– Moser du sammen en banan og en avokado blir det ikke nødvendigvis et stjerneprodukt.
Av: Caroline Berge
Naturlig hudpleie er i vinden. I tillegg til hva vi putter i oss og har på oss, er vi også blitt opptatt av hva vi smører på huden. Men hvor mye har den «naturlige» hudpleien egentlig for seg?
Hele konseptet «naturlige» hudpleie kan oppleves heller blurry. Det finnes nemlig per dags dato ikke noe regelverk for hva som kreves for at hudpleieprodukter kan kalles naturlige. Men la oss holde oss til konseptet denne gangen: Hovedpoenget er at produktene skal inneholde ingredienser man finner i naturen og at disse skal ha blitt tuklet minst mulig med i etterkant.
– Ikke velg naturlig for naturlighetens skyld
– Det er svært vanskelig å formulere et stabilt produkt som følger krav til hygiene og effekt uten å tilsette for eksempel unaturlige konserveringsmidler, sier Rolah Osman Lønning, kosmetisk lege ved BeWell- klinikken og forfatter av boken Frisk Hud.
Det betyr imidlertid ikke at botaniske ingredienser ikke er effektive, for ifølge Osman Lønning er mange nettopp det, og vurderer du å gå helt Gwyneth Paltrow er hennes tips å sette seg inn i de ulike ingrediensene og ikke minst, alltid sjekke innholdsfortegnelsen. Hun trekker også frem at ikke alt som er grønt er vel, grønt, og gjør oppmerksom på at det finnes en rekke halvfabrikater på markedet, som for eksempel produkter med botaniske ingredienser, eller ekstrakter fra planteriket, men som per definisjon ikke er helnaturlige.

Rolah Osman Lønning
Selv har hun gode erfaringer med naturlig hudpleie, så vel som med mer medisinske hudprodukter, men understreker at det finnes gode grunner til å avstå.
– Er du ute etter mer effektive kremer, serum, solfaktorprodukter, eller er sensitiv i huden, burde du gå for et annet alternativ enn de naturlige, råder hun.
Hennes erfaring er nemlig at naturproduktene ofte ikke er tilstrekkelig effektive, samtidig som de kan komme med en uggen risiko: Allergi.
– De aller fleste allergener, altså stoffer man kan reagere allergisk på, kommer fra planteriket. De med atopisk eksem eller de som er sensitive i huden, bør avstå fra naturlige produkter grunnet denne risikoen, sier hun.
Naturlige produkter hun derimot kan anbefale (dersom du ikke har atopisk eksem) er mindre «sterke» produkter som ansiktsoljer og enkle fuktighetskremer. Disse mener hun at både kan være av god kvalitet og at de kan kjøpes trygt.
Hva så hvis du sliter med fet eller tørr hud? Holder naturproduktene tritt her? I følge legen er svaret både óg. Hun forteller at det i utgangspunktet finnes effektive ingredienser mot fet hud i naturen, men at de ofte er vanskelig å få til å fungere i et produkt. Når det kommer til tørr hud, mener hun at naturlige oljer kan være gode, men lar seg ikke imponere av andre fuktighetsprodukter.
– Min opplevelse er at man ofte må gi avkall på effekt her, det samme gjelder anti-age produktene, sier Osman Lønning.
I hvilke tilfeller råder du pasientene dine til å bruke naturlige produkter?
– I utgangspunktet anbefaler jeg ansiktsoljene, og da til de som trenger fukt og næring. Men mange ønsker ofte tilleggseffekter, som anti-age. Her ser man fort på ikke-naturlige, oljebaserte serum, fordi de ofte er bedre alternativer, sier hun.
Står du på vippen mellom to produkter er Osman Lønnings holdning klar: Velg kvalitet og effekt. For å velge det naturlig for naturlighetens skyld, gir lite mening, mener hun.
– Legg pengene i noe som fungerer, og som du trygt kan bruke uten risiko for reaksjoner.
– Allergi er et problem hos mange
Hudpleier og medeier i den naturlige hudpleiekjeden RÅ Organic Skincare, Amanda Næss er enig med Osman Lønning i at allergiske reaksjoner er et vesentlig problem med naturlige produkter. Hennes opplevelse er at det generelt er blitt tatt lite hensyn til i bransjen.

Amanda Næss.
– Veldig mange naturlige ingredienser er både allergi- og astmafremkallende. Sitrus kan for eksempel være superallergent, forteller hun, og legger til at bruk av allergifremkallende dufter og alkohol også florerer på naturmarkedet.
Næss støtter også Osman Lønning på at mange naturlige produkter ikke er effektive, og hun påpeker at bransjen preges av mangel på dokumenterte effekter.
Dét har gjort allergivennlige produkter med dokumenterte effekter til hudpleiekjedens hovedprioritet.
– Det er helt sentralt for oss at vi fikk HELFO-godkjennelse, for eksempel. Folk må kunne være trygge på produktene de bruker. At vi er økologiske og veganske er vi veldig glade for, men det blir som en bonus i forhold, sier hun.
Bonusen ser ut til å falle i smak hos stadig flere, og Næss forteller at de har merket en økende etterspørsel etter det «rene», noe som igjen har satt fart i dokumentasjonsprosessene i bransjen. Ifølge hudpleieren gjenkjenner hun nå stadig oftere stoffer med dokumentert virkning rundt om. Hun er likevel tydelig på at kvaliteten varierer like mye innad i naturbransjen, som blant ikke-naturlig kosmetikk, og forteller også at holdningen om at alt som er naturlig er bra, ser ut til å leve godt.
– Men slik er det jo ikke! Moser du sammen en banan og en avokado blir det ikke nødvendigvis et stjerneprodukt, sier hun.
– Les innholdsfortegnelsen
Linnea Randisdatter Torsnes jobber som lege ved Beths Medic Spa og lege i spesialisering på hudavdelingen ved Oslo universitetssykehus. Hun mener også at det ikke nødvendigvis er et likhetstegn mellom at noe er naturlig og at det er bra for huden. Tvert imot mener hun at det kan finnes ugunstige substanser for huden i all slags kosmetikk, og at det derfor er viktig å lese innholdsfortegnelsen. Men den store kjemikaliefrykten mener hun bør revurderes.
– Mange er redde for produkter som inneholder kjemikalier, men all kosmetikk inneholder kjemikalier uansett hvordan det er fremstilt. Alt vi bruker er jo kjemi, understreker hun.
Lurer du på om ditt nye naturprodukt faktisk fungerer, er hennes beste tips å sjekke ingrediensene. For som hun påpeker; noe i kremen må gjøre noe, for at du skal oppnå noe.
– Generelt kan man si at hvorvidt et produkt fungerer eller ikke kommer an på de aktive ingrediensene, og at den gjeldende substansen må ha dokumentert effekt, sier hun.
Men hvor effektiv kan egentlig naturlig hudpleie bli? Ifølge Næss er den nye generasjonen produkter ikke til å kimse av. Hun forteller at det er mulig å levere kvaliteter her som er mye høyere enn ikke-naturlige produkter. Nøkkelen, sier hun ligger i at naturproduktene i tillegg må være frie for irritanter, silikoner og andre ingredienser som svekker hudfunksjonen. Næss mener at tilsvarende skyhøye kvaliteter kan forventes i de mer utfordrende kategoriene som anti-age-produkter, samt i hyllen for fet og sensitiv hud.
– Utviklingen har gått raskt fremover i naturkosmetikkbransjen, så kort oppsummert betyr det ikke lenger at et naturlig produkt ikke inneholder aktive virkestoffer – med dokumentert virkning, sier hun.
Les også: Har runway-sminke blitt en vits?