Business of Fashion har erklært at «luksusting til hjemmet er i vinden akkurat nå».
Mote og interiør går selvsagt hånd i hånd; En ekte estetiker lar ikke smaken slutte der bukse møter teppe og sofa, men ser gjerne på hjemmet som en forlengelse av det hele. Med det virkelig store inntoget av Instagram de siste åtte årene har plagg og møbler fått enn ny plattform å skinne på. Mange av oss henter ikke lenger inspirasjon fra de glansede sidene i interiørmagasiner, men scroller heller gjennom feeden for å se hva insta-jentene og -guttene vi følger omkranses av når det gjelder ting og tang.
Å skape eget interiør er derfor blitt viktig for mange merker, både når det gjelder de store kleskjedene og høy-fashion husene.
Zara lanserte sin Zara Home allerede i 2003, mens H&M kom på banen med sin H&M Home i 2009. Førstnevnte hadde per 2016 en årlig omsetning på 422 millioner euro, det vil si rundt 4 milliarder kroner. H&M-gruppen uttalte tidligere i år at H&M Home, som i tillegg til blant andre Weekday, Arket og &Other Stories er den 71-år gamle bedriftens nyeste tilskudd, er forventet å ha en økt omsetning på hele 25% de kommende årene.
Det er selvsagt heller ikke mulig å snakke om disse tingene uten å nevne én av fjorårets største hyper; den IKEA FRAKTA-liknende bagen signert Demna Gvasalia for Balenciaga. Interiørkjedens logo i gult og blått gjennomgikk en enorm klassereise, fra harry til fashion, da it-folk fra hele verden ble ville etter å lage egne DIY-versjoner av deres 5-kroners nett. IKEA ble plutselig supertrendy.
Dette førte til at Virgil Abloh – it-designeren for Off-White og nå også Louis Vuitton – tidligere i sommer avslørte at han vil gjøre et samarbeid med IKEA om en interiør-kolleksjon i begrenset opplag. Den er ventet å droppe neste år.
Les også: Designer interiør for Millennials
Mote og interiør knytter altså stadig tettere bånd. Tidligere denne måneden skrev Business of Fashion at «luksusting til hjemmet er i vinden akkurat nå».
Der nevner de eksempler som fuskepels-merket Shrimps forestående samarbeid med kjeden Habitat, luksus-netthandlene Moda Operandi og MyTheresa som begge har startet å selge interiør i år, og merkene Gucci og Loewe sine interiørlinjer, som hadde sitt først dropp i 2017, som eksempler på hvordan dette er en pågående tendens. Ifølge dem er ting til hus og hjem per i dag én industri som på verdensbasis er verdt mer enn 54 milliarder norske kroner.
Her er eksempler på andre høy-fashion designere som for lengst har valgt å kaste seg på og dyppe tåa ned i interiørdesign:
Fendi Casa
Dolce & Gabbana x SMEG
Bottega Veneta
Armani Casa
Diesel Living x Scavolini
Hermés
Bilder via: GQ, Telegraph.co.uk, delightfull.eu, Popsugar.co.uk.
Les også: – Mote og interiør er bare to ulike måter å uttrykke sin personlighet