Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Ni bærekraftige mote- og skjønnhetstips fra Radical Broccoli-jentene

Dersom man er en vaskeekte fashionista eller skjønnhetsproduktjunkie er det ikke et alternativ å kutte ut alt, så hva gjør man i stedet?

Det kan umulig være nytt for noen at motebransjen er en av verdens mest forurensende. Flere og flere såkalte bærekraftige merker kommer derfor til, de svære kleskjedene forsøker å følge med i tiden og setter seg bærekraftige mål, og nye, resirkulerbare materialer forskes frem. Samtidig går nettshoppingen stadig opp, prisene pushes ned, og salget er tilsynelatende evigvarende.

De siste årene har det også blitt kjent at skjønnhetsbransjen også er en stor syndebukk, blant annet i form av plastforpakning, mikroplast i mengder av produktene og solkremer som skader korallrev.

Dersom man er en vaskeekte fashionista eller skjønnhetsproduktjunkie er det ikke et alternativ å kutte ut alt, så hva gjør man i stedet?

Vi har spurt de to bærekraft-influencerne Anette og Susanne Bastviken, som har skrevet boka «Jordnært – enkle tips til en mer miljøvennlig hverdag» om deres ni beste tips til hvordan man blir en litt mer bærekraftig mote- og hudpleiefan.

(Instagram @radicalbroccoli)

Rydd skapet

Det høres kanskje åpenbart ut, men det er den beste måten å skaffe seg oversikt over hva man faktisk eier, hva man trenger og det man kanskje ikke bruker lengre. Samle sammen det du ikke lenger går i og arranger klessalg med venner! Det er superkos, sosialt og bra for miljøet – i samme slengen. Det du ikke får solgt kan du gi til Fretex eller andre som tar i mot klær. 

Tenk deg godt om i kjøpsøyeblikket

Er det du har dratt på deg i prøverommet eller holder ute i butikken noe du ønsker å bruke kun i helgen som kommer, eller er det aktuelt også om seks måneder, ett år eller fem år? Dersom det førstnevnte stemmer bør du revurdere.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Cecilia Teigen

Bli interessert i merkelappen

Det er noen materialer som er bedre for miljøet enn andre, og definitivt også har bedre kvalitet, noe som gjør at det varer lengre. Velg klær av naturfibre som lin, hamp, ull, økologisk bomull eller silke. Syntetiske materialer som polyester, akryl og nylon produseres av olje (!) og resultatet er en fiber som faktisk er det samme som plast, når det kommer til å ikke kunne brytes ned.

Velg brukt

Spesielt trendplagg er det mye bedre å kjøpe brukt, på for eksempel apper som Tise eller i Oslos mange, fine vintagebutikker. Vi digger Reprise, Ma Vintage, Fretex, Velouria Vintage og UFF. Det er også en fin måte å bygge opp sin helt unike stil på.

(Instagram @radicalbroccoli)

Lei klær til eventer

Nettsiden Fjong er helt nydelig når man trenger en kjole til en fest, men vet at man ikke kommer til å bruke den mer enn et par ganger.

Støtt bærekraftige merker

Bruk pengene dine på de som faktisk vil gjøre noe for å bedre sitt fotavtrykk. Hvis du elsker et merke som ikke gjør noen ting, bruk stemmen din! Send en mail og forklar at du ønsker at de gjør mer for å ta vare på planeten. Noen ganger er det alt som skal til. Tenk hvis alle gjorde dette.

Husk at alt som smøres på huden til slutt havner i havet

Når det gjelder sminke og produkter er det viktig å huske på at alt du smører på deg til slutt havner i havet. Sjekk derfor bakpå ingredienslisten for å se hva de inneholder. Bruk apper som Beat the microbead til å scanne produkter for mikroplast, og bruk nettsidene erdetfarlig.nofremtiden.no eller miljøstatus.no for å se hva de forskjellige ingrediensene betyr.

(Via Instagram @radicalbroccoli)

Bruk en havvennlig solkrem

Vi digger for eksempel de fra Rudolph Care fordi de både lukter digg og er snilt mot huden og havet. Det finnes også solkremer som er Svanemerket og de pleier å være en sikker vinner. 

Les også
Derfor er Devon Ross motebransjens nye yndling

Gi deg selv en klapp på skulderen

Klapp deg selv på skulderen for alle gode valg du tar, og snakk høyt om det! Det er så inspirerende å se at det faktisk går an å kle seg på en kul måte, som i tillegg er litt bedre for miljøet. Vær stolt av at du prøver.

Les også: Må norsk mote bli mer bærekraftig for å overleve?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer