Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
shorts i sommervarmen - er det ok på kontoret?

Hvor mye hud kan vi vise på kontoret i sommervarmen?

– Det er forskjell på om du skal selge en hytte eller en enebolig til 40 millioner kroner.

Av: Ida Einarsdóttir og Camilla Christensen

Gradestokken viser nærmere 30 grader, og det begynner å bli varmt i det som til vanlig er foretrukne arbeidsantrekk. Debatten om shorts på kontoret har spredd seg som ild i tørt gress både i media og på sosiale medier. Men hva med resten av antrekket?

For selv om shortsen står sterkt i motebildet; både i sykkelshorts-varianten, men kanskje først og fremst som power shortsen for kvinner; clean cut og chic som for eksempel hos Saint Laurent (til og med hot-pantsen har fått sin rensessanse som hos Paco Rabanne) og også sandalen igjen har fått fotfeste blant både kvinner og menn som alt fra flip-flops til Birkenstocks er det gjerne et stykke fra catwalken til kontormiljøet.

Telenor: – Stor takhøyde

Fra Telenor Norges kommunikasjonsavdeling: Janine Paulshus, Ana Brodtkorb, Silje Birkelid og Anders Krokan. Foto: Ellen Bjørlo

Anders Krokan, kommunikasjonssjef ved Telenor forteller til Melk & Honning at de ikke har egne retningslinjer for hvordan folk skal kle seg, men at meningene internt om dette temaet antagelig er mange.

– En av våre verdier er å være respektfull, så dette bør gjenspeiles i hvordan vi kler oss, særlig for de av oss som treffer kunder. Shorts- og skjørtelengde kan tilpasses deretter.

– I Telenor er det stor takhøyde; det er sandaler, sneakers og stiletthæler i skjønn forening. Det vi er opptatt av er at folk går rimelig i takt og at resultater oppnås. Her skal det være mangfold og stor skapetrang.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Han understreker at siden Telenor er en stor virksomhet med mange ulike avdelinger, er det også stor variasjon i hvordan folk kler seg.

DNB: – Opp til den enkelte

Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB forteller til Melk & Honning at de ikke praktiserer strenge retningslinjer når det kommer til jobbantrekk, og at det er opp til hver enkelt å vurdere hvordan man skal kle seg – også om sommeren.

Skinnshorten hos Saint Laurent på catwalken. Men funker den på kontoret?

– Det har vært en løsning som har fungert veldig bra i DNB, og det hører til sjeldenhetene at ansatte kler seg upassende. Hvis det skulle skje vil saken bli løst ved at det blir tatt opp med den ansatte via nærmeste leder, sier Dalsbø.

Han forteller at kleskodene gjerne varierer etter hvor man jobber i banken.

– DNB Markets, forvaltermiljøene og de som jobber direkte opp mot kundene er nok de som kler seg penest og mest formelt, mens miljøet som jobber i for eksempel backoffice-posisjoner eller med kundeservice på nett eller telefon kler seg mer uformelt.

Om sommeren, og spesielt når fellesferien starter, er det mange som kler seg mer uformelt, forteller Dalsbø. Mens mange menn dropper dressen til fordel for en pique-skjorte og en chinos er det gjerne sommerkjolen som gjelder for damene.

Hva med sandaler og shorts – hører det hjemme på arbeidsplassen hos dere?

– Det kommer litt an på. Det finnes jo penere varianter, men det er nok de færreste som velger dette selv om sommeren.

– Jeg tror mange i DNB ville føle seg utilpass hvis de skilte seg ut på kontoret med å gå i de samme klærne folk vanligvis forbinder med stranden eller campingplassen, avslutter han.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Equinor: – Finnes nok noen sandaler rundt om i selskapet

Heller ikke hos Equinor (tidligere Statoil) praktiseres noen formell kleskode.

– Vi har ansatte som jobber med mange ulike typer oppgaver, og skal en ha møte med eksterne er det naturlig å bruke normalt forretningsantrekk, mens dersom man jobber med interne oppgaver eller er ute i felt kan en kle seg enklere. Vi forventer, og ser erfaringsmessig, at ansatte kler seg fornuftig etter anledningen, forteller Erik Haaland, pressetalsmann i Equinor til Melk & Honning.

– Shorts ser vi lite av, men det finnes nok noen sandaler rundt omkring i selskapet. Heldigvis har vi ikke sett behovet for å detaljere hvordan ansatte skal kle seg, legger han til.

Privatmegleren: – Vanskelig å sette en spesifikk kleskode

Pradas take på sandaler denne sesongen

– Vi har ingen retningslinjer på hvordan de ansatte skal kle seg på kontoret. Her bruker hver enkelt sunn fornudt og kler seg etter det de mener passer for deres bransje og område, sier Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren til Melk & Honning.

– Det er jo litt forskjell på å skulle selge en hytte og en enebolig til 40 millioner. Så noen spesifikk kleskode er vanskelig for å sette, legger hun til.

Hos Privatmegleren kan kvinner gå i skjørt og med åpne sko.

Det er ikke noe forbud mot verken shorts eller sandaler for menn, men til nå er det heller ingen som har møtt opp i det på kontoret, forteller Wittenberg Meier.

VG: – Bruk hodet

Hos VG er reglene for bekledning omtrent slik; Klærne dine skal ikke plage andre. Du skal være ren og pen. Forøvrig kan du gjøre som du vil. Det sier sjefsredaktør i VG, Gard Steiro til Melk & Honning på spørsmål om kleskoder i sommervarmen.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

– Det betyr at folk oppfordres til å bruke sine kloker hoder også når de stikker dem inn i garderoben på morgenkvisten. Er man på jobb for VG, representerer man VG. Da kler man seg fornuftig. Jeg er mer opptatt av hvordan vi fremstår eksternt enn inne på VG-huset.

DN: – Ingen sandalregler

Er det ok å kaste dressen på kontoret i sommervarmen?

Er det ok å kaste dressen på kontoret i sommervarmen?

Etter det Melk & Honning kjenner til skal ledelsen i Dagens Næringsliv for noen år siden ha sendt ut en mail til de ansatte om at shorts ikke er et ønsket arbeidsantrekk på kontoret.

Til det svarer sjefsredaktør Amund Djuve følgende i en mail til Melk & Honning: «Jeg har ikke sendt ut mail om jobbantrekk i DN, og kjenner ikke til at noen andre skal ha gjort det».

På spørsmål om avisa praktiserer andre former for kleskoder, når det kommer til for eksempel sandaler svarer Djuve: «Vi har ikke sandalregler».

Åpningsbilde: Pitti Uomo

Les også: Er det innafor med sneakers til dress?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer