Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Konstrast Project lager vesker og smykker av gamle sykkeldekk
Foto: Ida Fiskaa

Kontrast Project lager vesker og smykker av gamle sykkeldekk

Lager mote av materialet som forurenser havet.

Med en moteindustri i stadig endring for å kunne være mer bærekraftig, popper små aktører med store ideer opp. Konsepter som utleie av klær, gjenbruk og redesign er blitt hverdagskost.

Kontrast Project tar redesign et skritt lenger. De lager smykker og vesker av gummi fra gamle sykkeldekk.

Bak det norske motemerket, som jobber med plantefarging og hamp i Nepal, står Kine Homelien. I høst deltok hun under Oslo Runway. Nå lanserer hun kolleksjonen To Care and Carry bestående av tre vesker sammen med den Londonbaserte smykkedesigneren Birgit Toke Tauke Frietman.

Konstrast Project lager vesker og smykker av gamle sykkeldekk
Veskekolleksjonen To Care and Carry lagd av gamle sykkeldekk. Foto: Marinka Grondel.

– Inspirert av fortellingen The Carrier Bag Theory of Fiction skrevet av Ursula K. Le Guin, har Birgit utforsket hvordan hun kan gjenskape en ny verdi til et brukt materiale. En del av prosessen har vært å eksperimentere og utvikle nye funksjoner til gammel gummi, sier Kine Homelien i Kontrast Project til Melk & Honning.

Smykker for å støtte jordskjelvofre

Kontrast Project startet opp i kjølvannet av jordskjelvet i Nepal 25. april 2015. Da hadde Homelien bare én uke tidligere kommet hjem fra en vandretur i fjellregionen Upper Mustang, nordvest for Kathmandu.

– Venner og bekjente trengte vann, mat, sovepose og tak over hodet, og det vi kunne hjelpe med var penger. Spørsmålet var så hvordan skaffe penger? Det var da tidligere Kontrast-partner Hedda Skansen og jeg fikk ideen om å lage en smykkekolleksjon av gammel gummi og re-smeltet sølv, der hele inntjeningen skulle gå til jordskjelvofrene, sier Homelien.

Konstrast Project lager vesker og smykker av gamle sykkeldekk
Kine Homelien. Foto: Konstrast Project.

– Vi fikk god respons på smykkene, og innen og uker hadde vi samlet inn 15. 000 kroner. Det var da vi forsto hvilken sosial nytte design kan ha. Dette fikk oss til å starte Kontrast Project.

– Hvorfor akkurat navnet Kontrast Project?

– Ordet kontrast er basert på min egen livsfilosofi hvor jeg bevisst eller ubevisst søker kontrastene i kultur og natur. Det er der jeg utfordret mine antakelser om verden og meg selv. Mer politisk handler kontrast om å tenke nytt og utfordre dagens dominerende produksjonsformer. Ordet project kommer av at vi ofte driver prosjektbasert.

Konstrast Project lager vesker og smykker av gamle sykkeldekk
Merket jobber også med plantefarging og hamp. Foto: Thea Caroline Sneve Løvstad.

Homelien hadde god kjennskap til materialer gjennom et arbeid hun gjorde for den nepalesiske bedriften Beni Handcraft tilbake i 2013.

– De brukte gammel gummi for å lage vesker. Fordi det er både gjenbruk og et billig materiale, og samtidig morsomt å jobbe med, falt det naturlig å bruke gammel gummi fra sykkelslanger.

– Smykkekolleksjonen er nå fem år gammel, og vi selger fortsatt det samme designet som vi gjorde da vi startet. Det er gøy fordi det betyr at designet har tålt tidens test, noe som er viktig for oss i Kontrast Project når vi designer forskjellige objekter.

Konstrast Project lager vesker og smykker av gamle sykkeldekk
Kontrast begynte med smykker i re-smeltet sølv og gamle sykkeldekk. Foto: Lene Terland.

Les også: 8 av 10 nordmenn sier de ikke kjenner til bærekraftig mote

 – Krysser fingrene for at 2021 vil bli et bedre år

At flere og flere moteaktører har bærekraft og tidløshet som en sentral del av sitt DNA, synes Homelien er fantastisk.

– Vi må gå i den retningen hvis vi skal nå målene til Paris-avtalen innen 2050. Alle har et ansvar for å omstille seg, og jeg tenker at omstillingsprosessen vil kunne bidra til økt innovasjon og nye tankemønstre. Dette er veldig spennende og bra for økonomien vår, både lokalt og globalt.

Dette norske merket lager vesker av gamle sykkeldekk
Kontrast designer til både ham og henne. Foto: Thea Caroline Sneve Løvstad.

Hvordan har koronapandemien påvirket driften av Kontrast Project?

– Vår produksjon ble utsatt en hel sesong da Nepal stengte ned. Det tærte veldig på økonomien. Men vi kommer oss gjennom 2020 og krysser fingrene for at 2021 vil bli et bedre år.

Hvor går veien videre?

– Vi vil fortsette med flere samarbeidsprosjekter innenfor bærekraft og utvikling, design og kunst. Samtidig må vi prøve å få solgt oss inn til flere butikker i Skandinavia. Egen butikk er ikke utelukket, men det blir nok ikke aktuelt før vi har opparbeidet oss en større kolleksjon og at vi ser at vi har stabile salgskanaler, avslutter hun.

Les også: Norsk designer tas inn i varmen hos en av verdens største luksusnettbutikker

Siste saker

Mest lest nå
Les mer