Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Hawaii-skjorter gjør comeback igjen - men er det så lurt? Her Rihanna iført en
Rihanna iført hawaii-skjorte i mars. Foto: Rachpoot/Mega via Getty

Hawaii-skjorten gjør comeback

Stjernene elsker den – men er det så lurt?

Det er lenge siden Hawaii-skjorter ble sett ned på som noe tacky og grelt som kun turister med vett til å gå med sokker i sandalene ville gått med.

Med Elvis, Tom Selleck i 80-tallsserien Magnum P.I, Jim Carrey i kultfilmen Ace Ventura, Johnny Depp i Fear and Loathing in Las Vegas og en purung Leonardo DiCaprio i Romeo & Julie som stilikoner, ble hawaii-skjorten for rundt fem år siden dadcore.

Da børstet luksusmotehus som Prada, Valentino, Saint Laurent og Dries Van Noten strandsanden av den. Siden har det tropiske plagget, også kjent som Aloha-skjorten, dukket opp i motebildet med jevne mellomrom, senest i 2019. Da hev også fast fashion-gigantene seg ganske så raskt på trenden.

Nå er Hawaii-skjorter igjen blitt trendy – men er det egentlig så lurt?

Cara Delevingne liker hawaii-skjorter
Foto: Instagram/@caradelevingne

Stjerner som Rihanna er blitt sett med Hawaii-skjorter i det siste, hennes fra Celine, skriver Page Six.

Det samme har toppmodell Cara Delevingne, og til og med Justin Bieber – sammen med hunden sin i matchende skjorte. Til ros fra kona Hailey Bieber.

Nylig la Game of Thrones-stjerna Sophie Turner ut et bilde på sin Instagram-profil iført en tropisk skjorte fra Louisa Ballou.

«Jeg tar en Pina Colada, takk», skrev hun i caption til innlegget.

Det er meget mulig skuespiller Bill Murray sparket i gang trenden med hawaii-skjorter, da han under årets Golden Globes Awards droppet dressen på den røde løperen til fordel for en avslappet variant på skjermen, med en Maritini i hånden, skriver Page Six.

Noen mener imidlertid at hawaii-skjorter er undertrykkende.

– De kan ble sett på som moteriktige utføringer av historien om amerikansk kolonisering, imperialisme og rasisme mot Hawaiis urfolk, sier Zara Anishanslin ved Davis Center for Historical Studies ved Princeton til The Guardian.

– Folk vil kanskje tenke seg om to ganger om looken er verdt assosiasjonene den har hatt i fortiden.

Hawaii-skjorter er også blitt omfavnet av den såkalte Boogaloo-bevegelsen, som ønsker hvit makt og driver krig mot føderale myndigheter, skriver magasinet.

Boogaloo med hawaii-skjorter
Pro-våpenaktivister fra Boogaloo i januar 2021. Foto: Spencer Platt via Getty

Anishanslin synes moteindustrien bør tenke på hvordan tropiske skjorter blir brukt av ulike grupper.

– Jeg synes motehus og individuelle designere og selgere bør snakke om folk som Boogaloo-boys som bruker mote som politikk som oppfordrer til vold og rasisme.

Hawaii-skjorter er imidlertid ikke det eneste moteplagget som er blitt brukt av rasistiske bevegelser.

Britiske Fred Perry har lenge slitt med at den ikoniske poloskjorten med gule striper på kragen er blitt brukt av ekstremistgruppen Proud Boys. I fjor stoppet merket salget av plagget i USA og Canada.

Også camo er det delte meninger om etter Kongress-stormingen i år.

Les også: Dette motebildet ble for mye for folk

Siste saker

Mest lest nå
Les mer