Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Nå kan det se ut til at MiuMiu har kopiert den norske mariusgenseren
MiuMiu AW21. Foto: Vogue Runway

Har Miu Miu kopiert den erkenorske Mariusgenseren?

– En kopisak så lenge det ikke er avklart med oss.

De siste årene har det vært en rekke tilfeller der utenlandske merker har kopiert eller i det minste langt på vei har latt seg inspirere av norsk design.

Den aller mest omtalte saken var da det italienske motehuset Moschino tilsynelatende plagierte den norske designeren Edda Gimnes. Det fikk internasjonal oppmerksomhet, og blant annet omtalte motenettstedet Fashionista saken før Moschino-designeren selv svarte på kopi-anklagene.

Tidligere i år hermet Nike etter Kari Traa. Mens et Oslo-basert motemerke hevdet at den svenske kleskjeden Weekday hadde kopiert dem.

Nå ser det ut til at nok et stort motehus har kikket nordover for inspirasjon.

Da Pradas lillesøster Miu Miu tidligere denne uken viste frem sin AW21-kolleksjon i de italienske alpene, dukket den nemlig opp et meget gjenkjennelig plagg på catwalken.

Blant pelsboots, pastellfargede boblejakker og balaklavaer kunne man spotte Mariusgenseren.

Denne genseren med det karakteristiske mønsteret har vært en selvfølgelig del av nordmenns vintergarderobe siden den først ble laget på midten av 1900-tallet.

Les også: Er det norske merket blitt kopiert av tysk toppinfluencer?

Det er Vigdis Yran Dale som sitter med rettighetene til Mariusgenseren i dag. Hun er datteren til Unn Søiland Dale, som står bak det opprinnelige mønsteret og produserte den populære genseren som håndstrikk via sitt firma Lillunn Sport. Mønsteret selges fortsatt fra Sandnesgarn som eier håndstrikkeoppskriften, som det mest solgte strikkemønsteret i Norge.

Har Miu Miu kopiert mariusgenseren? Det kan se slik ut
For mye likt? Foto: MiuMiu AW21 via Vogue Runway – Marius Kids

– Dette er en kopisak så lenge det ikke er avklart med oss, forteller Dale da Melk & Honning ringer.

Hun bekrefter at hun kjenner til saken.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Både Dale og en representant fra selskapet Rights & Brands som forvalter rettighetene hennes forteller at de ser svært alvorlig på dette.

– På både genserne og ytterjakken har de brukt Mariusmønsteret, kun med én endring av hovedkryssborden til å skrive sine egne initialer. Da blir det dét som kalles en «fusion»-Marius, og gjenkjennes fortsatt som MARIUS-mønsteret. Så derfor er dette en kopisak, forklarer Dale.

– Vi kommer derfor til å ta kontakt med Miu Miu og avklare videre.

Mønsteret brukes i dag av flere forskjellige norske firmaer med eksport, slik som Rauma, Ulvang, Aclima og Marius-kids på både gensere, jakker og liknende. Men dette er lisensavataler som gjør at de har lov til å bruke det.

– Så det er vel på den måten at Miu Miu har funnet dette og ønsket å gjøre en «homage» av vårt ikoniske mønster. Og det ser jo unektelig veldig kult ut!

– Men vi kan ikke svare mer på dette før vi har vært i kontakt med ledelsen der. Vi regner uansett med at dette løser seg til det beste både for dem og for oss.

Det er ikke første gang mariusgenseren er blitt kopiert av et internasjonalt motehus eller merke. I 2009 inkluderte det italienske luksusmotehuset Dolce & Gabbana mønsteret i sin kolleksjon. Den gang sa Dale til Nettavisen at hun tok det som et kompliment.

– Men det var ikke en så klar kopi som det er med MiuMiu, konkluderer hun med til Melk.

D&G AW2009. Foto: Vogue Runway

Les også: Danske Rains saksøkte Zara for kopiering – og vant

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Siste saker

Mest lest nå
Les mer