Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Tessica Brown måtte søke legehjelp etter å ha brukt Gorilla Glue som hårspray
Tessica Brown måtte søke legehjelp etter å ha brukt Gorilla Glue som hårspray. (Foto: skjermdump)

Jenta som puttet Gorilla Glue i håret gikk viralt, men hva sier det egentlig om forståelsen for afrohår?

– Jeg vokste opp med tanken om at håret mitt måtte «fikses», forteller norsk influencer.

Nettet koker nok en gang, denne gangen over samfunnets manglende forståelse for afroteksturert hår. Det hele begynte med at amerikanske Tessica Brown brukte superlimet Gorilla Glue i håret i stedet for vanlig hårspray. TikTok-profilens hår stivnet fullstendig. Etter utallige forsøk på å løse opp limet ble hun nødt til å søke legehjelp for sin forevigede hestehale.

Den utfordrende prosessen for å fjerne superlimet, som blant annet har inkludert både sterke kjemikalier og hele 15 hårvask uten resultat, har hun dokumentert nøye på sosiale medier. Brown, som nå har gått viralt under tilnavnet Gorilla Glue Girl, fikk endelig limet fjernet ved hjelp av plastisk kirurgi for et par dager siden. Da hadde det gått over en måned siden limet ble påført. Operasjonen skal ha tatt rundt fire timer, skriver TMZ.

Browns hårtabbe har engasjert millioner. Nå påpeker flere hvordan denne situasjonen understreker manglende forståelse for og behandling av afroteksturert hår. Utfordringer rundt dette er noe fargede kvinner verden over må forholde seg til.

USA Today melder om sjokkerte brukere på sosiale medier som påpeker at det er absurd å ta superlim i håret. Derimot forsvares dette av flere med det faktum at kvinner med afroteksturert hår ofte må være kreative når det kommer til bruk av hårprodukter. Dette fordi det ofte ikke finnes produkter tilpasset dem. Avokado, majones og olivenolje dras frem som eksempler på produkter som ikke akkurat er å finne i hårpleieseksjonen i butikkene. Og det som finnes av tilpasset hårpleie er ofte lite tilgjengelig eller dyrt.

Tessica Browns lange prosess for å fjerne Gorilla Glue inkluderte bruk av kjemikalier. (Foto: Instagram @im_d_ollady)

Allure kaller Browns hårtabbe for The Gorilla Glue Girl Saga. De skriver at hun er «en av altfor mange svarte kvinner som har ofret helsen for glatt hår». De stiller spørsmål ved hvorfor det ofte er slik at fargede kvinner må gjennomgå så mye smerte når det gjelder hår. «Alt dette for å tilpasse seg et skjønnhetsideal som ikke var laget med oss i tankene», skriver de.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

Sunny Hostin, programleder i ABCs The View, ber folk vise større forståelse for Browns hårtabbe på Twitter. Dette på bakgrunn av «historien som viser hvordan svarte kvinner blir mål for gjennomgripende holdninger om at vårt naturlige hår er uprofesjonelt, ustelt eller ‘et statement’», skriver hun.

Makeup-artist og influencer Gisella Francisca sier til Melk & Honning at hun kjenner seg godt igjen i strevsom og krevende hårstyling.

Jeg vokste opp i frisørsalongen, hvor jeg fikk relaxer i røttene mine for å redusere volum. Sånn at krøllene mine skulle bli mer og mer som bølger – så nært jeg kunne komme rett hår. Med andre ord. Jeg vokste opp med tanken om at håret mitt måtte «fikses».

Dette gjorde det vanskelig å elske sitt eget hår, og også å elske seg selv. Francisca måtte nøye seg med å akseptere at hun ikke hadde vært heldig nok til å bli født «hvit, tynn, blond og heller ikke rik». I dag ser hun på håret sitt som kronen sin. Det er «alt» for henne, og hun er veldig stolt av det.

Brasilianske Gisella Francisca hadde vanskelig for å elske håret sitt tidligere. (Foto: Instagram @gisellafrancisca)

– Det Europa-sentraliserte skjønnhetsidealet kan være ødeleggende for fargede jenter og kvinner. For eksempel på grunn av høye temperaturer og kjemikalier som faktisk er sterke nok til å endre hårstrukturen.

Francisca forteller at hun føler med Browns hårtabbe, men synes også at kvinner skal få prøve ut og gjøre akkurat det de selv ønsker. Likevel stiller hun spørsmål ved hvor langt man egentlig skal gå for en hårfrisyre.

Manglende kjennskap til afroteksturert hår, som mange mener er kjernen i den pågående debatten, er noe Francisca har møtt ofte. Hun forteller at mange ikke har brydd seg om å lære om afrohår, fordi det ikke har blitt sett på som nødvendig. Derimot skryter hun av dagens positive utvikling på dette punktet.

– Dessverre er det slik at fargede kvinner i Oslo ikke har det privilegiet å kunne gå inn i en hvilken som helst frisørsalong og få god hjelp. Men dette er i endring, frisørsalonger og -kjeder investerer mer i lærdom nå.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Hårstylingen vår er ikke nødvendigvis mer krevende. Det er bare det at vi bor et sted hvor hårindustrien ikke henvender seg til oss.

Gisella Francisca (Foto: Instagram @gisellafrancisca)

Francisca mener økt representasjon er det som skal til for å fortsette den positive utviklingen. Hun trekker frem både media, sosiale medie-profiler, frisørutdanninger og økt mangfold som sentrale påvirkningsfaktorer her.

Eirik Thorsen, kreativ leder i Adam og Eva, har også merket seg store endringer i hårtrender og frisørbransjen den siste tiden. Han understreker viktigheten av opplæring, kunnskap – og «trening, trening, trening».

– Vi merker at de store leverandørene satser mer og mer på produkter til krøller og teksturert hår, og det finnes også mange mindre leverandører som har spesialisert seg på dette, forteller Thorsen til Melk & Honning.

Eirik Thorsen forteller om økt engasjementet rundt krøller og teksturert hår i frisørbransjen det siste året. (Foto: Adam og Eva)

Han forteller om et et økende engasjement for dette blant norske frisører. Ved Adam og Eva-skolen får elever og frisører nå kursing og trening i krøllete og teksturert hår.

– Mange har syntes dette er et skummelt fagfelt, og jeg tenker det grunner i mangel på kunnskap. Flere har engasjert seg i kampen for at dette skal bli inkludert i grunnutdanningen som frisør. 

Thorsen mener Browns hårtabbe er tragisk. Han synes det er trist og uakseptabelt at krøllete og afroteksturert hår historisk sett har blitt uglesett, men mener at skjønnhetsidealet nå endelig er i endring.

– Jeg sier ikke at vi er i mål, og det avhenger nok også av hvor i verden en befinner seg, men Natural Hair er mye mer akseptert, og vi kan vel faktisk dra det så langt å si at det er trendy. En trend som har kommet for å bli!

På Adam og Eva-skolen er krøller og teksturert hår på opplæringsplanen. (Foto: Instagram @adamogevaskoleogakademi)

Å eksperimentere med ulike ikke-hårprodukter anbefaler han ikke. Oljete produkter, som for eksempel matvarer som avokado og majones, kan riktignok oppleves som smørende der og da, men har dårlig effekt på sikt.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

– De har ikke egenskap alene til å gå inn i håret og reparere og pleie på sikt. For at det skal være mulig må molekylene spaltes, og det trengs en transportør for å frakte de gode egenskapene inn i håret. Gjør heller research og finn en dyktig frisør som kan gi deg produkt anbefalinger tilpasset ditt hår.

Browns første TikTok om hårtabben har i skrivende stund over 5,2 millioner likes og over 193 000 kommentarer. På både TikTok og Instagram er kommentarfeltene fulle av medfølelse – og Gorilla Glue samt kjendiser som Chance The Rapper har uttrykt støtte.

Operasjonen som til sist ble løsningen på problemene ble utført gratis i Los Angeles. Dette angivelig fordi kirurgen syntes så synd på Brown.

@im_d_ollady

Stiff where????? Ma hair 🤬🤬

♬ original sound – Tessica Brown

Les også: Billig-maskara utsolgt overalt etter å ha gått viralt på TikTok

Siste saker

Mest lest nå
Les mer