Har vi glemt metoo i motebransjen allerede?
Alexander Wang under sitt show "Fortune City" i Los Angeles, California. Foto: Frazer Harrison via Getty

Har vi glemt #MeToo i motebransjen allerede?

– Om det ikke får noen konsekvenser å bli anklaget for seksuelle overgrep eller trakassering, så er vi tilbake til 90-tallet, mener forsker.

Forrige uke hadde Alexander Wang sitt første catwalkshow etter anklagene mot ham om seksuell trakassering i 2020. Under den amerikanske motedesignerens visningen var det store modeller som dukket opp på catwalken – og kjendistungt på første rad.

Kim Kardashian ga uttrykk for sin støtte på Instagram og gratulerte ham med showet.

Forrige måned ble Rihanna fotografert iført et skreddersydd mammaantrekk i svart skinn av Wang. Og nylig dukket skuespilleren Lucy Liu opp i designerens feriekampanje. Har moteverdenen glemt det som skjedde for to år siden?

I 2020 ble Wang anklaget av elleve personer, alle menn eller transpersoner, for å tafse, dope de ned og dra ned undertøyet deres offentlig, ifølge The Guardian.

Først benektet 38-åringen påstandene. Etter at anklagerne hyret inn den anerkjente advokaten Lisa Bloom, møtte Wang dem og ga en offentlig unnskyldning på Instagram.

«Noen mennesker bryr seg virkelig ikke om det som ikke påvirker dem personlig», sa en av Wangs anklagere til The Guardian.

Det er ikke bare Wang som har fått komme tilbake etter anklager om seksuell trakassering. Fotografene Mario Testino og Bruce Weber har begge fått en rolig retur i moteverdenen etter anklagene mot dem i 2018.

har vi glemt metoo i motebransjen allerede?
Anna Wintour og Mario Testino under New York Fashion Week i 2017. Foto: Dimitrios Kambouris/Getty

Er dette et tydelig signal på at motebransjen har glemt #Metoo allerede?

Trendforsker Gunn-Helen Øye forteller til Melk & Honning at vi mennesker har korttidshukommelse.

— Hvis vi legger ut et bilde på Instagram eller en post på Facebook, så vil det strømme inn med likes i 1,5 døgn – også er det over. Fortid blir veldig fort fortid. Vi mennesker går fort videre, sier hun til Melk.

Hun tror at det er litt sånn i dette tilfellet også.

Les også
ARKET åpner endelig i Oslo

— Wangs anklager er selvfølgelig veldig alvorlig og langt over streken, men hvor lenge skal han straffes?

— Selv så så jeg kolleksjonen hans og syntes det var dødskult, og hadde ikke hatt dårlig samvittighet hvis jeg kjøpte noe fra den. Den har fått god respons, så den kommer nok til å bli solgt, sier hun.

Trendforsker Gunn-Helen Øye. Foto: Marianne Otterdahl Jensen.
Trendforsker Gunn-Helen Øye. Foto: Marianne Otterdahl Jensen

Øye forteller at det er mange tidligere eksempler på designere som har blitt anklaget for seksuell trakassering, men som har fått lov til å holde på – som for eksempel Jean-Paul Gaultier.

Videre forteller hun at dette handler litt om at jobben de gjør og deler med omverdenen overskygger deres egne handlinger på privaten.

— En ting som kan spille inn er det at mange av designerne tilhører et selskap, med aksjer. Det er selvfølgelig veldig følsomt hvordan de da oppfører seg. Siden Wang får slippe ny kolleksjon nå, må selskapet hans ha vektet at det han gjorde veier mindre enn uttrykket han har som designer, forklarer Øye.

Bli med hjem til Alexander Wang, mener interiørmagasin. Nå får de massiv kritikk
Alexander Wang. Foto: Steven Ferdman via Getty

Hannah Helseth er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Hun har blant annet skrevet boken Det jeg skulle sagthåndbok mot seksuell trakassering.

Helseth forteller til Melk at #MeToo «løste ingenting i seg selv».

— Metoo gjorde det mulig å se og snakke om problemer som seksuell trakassering og maktmisbruk.

— Det finnes ingen felles normer og regler for hva som skal bli konsekvensene for de som ble anklaget. I mange bransjer finnes det ikke standariserte etiske rutiner for hvordan vi skal håndtere slike saker, sier hun til Melk.

har vi glemt metoo i motebransjen allerede?
Forsker Hannah Helseth. Foto: NKVTS

Hver bransje er ulik, men det er likevel en del fellestrekk i risikofaktorer for seksuell trakassering.

— I motebransjen, kultur, akademia og i politikken for eksempel finnes det som vi kaller et talentvern. Det vil si at er du talentfull, så ser man vekk fra det dårlige og negative.

— Andre risikofaktorer er stor bruk av midlertidige ansettelser, betydningen av uformelle nettverk for å komme seg opp og fram og glidende overganger mellom jobb og privatliv.

Les også
5 parfymer som vil snu hoder

Hver bransje bør undersøke hva som er risikofaktorer i sin virksomhet og se hva de kan gjøre for å forebygge, mener Helseth.

– En særegen faktor ved modellyrket er at de lever av utseendet sitt, som kan skape en særlig utsatthet.

— En form for seksuell trakassering er bedømming av utseendet, og i modellyrket kan det være uklare normer for hva som er ok, forteller forskeren.

Helseth legger til at det er mange faktorer det ikke finnes en enighet om i samfunnet når det kommer til håndtering av anklager.

— Hvor lenge skal de anklagede trekke seg tilbake? Hvor lenge skal de avstå fra tidligere verv eller posisjoner? Her har vi ikke noe klarhet.

– Men om det ikke får noen konsekvenser å bli anklaget for seksuelle overgrep eller trakassering, så er vi tilbake til 90-tallet. Det sender et signal til varslerne og de som vurderer å varsle.

Hun mener det kan påvirke muligheten til at folk sier ifra.

– Det å si ifra er ofte forbundet med en stor risiko og den blir ikke mindre når man ikke blir tatt alvorlig. Hvis det skal bli lettere å varsle, må det bli forutsigbarhet for hvordan arbeidsmiljøet og de ansvarlige reagerer.

Les også: Supermodell Karen Elson mener modellbransjen ga henne psykiske problemer

Siste saker

Mest lest nå
Les mer