Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde: Maria Pasenau via Nasjonalmuseet

Månedens Oslo-guide: juli

Dette skjer i hovedstaden i juli.

Koronaviruset har kanskje satt en stopper for en del festivaler og store eventer, men det er heldigvis fremdeles en del som skjer i hovedstaden.

Her har vi samlet et knippe utstillinger, standup-shows, konserter og klubbkonsepter du ikke bør gå glipp av denne måneden.

Les også: Min sommer: Pernille Juvodden

Alpha Crucis – Afrikansk samtidskunst på Astrup Fearnley Museet

31. JANUAR – 6. SEPTEMBER

Denne utstillingen utgjør siste kapittel i utstillingsserien som Gunnar B. Kvaran lanserte i 2005 for å utforske kunstscenen i forskjellige land og på forskjellige kontinenter. De øvrige utstillingene har tatt for seg USA, Brasil, India, Kina og Europa før turen nå har kommet til Afrika. Utstillingen har som formål å vise originaliteten og mangfoldet blant 17 afrikanske kunstnere som lever og arbeider i Afrika sør for Sahara. Mer info her.

Kunstneren Fabrice Monteiros fotografi fra Astrup Fearnleys Alpha Crucis-utstilling. Bilde via Instagram @astrupfearnley

New Visions: Triennial for Photography and New Media på Henie Onstad Kunstsenter

21. FEBRUAR– 13. SEPTEMBER

I tråd med Henie Onstad Kunstsenters tradisjon for å presentere morgendagens kunst og avantgarde, søker kunstsenterets nye fototriennale å vise internasjonale kunstnere som jobber eksperimentelt innen fotografi. Triennalen er den første av sitt slag i Norge og vil fylle alle de tre øvre salene i kunstsenteret. Utstillingen vil vise arbeider som utvider fotografiet til også å inkludere skulptur, installasjon, video og VR. Den bringer sammen flere hundre arbeider av totalt 31 kunstnere og vil primært vise nye arbeider.

Utstillingen startet i utgangspunktet i slutten av februar, men museet holdt stengt i pandemien. De åpnet igjen i juni og New Visions vil være mulig å se helt til september. Mer info her.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Mari Slaattelids «Stempel» på Kunstnernes hus

28. FEBRUAR – 19. JULI

Slaattelid har siden 1990-tallet markert seg som en av Norges mest profilerte malere, med et skarpt blikk på maleriets muligheter og grenser. Utstillingen består av nye verk, samt enkelte innlånte arbeider. Mer info her.

Fadlabi på Kunstnernes hus

05. JUNI – 23. AUGUST

90 års-jubileumsutstillingen presenterer en tidslinje av Kunstnernes Hus’ utstillingshistorie i dialog med et helt nytt, monumentalt verk av den norsk-sudanske kunstneren Fadlabi (f. 1975). Som en kunstnereid institusjon var ønsket å la en kunstner kaste sitt personlige og levende blikk på historien. Arbeidet er inspirert av Husets historie og Per Krohgs ikoniske takmaleri i trappeløpet på Kunstnernes Hus. I tillegg vil utstillingen presentere et omfattende videomateriale fra NRKs arkiv. Mer info her.

Fadlabi via Kunstnernes hus

En samling blir til. Kunst – arkitektur – design på Nasjonalmuseet

19. JUNI – 11. OKTOBER

Utstillingen presenterer rundt 130 av de nye arbeidene som ble en del av museets samling i fjor. Utvalget omfatter maleri, skulptur, grafikk, kunsthåndverk, arkitektur og design. Utstillingen inkluderer verk av blant andre Ida Ekblad, Charlotte Wankel, Mari Slaattelid, Per Kleiva, Kari Mølstad, Ahmed Umar, Sofie Werenskiold, Laure Prouvost, Admir Batlak, John Savio, Arnstein Arneberg og Frida Orupabo. De nyeste arbeidene er fra 2019. Det eldste, Olaus Magnus’ bokverk, er fra 1555. Mer info her.

Oslobiennalens Seven Works for Seven Locations

Hlynur Hallson har laget en serie med stedsspesifikke tekstbaserte verker med tittelen Seven works for seven locations. Hvert av verkene består av tre ulike tekster på tre ulike språk, tagget på eksisterende strukturer rundt om i Oslo. Alle har forskjellig levetid; den i Vigelandsparken er for eksempel allerede blitt fjernet av andre, mens majoriteten av verken fremdeles står. De syv stedene er; Grorud t-banestasjon, høyspentmasten på Bjerke, Stovner t-banestasjon, Sørengabroen, Vigelandsparken, Etterstadgata 6 og Huk. Mer info her.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Mae og Tommy Tee: konsert for Oslo på SALT Art & Music

Mandag 13. juli kl. 20.00

De to hiphop-legendene inviterer til konsert for Oslo på SALT. Disse to har fargelagt byen de elsker, Oslo, gjennom mange tiår. 130 år etter at Hamsun beskrev Oslo i mesterverket Sult, beskriver Mae og Tommy Tee deres versjon og deler betraktninger om byen. Mer info og billetter her.

Myra på SALT Art & Music

Lørdag 18. juli kl. 20.00

Media fikk øynene opp for Myra da hun ga ut sin første låt «Hold An» og Leo Ajkics erklæring på sosiale medier om at «Bransjen sover, men våkner snart». Myra serverer smarte tekster på en herlige hybrid av hiphop, r&b og pop. Dette blir en sommerkveld med bassfylte godbiter. Mer info og billetter her.

Myra via Instagram @ektemyra

Sommerstandup på Henriken

16. JUNI – 30. JULI

Hver tirsdag, onsdag og torsdag hele sommeren kjører Henriken sommerstandup, med nye og gamle travere. Hvem som skal på scenen de ulike dagene finner du mer info om på Facebook-eventet.

NATT & DAG inviterer: Tecno og Taco på Haugen

3, 17. og 31. JULI

Spis fredagstacoen din på uteserveringen på St. Hanshaugen, mens du hører på et par av byens beste DJer spille techno! Dette foregår tre ganger i juli. Sport700, Viagra40K og Slangejente er blant DJene som spiller opp på Haugen på de neste eventene. Mer info her.

Mutual Intentions // SALT Sommerfest

11. JULI

Mutual Intentions disker opp i samarbeid med SALT en sommerfest for å feire at sommeren endelig er her. Gjengen tar med bagger fulle av skiver og minnepenner fulle med ny musikk for anledning. Mutual Intentions har siden sin oppstart samarbeidet med labels i USA, Tyskland og England og hatt konserter verden over. Siden 2017 har kollektivet også fungert som et plateselskap og etablert seg på den internasjonale scenen. Lineup: Fredfades, Ivan Ave, Zee (aka DJ Melange), Dirty Hans, Stian Stu.

Har vi glemt noe? Tips oss gjerne på [email protected]

Siste saker

Mest lest nå
Les mer