Er camo canceled?
Det ligger i motens natur å skulle gjenta seg selv – til glede for noen og forferdelse for andre. Den såkalte Y2K-stilen er et eksempel på dette. Juicy Couture-tracksuits, low rise-jeans og minivesker var overalt med stilikoner som blant andre Paris Hilton – som nå er dukket opp igjen.
Også camo stod sterkt tidlig på 2000-tallet med superstjerner som Jennifer Lopez og Fergie i spissen. For ikke å snakke om Destinys Child som alle rocket printet i musikkvideoen til hitlåta Survivor fra 2001.
Med den utskjelte stilen friskt i minnet for mange, er den igjen kommet til overflaten. Til stor optimisme fra alle født litt for sent til å være med på den første runden. Men kanskje ikke fullt så stor fra oss andre.
Nå har nysingle Kim Kardashian blåst støv av camoen.
Firebarnsmoren poserte nylig i printet fra topp til tå. Nærmere bestemt i en minikjole fra John Gallianos tid i Dior samt lårhøye Vetements-boots.
Det pleier å være et ganske godt tegn på at trenden er tilbake. Vogue er sikre i sin sak: «Kim Kardashian West tar 2000-tallets camo tilbake».
Men er det egentlig innafor?
I lys av heftig politisk uro den siste tiden, og spesielt Kongress-stormingen tidligere i år, stiller blant andre Marie Claire spørsmålet.
«Jeg frykter printet nå fremkaller en opprørsstemning jeg vil unngå», skriver redaktør Maria Ricapito i en kommentar.
Hun sammenlikner det med den røde capsen.
«Etter Trump ville jeg aldri noensinne ha tatt på meg en rød caps med eller uten de faktiske skarlagensrøde bokstavene. Røde caps, grunnet deres Trumpisme-konnotasjon, er nå et no-no for veldig mange.»
– Et interessant aspekt ved klær er jo at hvordan det vi har på oss leses forskjellig i ulike kulturelle kontekster og at disse betydningene ikke er statiske, sier medieviter Synne Skjulstad.
Når det gjelder camo-printet spesielt mener hun at det nesten er mer interessant at dette først er blitt en diskusjon etter kongress-stormingen.
– Det har jo ikke akkurat manglet på militær konflikt i verden de siste årene uten at dette har blitt diskutert så mye.
At diskusjonen dukker opp først nå tror hun handler vel så mye om at kongress-stormingen viser at moteversjonen av camo slik den er blitt tatt opp i trendbildet nærmest er blitt «nøytralisert» for de som ikke lever tett på en væpnet konflikt.
– At det mest potente symbolet for dette, nemlig camo-printet, er blitt en del av moten og knyttes til tøffhet, kulhet også videre fremfor sin opprinnelige funksjon har kanskje ført til at mange som ikke lever tett på militær konflikt først og fremst relaterer dette til mote.
– Men når man ser at moteversjonen tas i bruk av militser sammen med renspikka militærbekledning blir det kanskje litt vanskeligere å synes det er like kult?
Skjulstad mener camo har tatt «en u-sving» tilbake til sin opprinnelige betydning og kontekst, nemlig væpnet konflikt. Moteversjonen inngår i en kontekst hvor mote blir en del av den visuelle identiteten til militsgrupper slik som eksempelvis Proud Boys, satt sammen med Hawaiskjorter og andre plagg som sammen utgjør et uttrykk for subkulturell stil og en ad hoc militæruniform på samme tid.
– Camo kan ses som bærer av historier om hvordan klær tilskrives betydning gjennom bruk i ulike former og hvordan dette knyttes til ideer om verdier. På den ene siden kan det ses som en form for «nøytralisering» av den militære betydningen, som for eksempel tatt i bruk i et tydelig ikke-militært plagg. På den andre siden viser fremveksten av de ulike militsgruppene i USA at den militære betydningen fremdeles lever i beste velgående og raskt kan settes i spill i kontekst av væpnet konflikt.
Les også: Kan Amanda Gorman og Ella Emhoff endre modellverdenen?