Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
AmieøTherese-Hagen-krølleløftet-teksturert-hår-krøller
-Stort behov, sier modell Amie Therese Hagen om det nye initiativet Krølleløftet. (Foto: Instagram @amietheresehagen)

Roper varsku om norske frisørers manglende kunnskap

Nå går norske frisører sammen for å få bransjen til å ta teksturert hår på alvor.

At man i Norge ikke er ledende innen krøller og teksturert hår, er neppe noen hemmelighet.

Melk & Honning har tidligere skrevet om norske frisører som krever opplæring innen afrohår. Og etter at afro-amerikanske Gorilla Glue Girl gikk viralt da hun ved et uhell brukte superlim i håret sitt for å gjøre seg klar til jobb, stilte vi spørsmål ved forståelsen for afrohår.

Nå skal Krølleløftet gi bransjen et etterlengtet dytt.

Initiativtaker Lalla Coulibaly forteller at hun selv har opplevd mye rart hos frisøren.

– De fleste gangene har jeg fått beskjed om at de ikke kan klippe håret mitt. Jeg har også fått beskjed om at jeg kan få en time, men da må jeg rette ut håret først.

Nå går initiativtaker Coulibaly og frisør Barbro Sørlien, i samarbeid med Stefie O. Mayazi og Natalie Beckford, sammen om å skape endring i bransjen med Krølleløftet.

De har startet opp kursing som tar krøller og teksturert hår på alvor.

Lalla Coulibaly skal løfte norske frisørers kunnskap om krøller og teksturert hår. (Foto: @bobbyfilms.cinema)

– Skal normaliseres i Norge

– Krølleløftet er et annerledes kursprogram, som også omfatter de kulturelle og historiske elementene tilknyttet teksturert hår, forteller Coulibaly.

Over to og en halv dag skal de nå gi praktisk kursing i krøller og afrotekstur til norske frisører. Coulibaly har drevet, eid og vært kursholder for krølle-nettstedet krølltopp.no siden 2018. Hun kan fortelle at det mest stilte spørsmålet hele veien har vært: hvor kan man få tak i en frisør som kan krøller?

– Jeg ble overrasket over at flere faktisk planlegger feriereisene sine etter hvor de kan finne en god frisør, forteller Coulibaly.

Les også
Nå er det ikke lenger gratis å returnere klær til Zara

Dette førte til at hun begynte å lete etter norske frisører som kunne krøller, og slik fant hun frem til Beckford som både er frisør og kursholder i krøller og tekstur hos frisørskolen og frisørakademiet til Adam og Eva. Videre kom hun tilfeldigvis over Barbro Sørliens eksamensoppgave som spesialiserte seg på krøller og tekstur.

Krølleløftet, av blant annet Natalie Beckford, skal kurse norske frisører i krøller og teksturert hår. (Foto: Krølleløftet)

– Da vi møttes fant vi raskt ut at vi hadde samme agenda: å se teksturert hår normalisert i Norge.

– Det å ha et diplom eller oblat fra Krølleløftet skal være et kvalitetsstempel. Vi har brukt lang tid på å utvikle kursløpet og vi ønsker å sette en standard. Vi har brukt massevis av modeller og frivillige med teksturert hår til å forme kurset sammen med oss, gjennom workshops og feedback, forteller Coulibaly.

– Ingen liker å måtte takke nei til kunder

Beckford var ikke vanskelig å få med på prosjektet, og hun hadde frisørkjeden Adam og Eva i ryggen. Hun forteller at det finnes flere norske frisører som er flinke på krøller, men at det er langt fra nok til at det blir synlig.

– Det er mange frisører som ønsker å blir gode på krøller og tekstur, men som ikke har visst hvor de skal henvende seg for å få denne kunnskapen. Vi frisører er veldig fagsterke fra før og vi må alltid lære oss nye teknikker innen farge og klipp. Så her er det bare å fylle på med enda mer kunnskap, sånn som vi er vant til, sier Beckford.

Også Beckford har opplevd å ikke kunne få ønskelig hjelp hos frisøren på grunn av krøllene sine.

Les også
Norske Woodling satser med stor rebranding

– Mitt første møte med en frisør, for over 15 år siden, resulterte i at de klippet håret altfor kort og det ble tørket med hårføner uten hensyn til krøllene mine. Jeg gikk ut derfra og så ut som om jeg hadde vært midt i en orkan!, forteller hun.

– Det er derfor jeg gjør det jeg gjør. Sånt skal aldri skje.

Natalie Beckford ble kåret til Årets frisør tidligere i år. (Foto: Instagram @beckfordhair)

For Sørlien var det kjærligheten for krøller som fikk henne til å ville spesialisere seg. Hun forteller at hun har fått jobbe med mye forskjellig opp gjennom mange år med frisøryrket som hobby, livsstil og arbeid. Blant annet har hun jobbet mye med tv, reklame og musikk- og motebransjen. Sørlien sier det var naturlig å velge teksturert hår da hun skulle ha eksamen på yrkesfaglærerutdannelsen.

– Etterhvert fant jeg ut at det var et behov for et kompetanseløft i hele bransjen. Da lovet jeg sensorer og mine medelever at jeg skulle gjøre noe med det, sier Sørlien.

– Norske frisører virker engasjerte og villige til å ta teksturert hår seriøst og heve kompetansen sin. Ingen liker å måtte takke nei til kunder, og de fleste ønsker å forandre på dette.

Med mål om å normalisere og skape trygghet rundt teksturert hår for norske frisører, kan Sørlien også fortelle at de kurser helt nede i Vg2-alder. Som lærer på Gjøvik Videregående skole i fjor, erfarte hun at etter å ha introdusert elevene tidlig for teksturert hår i undervisningen, var det flere som valgte dette som tema for oppgavene sine utover resten av året.

– Hvis alle blir kjent med teksturert hår tidlig i utdanningsløpet, har jeg erfart at de også engasjerer seg for denne hårtypen videre, sier hun.

View this post on Instagram

A post shared by Krølleløftet (@krolleloftet)

– Mye usikkerhet

Modell Amie Therese Hagen synes det er viktig at det nå tas initiativ for å bygge kunnskap om krøller og teksturert hår innad i bransjen.

Les også
5 kjappe motenyheter: Har du gått glipp av dette?

– Det er virkelig på tide og et stort behov!

Selv klipper hun krøllene sine hos sin egen mor. På jobb hender det derimot at hun møter mye forskjellig.

– Kompetansen varierer veldig og det er mye usikkerhet – men det viktigste er å være ærlig om det.

– Det er bedre at jeg steller krøllene mine selv enn at en frisør eller stylist feilbehandler håret mitt. Håret mitt er skjørt og sensitivt, og tåler ikke så mange feil, forteller Hagen.

– Det burde vært obligatorisk for frisører og ha mer kunnskap og trening på teksturert hår, og ikke minst når det gjelder styling av det, sier hun.

Modell Amie Therese Hagen forteller at hun har opplevd usikkerhet blant både frisører og stylister når de skal ordne håret hennes på jobb. (Foto: Instagram @amietheresehagen

Les også: Dette er frisyrene it-jentene sverger til i høst

Siste saker

Mest lest nå
Les mer