«Vi må være en forkjemper for forandring».
Tidligere var fast fashion og bærekraft to vidt forskjellige begrep, uten noen som helst sammenheng. Mye har imidlertid skjedd de siste årene, og flere og flere kleskjeder annonserer at de ønsker å gå grønnere veier. Resirkulering, gjenbruk og reparasjonstjenester er bare noen av grepene som blir tatt for å kunne kalle seg for bærekraftig.
Tirsdag denne uken ble det kjent at verdens største kleskjede Zara skal bli 100 prosent bærekraftig innen 2025.
Dette vil si at alle kolleksjonene til den spanske fast fashion-giganten, som eies av Inditex, skal bli laget av 100 prosent bærekraftige materialer. Beslutningen ble tatt under aksjonærenes årlige møte.
I tillegg skal 80 prosent av all strøm brukt i Zara sine hovedkvarterer, fabrikker og butikker komme fra fornybare kilder innen 2025. Det skal også produseres zero waste, og innen 2023 skal kleskjedens viskose være 100 prosent bærekraftig. Det skriver The Guardian.
En mer bærekraftig forretningsmodell
«Vi må være en forkjemper for forandring, ikke bare innad i selskapet, men i hele sektoren. Det er vi som skaper disse målene. Styrken og impulsen etter forandring kommer fra det kommersielle teamet, fra folk som jobber med leverandørene våre, folkene som jobber på fabrikkene. Det er noe som skjer på innsiden av selskapet vårt», sier Pablo Isla, daglig leder i Inditex ifølge det samme nettstedet.
At Zara nå skal bli mer bærekraftig er en naturlig utvikling. Inditex har siden 2015 samlet inn mer enn 34 000 tonn med brukte klær gjennom sine innsamlingspunkter. Disse er plassert i mer enn 800 butikker på 24 steder, ifølge det samme nyhetsnettstedet.
Selskapet har også samarbeidet med veldedige organisasjoner som Røde Kors for å kunne gjenbruke de brukte klærne. I tillegg har Inditex slått seg sammen med The Massachusetts Institute of Technology, og sammen jobber de med å finne nye måter å resirkulere fibre til materialer på.
Les også: Skandinaviske merker setter inn støtet på bærekraft