Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Norske frisører krever opplæring i afro-hår
Foto: Michael Loccisano/Getty Images

Norske frisører krever opplæring i afro-hår

– De fleste frisører ender opp med å avvise kunder på grunn av mangel på erfaring og frykt for å gjøre feil.

Til tross for at mangfold er noe som ofte settes på agendaen i motebransjen er det fortsatt en lang vei å gå.

Noe som stadig synes å bli oversett er skjønnhet for svarte kvinner og menn. I fjor etterlyste en New York-basert nigeriansk-amerikansk modell mer mangfold og inkludering i motebransjen etter at ingen av hårstylistene under moteuken i Paris ville gjøre håret hennes. Også her hjemme er det et problem at få frisører kan afro-hår.

Nå krever norske frisører opplæring i afro- og teksturert hår.

Les også: Raser mot Krogh Optikk: – Hvorfor inviterte dere bare hvite influencere?

– At vi ikke kan gi et eneste råd til en person med afro-hår, må ta slutt

«Frisører i Norge har svært dårlig opplæring i afro-hår. Lærerplanen nevner det så vidt. De fleste som jobber i salong har ingen kunnskap, og ender med å avvise kunder. Dette er uakseptabelt», skriver frisør Pål Berdahl i et opprop.

«At vi ikke kan gi et eneste råd til en person med afro-hår, må ta slutt», skriver han videre og oppfordrer skoler til å integrere personer med erfaring i afro-hår, og senke kravene til norsk for lærere.

Berdahl forteller til Melk & Honning at dette er et tema han har vært engasjert i lenge.

– Før jeg ble frisør opplevde jeg at vennene mine i Norge ble banket opp, kalt stygge ting, ble behandlet dårligere av lærere, anklaget for kriminelle handlinger de ikke hadde gjort, nektet inngang på utesteder, hadde vanskeligheter med å leie bolig og søke jobb. Dette er ikke enkelttilfeller.

– Det som er forskjellen i dag er at rasismen har endret form fra en klar og tydelig rasisme, til en skjult, underliggende systematisk rasisme som vi hvite ikke klarer å se, fordi vi er hvite.

Den London-baserte frisøren forteller at før han flyttet dit i 2019, brukte han et verktøy på nettsiden til Norske frisører- og velvære bedrifter (NFVB), hvor han lagde et forslag til endringer i lærerplanen når det kommer til nettopp afro- og teksturert hår.

– Det var en veldig komplisert prosess, og jeg hørte ikke noe mer fra de.

Pål Berdahl. Foto: privat

– Avviser kunder på grunn av mangel på erfaring

– Jeg har jobbet i over ti salonger i Norge. Jeg er drittlei av at hver gang en person med afro eller teksturert hår kommer inn i salongen, må de enten gå til meg, eller gå til en annen salong, sier Pål Berdahl.

Han forteller at det finnes mange flotte afrikansk-eide salonger i Oslo som tilbyr ekstremt gode behandlinger, og nevner salonger som Bobbys, AngelAfro og Edge. Og han vil at det skal vokse og bli enda større og bedre.

– Men det burde også finnes andre tilbud for de som vil oppleve hvordan det er å være i en norsk-eid salong, fortsetter han.

– På grunn av at lærerplanen vår ikke legger noen vekt på afro eller teksturert hår, ender de fleste frisører opp med å avvise kunder på grunn av mangel på erfaring og frykt for å gjøre feil.

Han mener dette ikke bare skaper avstand mellom kulturer, men at det også er direkte rasisme.

– Mangel på kunnskap er lik mangel på erfaring, er lik frykt. Vi må integrere kunnskap om afro-hår, og vi må hente inn lærere og kursholdere som har bakgrunn og god kunnskap om denne typen hår. Vi må også betale de deretter.

Berdahl mener derfor at lærerplanen, lærere og kursholdere bør endres. Det i form av at man sender inn endringsforslag til Utdanningsdirektoratet, som sitter på makten til å innføre endringer.

– Deretter kan man samarbeide med NFVB for å forme disse endringene inn i fagbrevet. Vi kan også sammen finne ut hva som er den beste løsningen for å hente inn lærere og kursholdere, og hva vi kan legge vekt på. På denne måten kan alle få en mulighet til å lære seg fundamentet til å kunne håndtere afro-hår. Derifra er det lettere å utvikle bedre og mer kompliserte ferdigheter.

Norske frisører krever opplæring i afro-hår
Foto: Oktawian Gornik for Sicky Magazine. Hår: Pål Berdahl. Foto: Instagram/@paalhair

Klippet afro-hår siden dag én

Men er opplæring i afro-hår noe norske frisører vil ha?

– Jeg vet at 340 frisører har signert oppropet og vil det. Jeg tror også at dette kan hjelpe til å bryte igjennom til de som fortsatt synes det virker skummelt, og kan inspirere andre til å lære det samme. Jeg har også fått 200 likes på vår interne Facebook-gruppe Kun for frisører i Norge, og vi har hatt en veldig fin diskusjon der. Holdningene er veldig lovende, forteller Berdahl.

– Jeg tror ingen mener at det å avvise kunder på grunn av mangel på erfaring, er rasisme. Vi blir veldig redde og føler oss uvel når vi tenker tanken. Bare fordi vi lever i et rasistisk system som favoriserer oss hvite, betyr ikke det at vi er rasister. Men det er viktig at vi erkjenner at samfunnet som det står i dag, er rasistisk.

Han mener de fleste frisører i dag faktisk bruker afrikanske teknikker til å flette seg og andre, de bare vet det ikke.

– Du ser en flokk med hvite jenter som tar fra afrikansk og afro-amerikansk kultur, putter det på seg selv og er helt uvitende om det.

Har du selv opplevd å ikke sitte på nok kunnskap om afro hår med en kunde i frisørstolen?

– Jeg personlig har klippet, fønet, farget og stylet afro-hår siden dag én på grunn av min vennekrets. I dag reiser jeg verden rundt og gjør hår på visninger for Louis Vuitton, Saint Laurent, Dior og hundrevis av andre merker.

– Jeg jobber på settet for italienske Vogue, iD og mange andre high-end-magasiner. I tillegg jobber jeg som første assistent for Cyndia Harvey som er jamaikansk selv. Mer enn halvparten av våre modeller er fargede. Der er det ikke rom for å ikke sitte på kunnskap.

Norske frisører krever opplæring i afro-hår
Foto: Jakob Landvik for Elle. Hår: Pål Berdahl. Foto: Instagram/@paalhair

– Kunnskapsnivået bør heves

Eirik Thorsen, kreativ leder i Adam og Eva Gruppen og eier av Adam og Eva Grensen, mener kunnskapsnivået til norske frisører når det gjelder afro varierer fra salong til salong, og gjerne fra frisør til frisør i salongene.

– Det finnes mange som er trygge og flinke på afro-hår, og krøller og teksturert hår generelt. Og mange som ikke er det. Jeg tenker at kunnskapsnivået ofte gjenspeiler frisørens egen interesse, sier Thorsen.

– I Adam og Eva er det mange som er dyktige på afro, krøller og teksturert hår, men jeg har hatt en lærling i salongen min Adam og Eva Grensen, Natalie Beckford, som har utmerket seg og hatt en stor pasjon for krøller og teksturert hår fra starten av karrieren sin av.

Nå, et par måneder etter endt læretid, har Beckford fulle lister med curly-girls, -gutter og -hens, forteller Thorsen.

– Alt fra de med softe krøller til afrotekstur. Ryktet sprer seg fort blant curly-girls på sosiale medier når det er en som utmerker seg spesielt.

Eirik Thorsen. Foto: privat

Han mener kunnskapsnivået generelt i bransjen kan og bør heves.

– I Adam og Eva har vi hatt et mål om å heve kompetansen på dette, spesielt når det kommer til klipp og styling, på alle våre frisører. Lala som driver nettstedet krølltopp.no besøkte oss på forrige ledersamling og holdt foredrag om sin historie og hår-reise. Det var inspirerende.

– Andre ting som spesifikt omhandlet opplæring var på plass, men så kom Covid-19-situasjonen og nedstengning, og ting ble dessverre satt litt på hold. Men nå som vi er tilbake og restriksjonene tillater det, blir det satt igang igjen, og det arbeides også med å få det inn i grunnutdanningsstudiet vårt på Adam og Eva Skole og Akademi.

– Viktig at dette blir satt søkelys på

Hva tenker du om oppropet til Berdahl? Trenger norske frisører mer kunnskap og opplæring i afro hår?

– Et veldig bra initiativ, og det er bra og viktig at dette blir satt søkelys på. Det gjelder ikke bare afro-hår, men alle typer krøller og teksturert hår. Selv om det er mange dyktige på dette feltet, ser jeg at det er mange som er usikre selv om grunnprinsippene når det kommer til klipp og styling ofte er de samme, sier Thorsen.

– Det som gjør at man blir dyktig på noe er trening, trening og trening. Opplæring og videreutdanning er noe jeg og vi i Adam og Eva brenner stort for. Og vi mener at som frisør er man aldri ferdig utdannet, og man kan alltid videreutvikle seg og lære nye ting. Og ikke minst – alle skal kunne gå til frisøren og få fantastisk hår.

Norske frisører krever opplæring i afro-hår
Foto: Ole Martin Halvorsen. Hår: Natalie Beckford. Foto: Instagram/@beckfordhair

Thorsen har selv opplevd å ikke kunne nok med en kunde med afro-hår i frisørstolen.

– Tidlig i karrieren var det som så mange andre ting skummelt, og det eneste som kan gjøre at man blir sikrere og tryggere er trening. Jeg husker godt en modell jeg hadde i læretiden der jeg ikkje tok hensyn til at veldig teksturert hår krymper, og frisyren ble mye kortere enn planlagt.

– Men det er vel derfor det heter læretid? Jeg er fortsatt sulten på faget, og selv om jeg nå føler at jeg behersker det bra, er det alltid flere og nye ting å lære seg.

Ble skamklipt

– Dette elsker jeg, og synes er på høy tid. Norske frisører trenger helt klart mer kunnskap om afro-hår. Sånn som det er nå, må jeg utelukkende gå til spesielle frisører som kan mitt hår, sier Tinashe Williamson, modell og PR-rådgiver.

Har du selv opplevd at frisøren ikke kan nok om afro-hår når du har sittet i frisørstolen?

– Jeg har aldri kunnet bare bestille time til meg selv hos en hvilken som helst frisør. Jeg har gjort det før i desperasjon fordi min frisør var opptatt og skulle bare klippe meg litt og få en blur out. Jeg ringte og bestilte time, og da jeg dukket opp sa hun rett ut at hun ikke kunne sånt hår, og ikke visste hvor hun skulle begynne engang, så jeg måtte bare snu i døra.

Williamson forteller at det samme gjelder når hun som modell har vært på shoot i Norge.

– Jeg må alltid ha fikset håret på forhånd.

– Datteren min som har blandingshår ble skamklipt en gang for mange år siden fordi frisøren (bless her), gjorde så godt hun kunne, men sa rett ut at hun aldri hadde dealet med «sånt hår» før. Så dette trenger vi.

Slik har de opplevd rasisme på kroppen i den norske motebransjen
Tinashe Williamson. Foto: Truls Qvale

– Handler ikke om rasisme

– For meg så handler ikke dette på noen som helst måte om rasisme. Det handler om fagkunnskap, fordi man har en egen ekspertise på afro-hår. Alle andre yrkesgrupper får ha fagkunnskap. Det kreves enormt mye for å bli en god håndverker, og jeg synes ikke man skal kimse av kunnskapen som frisører har, sier Agnes Gulbrandsen i Gevir.

– Afro er et vakkert hår. Men det er en annen type hår og trenger behandling deretter. Afro-hår er veldig tørt og trenger mye oljer, og man bruker ofte annen sjampo og balsam.

Hun mener afro-hår er et annet fagfelt, og at de som driver egne afro-salonger er ekstremt flinke og veldig interesserte.

– Det finnes mange fine afro-salonger, og jeg respekterer de. Folk med afro-hår oppsøker ikke oss. At norske frisører ikke kan afro handler ikke om rasisme, men at de ikke har øvd nok.

Agnes Gulbrandsen i Gevir
Agnes Guldbrandsen. Foto: privat

Hun forteller at hun selv har klippet afro mange ganger.

– Men man må oppsøke kunnskapen selv. Linn Jøssang Helgeland som jobber hos meg har jobbet masse med afro. Lærlingen min kan det nok ikke, og man blir usikker når man har gjort det få ganger.

– Det hadde vært veldig kult å ha en afro-frisør ansatt hos meg, men da må jeg også sørge for å ha kjemien til det, andre produkter og tillate meg en annen type kunnskap.

Frisøren kan ikke huske at afro sto på pensum da hun var ferdig utdannet frisør for rundt 20 år siden. Hun tok dermed grep selv for å lære seg make-up for svarte, og husker med stolthet da Sonja Wanda var på coveret av norske Costume, med make-up og hår av henne.

– Vi har yrkeskurs hver uke på Gevir. Hvorfor snakker vi ikke om asiatisk hår? Det er også vanskelig å jobbe med. Det finnes eksperter innenfor alle andre fag. Det synes jeg vi også skal ha.

– Om det trenger å være mer av afro i pensum vet jeg ikke. Jeg er ikke helt enig med Pål Berdahl, som er dyktig på det han gjør. Jeg forstår problematikken, men samtidig ikke.

Les også: Stopper produksjonen av hudblekingsprodukter

Siste saker

Mest lest nå
Les mer