Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Kleskoder i sommervarmen: Er herresandaler innafor?

– Dersom øynene er sjelens vinduer så er mannetær sjelens tarmtotter. De har ingenting i det offentlige rom å gjøre.

For en knapp måned siden raste debatten om hvorvidt det er innafor for menn å gå i shorts på jobb. Det hele startet etter at redaktør i danske Jyllands-posten, Jakob Nybro mente det var ugreit av hans ansatte å utsette andre for sine pelsbelagte mannelegger. Redaktøren skal ifølge Aftenposten ha sagt: «Vi er en arbeidsplass, ikke en campingplass», og i et brev bedt redaksjonen om å opprettholde en viss «semi-konservativ» holdning hva gjelder jobbantrekk.

Ettersom debatten fikk fart på seg i Danmark, suste den over Skagerak og fikk fotfeste i Norge også. Mye ble skrevet om saken, både på sosiale medier og i små og store aviser.

Også her hos Melk & Honning tok vi debatten. Den generelle konsensusen hos de vi spurte var at det forventes at folk selv «bruker hodet», og forstår at et antrekk som skriker charter-ferie ikke godtas i et miljø preget av kundemøter og business.

Ettersom det har vært en hetebølge over Oslo og store deler av Østlandet den siste tiden – som synes ingen enda å ta –  tar vi debatten et steg videre og spør: Er sandaler for menn – populært kalt «mandals» – innafor; på jobb, på fest, på shopping eller bare på stranda? Eller skal man rett og slett få lov til å ha på akkurat hva man vil, hvor man vil, når man vil?

Da vi kjørte en uhøytidelig avstemning gjennom vår Instagram Story, blant våre 35 000 følgere, var 70 % enige i at det er OK for menn å gå med sandaler utenom stranda – mens 30% var uenig.

Her er det de andre vi spurte sa:

Thomas Seltzer: – De har ingenting i det offentlige rom å gjøre

NRK-profil og eks-bassist i Turboneger beskriver seg selv som en «ihuga Crocsmann».

Thomas Seltzer

– Crocs må på ingen måte sammenliknes med sandaler, ettersom Crocs skjuler tærne, forteller han Melk &  Honning.

Ifølge Seltzer skal menn ikke på noe som helst tidspunkt vise tærne sine.

– Dersom øynene er sjelens vinduer så er mannetær sjelens tarmtotter. De har ingenting i det offentlige rom å gjøre.

DNB: – Sandaler er ikke vanlig på et kontor

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø hos DNB forteller at de ikke har noen strenge retningslinjer når det kommer til jobbantrekk.

Vidar Korsberg Dalsbø

– Det er opp til hver og én å vurdere hvordan man skal kle seg – også når det kommer til skotøy. Det har vært en løsning som har fungert veldig bra i DNB, og det hører til sjeldenhetene at ansatte kler seg upassende. Hvis det skulle skje vil saken bli løst ved at det blir tatt opp med den ansatte via nærmeste leder, forteller han til Melk & Honning.

Les også
Kaia Gerber lanserer kolleksjon med Zara

Kleskoden kan variere noe fra avdelingen til avdelingen, forteller han, men om sommeren kjører de fleste en litt mer avslappet stil.

– Sandaler er derimot ikke noe vanlig plagg på et kontor. Men hvis du leter litt rundt i lokalene våre om sommeren finner du sikkert noen som bruker sandaler eller liknende skotøy. I DNB har vi mange utendørs kundeaktiviteter om sommeren i forbindelse med festivaler og idrettsarrangement, og der er naturligvis sandaler mer vanlig. Det handler om å kle seg etter forholdene.

Dalsbø forklarer at det både i DNB og finansbransjen for øvrig eksisterer en del uskrevne regler hva gjelder antrekk, men at kleskoden i Norge er mer avslappet enn i resten av verden. 

– Når det gjelder bruk av sandaler og shorts kommer det jo litt an på hvilke typer man snakker om. Det finnes eksempler på pene sandaler og shorts som sikkert kunne fungert fint på et kontor. Jeg ser for eksempel ikke for meg at det ville blitt noen stor ståhei om noen kom i sandaler på jobb i min avdeling. Dette med kleskode er veldig situasjonsavhengig, men i DNB er det stor takhøyde, og de ansatte er flinke til å vurdere disse tingene selv.

– Jeg tror ikke det er mange som har et særskilt ønske om å gå i sandaler på jobb om sommeren, og det kommer nok av at sandaler ikke er et vanlig klesplagg på et kontor.

Kenneth Pedersen: – Hos oss kan man gå i akkurat det man vil, så lenge det er sort

Grunnlegger og CEO hos det kreative byrået ANTI, mener folk får gjøre helt som de vil.

– Det er jo helt klart godt å lufte tærne innimellom. Det som hører fortiden til etter min mening er sandaler med demping og spenner. Det var en periode der man også fikk kjøpt sandaler med klits for sykling. Ikke minst synes jeg sokker i sandalene er «uvant». Men jeg er selv skyldig i å ha kjørt sokker i sandalene ved et par anledninger, sier han til Melk & Honning.

Kenneth Pedersen

Pedersen påpeker at de ikke har noen form for kleskode eller regler hos ANTI.

Les også
Dette skjer i Oslo i høstferien

– Absolutt ikke, hos oss kan man gå i akkurat det man vil – så lenge det er sort.

Han mener grensa bør gå der man føler seg vel selv.

– Med andre ord, alle burde gå i det man selv kjenner for. Ingen begrensning!

Jone Nielsen: – Jeg sier ‘ja’ til alt som gir luft rundt føttene

Jone Nielsen

Designer Jone Nielsen, som nylig flyttet hjem til Oslo fra København for å bli med i designteamet til Tom Wood, går i sandaler så ofte han kan.

– Men selvfølgelig mest til stranda, til postkassa og til butikken. Alle de gangene man ikke orker å bøye seg ned for å knyte og ta på seg sko, forteller han til Melk & Honning.

Han påpeker at han aldri har hørt om begrepet «mandals» om mannesandaler, men at han sier ‘ja’ til alt som gir luft rundt føttene.  Selv sverger han til sine gode, gamle Prada-sandaler med doble, brede skinnremmer.

– Prada er alltid gode på sandaler. Og så jeg elsker Margiela-sandalene fra SS18-kolleksjonen med flerfargede bånd. Når det kommer til sandaler jeg ikke er noe fan av må det vel være gladiatorsandaler.

– Jeg synes folk skal kunne få gå med sandaler når som helst, hvor de vil.

Henrik Skansen: – Sandalbruk bør begrenses til strand- eller feriebruk.

Prosjektkoordinator og talentspeider for United Influencers og Elle Norge, er i hovedsak på nei-siden når det gjelder sandaler.

Henrik Skansen

– Men ingen regel uten unntak-regelen er viktig her. Enkelt og greit fordi det finnes så mye stygt på markedet, og fordi de aller fleste menn ikke har helt koll på hvilke sandaler som fungerer og hvilke som ikke fungerer, sier han til Melk & Honning.

Selv bruker han kun sandaler – i form av flip flops – på badeferier.

– Men det kan nok dessverre skje at jeg slenger på meg flip flops på morgenturen med hunden min. Heldigvis bor jeg rett ved vannet så jeg kan unnskylde det med at jeg er på vei til stranda.

Han mener sandalbruk bør begrense seg til strand- eller feriebruk, og da helst på en sydligere destinasjon.

– Er man på en bystrand kan det selvsagt gå greit fra a til b. Men skal man ta noen pils i bykjernen bør man droppe sandalene, mener han. 

Når det kommer til hvilke sandaler som er «innafor» nevner Skansen både Birkenstocks, slippers fra Gucci og Louis Vuitton.

Les også
STILORAMA: Ingrid Fagerli Edvinsen

– Izmir-sandalene fra Hermés er perfekte for feriebruk. Jeg er ikke særlig stor fan av gladiatorsandaler i skinn eller de klassiske charter-sandalene med borrelås. De kan og bør man holde seg unna.

Karolina Hellström og Erlend Güettler-Hansen: – Flip Flops i byen? Nei takk

Paret, som tidligere holdt til i Italia der de jobbet som skodesignere for Diemme, har nå flyttet hjem til Oslo for å starte sitt eget firma som freelance skodesignere. De to er i utgangspunktet positive til sandalbruk – dersom det er rett sandal på rett plass.

– Hvis gradestokken bikker 32 grader. Og jeg er på ferie. Og jeg er i sørøst-Asia. Men jeg må innrømme at jeg stort sett er mer komf barføtt i slip-ons, forteller Güettler-Hansen til Melk & Honning.

Karolina Hellström og Erlend Güettler-Hansen

De mener regelen bør være at «dersom man må spørre om det er greit med sandaler et sted, er det ikke greit».

– Flip Flops i byen? Nei takk, sier Karolina.

– Ja, Flip flop-klaskingen blir litt for seksuell for meg altså, sier Güettler-Hansen.

Når det kommer til hvilke modeller som er innafor og ikke mener Karolina det kan fungere med pool sliders, Suicoke og Visvim Christo.

– Ikke innenfor; mann, 55, med Ecco-sandaler og hvite tennissokker. Mest sannsynlig på sydentur. Birkenstock på hytta er innenfor, i byen not so much.

– Jeg klør litt av å se pool sliders. Jeg er oppvokst i Nord-Norge så det er «too soon» for meg, selv om jeg registrerer at det har blitt super 1-2-trendy. Men det finnes både pool sliders og Birkenstock som kan se coole ut – det kommer litt an på fargekombo, design og om duden bærer det på en cool måte, mener Güettler-Hansen.

Han tror de dårlige assosiasjonene en del har til menn i sandaler kommer nettopp fra barndommen.

– Men folk flest ser ut til å holde fullt fokus på komfort over stil når de drar frem sandalene, og det er jo for så vidt flott det. Vær deg selv, og alt sånt. Men rent objektivt er det kanskje ikke alltid så sykt flatterende.

– Ofte ser man mer «dont’s» enn «do’s», tenker jeg. Kanskje fordi det gjerne trengs litt grooming av føttene, avslutter Karolina.

Bilder: Via NRK, Instagram, Hespokestyle.com

Les også: Er det innafor med sneakers til dress på 17. mai?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer