Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Er det innafor med sneakers til dress på 17. mai?

–  Klassiske dressko er mye verre enn trendy klumpe-sneakers eller ironiske crocs.

Dressen er forhåpentligvis allerede hengt frem og skjorta strøket, men hva med skoene? Må man ha blankpolerte dressko – eller er sneakers ålreit til dressen? Vi har snakket med én designer og butikkinnehaver, én dressfanatisk reklamemann, og én influencer.

– Må kunne reglene for å bryte dem

Einar Fjøsne var med å starte reklamebyrået Try for 20 år siden. Blant alle de «scandi-kledde» kollegaene, skiller han seg ut ved at han bærer kreative dresskombinasjoner hver eneste dag. Og, aldri den samme kombinasjonen, noe hans 14. 000 følgere på Instagram gjennom @thedetaildevil følger nøye med på. For kort tid siden kjøpte han seg også inn i herreforretningen Skabo Oslo.

Fjøsne mener at alt er lov.

– Men man må kunne regelen for å bryte den, og den er; til dress, alltid klassiske sko av lær, og aldri brune sko etter kl. 18. Denne regelen kan man selvfølgelige bryte. Ikke minst fordi 17. mai er dagen man passerer kl. 18-grensen med dress på, sier han til Melk & Honning.

– Mange har også latt seg fange av den sokkeløse trenden, og den vil jeg si bare fungerer sammen med en lys bomullsdress. Men den krever i seg selv at du har vært i sola en stund fra før.

Joggesko sammen med dress forbinder han i utgangspunktet med såkalt podagra – det vil si eldre menn med hovne tær som ikke kom inn i dresskoene.

– Men, til en sommerlig dress kan man gjerne velge klassiske sneakers.

Han mener det er viktig å tenke på at det er ansiktet de fleste ser på.

– Men nypussede sko er et must. I likhet med ansiktet legger du ikke merke til at det er blitt litt slitt mer årene, det er bare alle andre som ser det.

Bilder via @thedetaildevil

– Bør ikke ha joggesko på Norges nasjonaldag

AJ Dee var tidligere tv-stjerne på Fillipinene før han flyttet til Norge for kjærligheten, for flere år siden. Nå jobber han på tidligere nevnte Skabo Oslo, og poster bilder av sine klassiske antrekk til sine 69 000 følgere gjennom @thefilodapper.

Han mener at sneakers er et stort «nei, nei» på en så viktig dag som 17. mai.

– Et ordentlig par dressko, for eksempel oxfords er med på å skape en mer formell look, gjerne med såkalte «double monk straps» hvis du har lyst til å både være litt stilig og edgy samtidig. Ellers er loafers et godt alternativ hvis man ønsker seg en casual men classy look, forteller han til Melk & Honning.

– Jeg tenker at joggesko ikke er noe man bør ha på seg på Norges nasjonaldag. Mange velger å bære bunad, og alle som ikke velger å bære bunad bør likevel gå for samme standard. 

Det verste han ser på 17. mai er folk som mikser og matcher alt for mye.

– Folk som rett og slett prøver for hardt å å skille seg ut, til den grad at det ender med å se upassende ut.

– Alt utenom gummistøvler er innafor

Alexander Krystad Marthinsen startet butikken F5 i 2013 sammen med brødrene Emil og Benjamin, som siden har blitt utvidet til et eget klesmerke. Selv har han et tilbakelent, minimalistisk stiluttrykk, og kan meddele at han «ikke er en kjempefan av hverken 17. mai eller dress».

– Nå har jeg jo likevel malt meg opp i et nasjonaldagshjørne ved å få barn. Det betyr at jeg er tvunget til å delta i tog-gåing, is-spising og annet som hører med.

Han har en liberal tilnærming til hvor grensen går med tanke på skotøy til dress.

– Det er ganske fristende å svar at alt er lov. Jeg synes definitivt alternativt skotøy til dress eller andre festdrakter er helt fint. Min kollega, designer – og nå også TV-stjerne (Red.anm: i dokuserien «This is It» på NRK) Lars Terje Gudem Hansen, har en venninne som bruker sneakers til bunad, og det synes jeg er befriende, forteller han til Melk & Honning.

– Jeg tenker egentlig at alt utenom gummistøvler er innafor.

Selv er han ekstremt lite fan av klassiske dress-sko i brunt skinn.

– Personlig synes jeg jo det er mye verre enn trendy klumpe-sneakers eller ironiske crocs til dressen.

Men om man nå likevel skal velge å gå i den retningen, er pussen viktig.

– En vårpuss er på sin plass. Tørke av med fuktig klut eller bruke fancy renseprodukter for skinnsko etterfulgt av lærfett og/eller skopuss.

– Men for de som fester hardt er vel dog behovet for en skorens større dagen derpå enn dagen før!

Bilder: Via instagram @thedetaildevil @thefilodapper @alexwinsloew – og @d2magasin.

Toppbilde: Via thesolesupplier.com

Les også: Hummer & kanari: Dressjakka

Siste saker

Mest lest nå
Les mer