Den amerikanske kosmetikkgiganten Johnson & Johnson må trekke kontroversielt hudblekingsprodukt fra markedet

Foto: Johnson & Johnson

Johnson & Johnson stopper produksjonen av hudblekingsprodukt

Men det forblir i butikkhyllene.

Den amerikansk kosmetikkgigant Johnson & Johnson stopper produksjonen av produkter brukt for hudbleking.

Det er snakk om linjene Neutrogena Fine Fairness og Clear Fairness by Clean & Clear. Begge disse inneholder produkter som lysner huden. Mens førstnevnte har vært tilgjengelig i Asia og Midtøsten har sistnevnte vært tilgjengelig i India.

Ingen av produktene har vært tilgjengelig på det norske markedet, bekrefter presseansvarlig ovenfor Melk & Honning.

Brukes til hudbleking

Produkter som dette har lenge fått kritikk for å være rasistiske, og selv om de gjerne markedsføres til bruk mot pigmentflekker brukes de gjerne som hudbleking.

The Cut har sett nærmere på markedsføringen av Neutrogenas Fine Fairness brightening serum. Det lover å «doble hudens hvithetskraft for en jevn og varig gjennomskinnelig lyshet». Mens Clean & Clears Clear Fairness cleanser inneholder små perler som skal lysne huden «for en varig rosaaktig og lys hud».

Dette er produktene til hudbleking som nå ikke vil produseres lenger. Collage via The Cut.

Hvem er neste?

I en uttalelse sier kosmetikkgiganten:

«Dialogen de siste par ukene har fremhevet at noen produktnavn eller påstander om våre Neutrogena og Clean & Clear dark-spot reducer-produkter fremstiller lys eller hvit som bedre enn din egen unike hudfarge. Det var aldri vår intensjon – sunn hud er vakker hud».

Nå stoppes altså produksjonen av de to linjene i sin helhet. Produktene vil ikke lenger bli produsert, sendt eller linket til, men forblir i butikkhyllene til lageret er tomt.

Det 130 år gamle kosmetikkselskapet er ikke den eneste som har produkter til hudbleking i sin portefølje. Både Unilever, Proctor & Gamle og L’Oréal har fått kritikk for å selge slike produkter under merker som Garnier og Olay, skriver nettstedet.

Les også: Gir skjønnhetsbransjen 72 timer: – Hvor mange svarte jobber det hos dere?