Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Utstillinger du ikke vil gå glipp av
Foto: Memoirs of a geisha

Utstillingene du ikke vil gå glipp av

Edvard Munchs selfier, Admir Batlaks første solo-utstilling, fast fashions mørke side og anti-kunst.

«A New Tomorrow» med Admir Batlak på Galleri Riis

For mange er Admir Batlak først og fremst kjent som klesdesigner, men han er ikke fremmed for kunstverdenen. Han har tidligere samarbeidet med Galleri Riis flere ganger, men nå stiller han for første gang ut alene med en ikke-moterelatert utstilling.

De anti-fascistiske, sosialistiske monumentene bygd på mellom 50- og 80-tallet i Titos Jugoslavia fikk navnet Spomenik. Disse ble bygd som symboler på broderskap og felleskap, og et forsøk på å forene de mange etniske gruppene i en felles visjon for nettopp «a new tomorrow». Her så skulptørene til vestlige kunstretninger for inspirasjon.

For «A New Tomorrow. Sculpture and Assemblage» har Batlak skapt et tekstilt monument som forsøker å utforske kompleksiteten rundt status quo på vestlig, mannlig kultur rundt homofili. I arbeidene sine bruker designeren generalisering, klisjeer og humor for å utforske identitet og estetisk representasjon. Og som designer er han kjent for å skape karakterer som klovner, barbie-dukker og homofile cruise-reisende for å utforske temaer som assimilering, seksualisering og objektifisering av seg selv.

Utstillingen står fra 17. oktober til 9. november 2019.

«The Great Monster Dada Show» på Henie Onstad

Utstillinger du ikke vil gå glipp av
Marcel Duchamp.

Hva er egentlig Dada og Dadaisme? Det utforsker Henie Onstad kunstsenter i sin nyeste utstilling, som setter fokus på den kunsthistoriske retningen som var et opprør med det eksisterende, og anti-kunst.

Utstillingen vil vise verk av 43 ulike kunstnere, deriblant Andre Breton, Marcel Duchamp og Max Ernst. Den vil bestå av blant annet collager, skulpturer, malerier, tegninger, filmer og foto.

«Dada oppsto under første verdenskrig i Sveits og landets nøytralitet førte til at det ble et samlingspunkt for flyktninger, kunstnere og anarkister fra forskjellige land. Flere av disse begynte å samle seg ved Cabaret Voltaire i Zürich, en kortlevende arena som ble en kombinasjon av utested, litterær klubb, utstillingslokale og teatersal», skriver museet selv.

I den forbindelse har Henie Onstad samarbeidet med 8392 for å lage en kolleksjon med Dada-inspirerte gensere, og med Fretex om å samle inn brukte handlenett til gjenbruk, med nytt Dada-trykk designet av Snøhetta. Lørdag 23. november og søndag 24. november inviteres det til Dada-kabaret og familiedag med konserter, kunstnerbesøk og mer.

Utstillingen står fra 25. oktober til 26. januar 2020.

«Kimono: Kyoto to Catwalk» på Victoria & Albert

Ærverdige Victoria & Albert Museum i London regnes gjerne som et av verdens beste museer for mote, og det med god grunn. Tidligere utstillinger har fokusert på blant annet Tim Walker, Christian Dior, Frida Kahlo, Balenciaga og Alexander McQueen – for å nevne noen.

Nå viser museet snart Europas første store utstilling med kimonoer i sentrum. Med denne ønsker man å sette fokus på hvorfor mote fra Paris og London er blitt sett på som kunst, mens plagg fra Østen blir sett på som eksotiske kuriositeter. Kimonoen blir sett på som det ultimate symbolet på Japan. Den ble tidligere i år offer for kulturell appropriasjon da Kim Kardashian West kalte shapewear-merket sitt for Kimono.

Utstillingen vil inkludere blant annet kimonoen brukt i Star Wars, en kjole designet av Alexander McQueen for Björk, en haute couture kjole designet av John Galliano for Dior, design signert Yves Saint Laurent og Rei Kawakubo, en Jean Paul Gaultier-kimono lagd for Madonna og kostymer brukt i Oscar-filmen Memoirs of a Geisha.

Utstillingen står fra 29. februar 2020 til 21. juni 2020.

«Charlotte Perriand» hos Fondation Louis Vuitton

Charlotte Perriand ble sett på som et av de ledende navnene innen design på 1900-tallet. Denne utstillingen viser henne som en visjonsfylt kvinne som aktivt tok del i 1900-tallets samfunn, og skapte ikoniske elementer samtidig som hun redefinerte kunstneriske og intellektuelle interaksjoner.

Kunsten hennes representerte både sosiale og politiske endringer, slik som evolusjonen av kvinnens rolle. Perriand var også opptatt av miljø og ble inspirert av hvordan individet passer inn i det.

Fondation Louis Vuitton i Paris vier nå en stor utstilling til kunstneren for å markere at det er 20 år siden hennes død. Her utforskes forholdet mellom kunst, arkitektur og design.

Utstillingen står fra 2. oktober til 24. februar 2020.

«Det eksperimentelle selvet. Edvard Munchs fotografier» på KODE

Utstillinger du ikke vil gå glipp av
Edvard Munch à la Marat ved badekaret på Dr. Jacobsons klinikk, 1908-1909. Foto: Munchmuseet

Trodde du at selfies var et nytt og moderne fenomen? Da må du tro om igjen.

Edvard Munch var faktisk en av de første kunstneren som tok bilder av seg selv, og nå vises et stort utvalg bilder og filmer skutt av ham selv frem på KODE i Bergen.

Allerede i 1902 kjøpte kunstneren sitt første kamera, 39 år gammel. Ettersom han var som amatør å regne, stilte han ikke ut fotografiene sine. Han benyttet effekter av en feil kamerabruk, slik som forvrengninger, utviskninger og uvanlige kameravinkler.

«Resultatet er utprøvende og poetiske gjengivelser av kunstneren selv og hans umiddelbare omgivelser. Vi ser kunstneren avbildet på nerveklinikken, på stranden og i hagen på Ekely», skriver museet selv.

Utstillingen står fra 6. september til 19. januar 2020.

«Fast Fashion: The dark side of fashion» på Museum of European Cultures

Skal du til Berlin det neste året? Da bør du sjekke ut Museum of European Cultures sin utstilling om fast fashion og dens mørke bakside. Utstillingen ser med et kritisk blikk på konsekvensene av massekonsum, både for produsentene og miljøet.

Utstillingen oppfordrer besøkende til å tenke over deres holdninger som forbrukere, og bli involverte i motens miljømessige påkjenninger. Her vil man også få innblikk i slow fashion-moten som Berlin er berømt for.

Byen byr på utallige innovative ideer til hvordan mote kan bli bærekraftig, og samtidig inspirerende. Neonyt, verdens største fair fashion fair, går av stabelen hvert år i Berlin. Her møtes designere og kreative for å utvikle innovative tilnærminger til mote. Disse vil presenteres i utstillingen.

Utstillingen står fra 27. september til 2. august 2020.

«Zandra Rhodes: 50 years of fabulous» på Fashion And Textile Museum

Den britiske designeren Dame Zandra Rhodes fikk ærestittelen dame i 2014 for sitt bidrag til mote- og tekstilbransjen i hjemlandet sitt. 79-åringen kjent for sitt sjokkrosa hår grunnla motehuset sitt i 1969, og kommenterte gjennom sine pop art-aktige plagg 60-tallets Storbritannia.

Nå settes hennes 50 år lange karriere i fokus med en retrospektiv utstilling ved Fashion and Textile Museum i London, med mer enn 50 ulike looks og 30 originale tekstiler.

Utstillingen står fra 27. september til 6. januar 2020.

Les også: Melk & Honnings Oslo-guide: oktober

Siste saker

Mest lest nå
Les mer