg meg en strikkemaskin, og rett etter graduation jobbet jeg et år for Siv Støldal i London. Da hadde jeg mye kontakt med hennes strikkefabrikk, og fikk mer og mer sansen for strikk, noe som gjorde at jeg søkte meg inn på en master med spesialisering i herrestrikk i den engelske hovedstaden, forteller Siri.

Etter at masteren var fullført kom hun under vingen til Christopher Bailey hos Burberry, og jobbet for han i tre år – etterhvert som ansvarlig for strikk både på Burberrys Prorsum og London-linjer for menn. For Siri var erfaringen hun fikk der fantastisk og uunværlig, men Burberry var ikke et blivende arbeidssted. Til det var det var for stort, konservativt og kjedelig.

// Kenzo SS15 og AW14

// Kenzo SS15 og AW14

Hun fikk i stedet muligheten til å ta over som Head of Knit hos det franske motemerket Kenzo i Paris. Der har hun nå jobbet i tre år. Siri har hovedansvaret for strikk innenfor både dame-og herrelinjene, noe som vil si fire kolleksjoner i året for damer og to for herrer.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Johansen forteller at Paris føles mindre enn London, at det er mindre klikkete, og mer gjestefritt. På tross av at hun var negativt innstilt på forhånd ettersom flere venner av henne hadde mistrivdes i den franske hovedstaden, har hun selv opplevd å blitt tatt imot med åpne armer.

– Jeg har nok også vært spesielt heldig med jobben. Kenzo er veldig atypisk for Paris. Sjefsdesignerne i Kenzo, Humberto og Carol, har en laid-back holdning, der alle i studioet er likestilte. Og jeg er også glad for at jeg får reise så mye. Det er stadig turer til fabrikkene våre i Kina, Tyrkia og Italia, sjefen min bor i New York, og vi tar inspirasjonsturer til Tokyo, Berlin og Miami, forteller Siri.

Johansen har en særegen designestetikk med mye farger og mønstre, som går hånd i hanske med Kenzos tradisjonelle uttrykk. Også hennes egen garderobe flommer over av fargeplagg.

// Siris leilighet i Paris

// Siris leilighet i Paris

– Hvis jeg går i helt svart så får jeg nesten alltid en kommentar på det – det gjør jeg nemlig nesten aldri, sier designeren.

– Det rareste jeg har opplevd hittil i min motekarriere er å bli invitert til å ha en mini-utstilling av deler av min Masterkolleksjon for dronningen Elisabeth inne på Buckingham Palace. Annet enn det så synes jeg fremdeles det er utrolig rart å møte folk på gata i noe jeg har designet.

For Siri er det klart hva som må til for å oppnå internasjon suksess i motebransjen: Stå-på-vilje og hardt arbeid, smykket med et evigvarende smil om munnen. I tillegg råder hun unge motespirer til å være meget aktive i å søke internships, siden det er i den sammenhengen de fleste får jobb i etterkant.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Hun forteller at når hun selv ansetter folk til Kenzo bunner det like mye i hvor god stemning de kan bidra med i studio, som hvor bra portfolio de har.

Les også:

På rømmen mot motedrømmen: Klesdesigner Edda Gimnes 

På rømmen mot motedrømmen: Klesdesigner Jone Nielsen 

På rømmen mot motedrømmen: Stylist Connie Berg

Siste saker

Mest lest nå
Les mer