Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Gucci med latekshoder under Paris Fashion Week
EN VITS? Har runway-sminken blitt en vits, spør vi. Bilde fra Gucci-visningen under PFW.

Har runway-sminke blitt en vits?

Løshoder, horn, ekstra øyne og blå kroppssminke – og flere not so ready-to-wear-trender.

Av Caroline Berge
Gucci Paris Fashion Week

Ekstra øyne hos Gucci FW18.

Sesongens moteuker er over for denne gang med Paris som siste by ut, og selv om vi kan glede oss over mange av skjønnhetstrendene som kommer til høsten og vinteren er det også mange kanskje ikke fullt så forbrukervennlige tendenser.

Glem Giambattista Vallis full-face glittersminke og Miu Mius høystakkhår. Moschino sminket modellene blå, mens Gucci med Alessandro Michele i spissen gikk for både ekstra hoder, øyne og horn – noe som fikk blant andre designerkollega Giorgio Armani til å reagere. Han gikk så langt som å koble show-kulturen opp mot lureri. Kan det stemme også for skjønnhetstrender?

Vi spør: Har sminke og spesialeffekter blitt motebransjens fremste middel for å lage, vel – sirkus?

– Brukes for å uttrykke en følelse mer enn en trend

Linda Wickmann skjønnhetstrender

Linda Wickmann. Foto: privat.

– Jeg synes ikke at runway-sminke er blitt redusert til å være tull, selv om det kanskje kan virke sånn når man bare ser bildene. Det gjelder å sette seg inn i historien designeren ønsker å formidle for å se helheten, sier makeup-artist for Max Factor, Linda Wickmann til Melk & Honning.

Hun mener at det i skjønnhetsbransjen som i motebransjen går et skille mellom hva som er ment som ren inspirasjon og hva som er ment som en faktisk trend. Ifølge makeup-artisten stiller Gucci-visningen i første kategori.

– Gucci-visningen er et eksempel på et show som ikke handler om å skape en trend. Poenget med sminkegrepene som er gjort her er å åpne øynene våre slik at vi kan se hele verden, sier hun.

Det gjelder også for Moschino-visningen, forteller hun. Her ble flere av modellene malt i ulike farger. Bakgrunnen var sjefdesigner Jeremy Scotts inspirasjon fra konspirasjonsteorier blant annet at Jackie Kennedy skulle ha vært et romvesen.

– Her brukes sminken for å uttrykke en følelse mer enn å skape en trend, noe jeg synes er utrolig fascinerende, sier Wickmann.

Moschino PFW

Skjermdump via Instagram.

Økt fokus på individualitet

Hun mener likevel at vi kan ta med oss noe sminkeinspirasjon også på hjemmebane, nemlig et økende fokus på individualitet. Dets gjennomsyret mange av sesongens visningener, forteller hun.

– Det er ganske nytt og unikt at makeupen varierer fra modell til modell, som for eksempel hos Gucci. Her er fokuset på modellenes personlighet i stedet for at alle er prikk like, forklarer hun.

Også motehusene som sverget til mer tradisjonell sminke var inspirert av denne trenden. Wickmann trekker blant annet frem Marni, som i utgangspunktet brukte samme eyeliner på alle modellene, men som også la til individuell leppestiftfarger.

– Mye å hente

Makeup-artist Sidsel Marie Bøg om skjønnhetstrender

Sidsel Marie Bøg. Foto: Privat.

Også den danske hår- og makeup-artisten Sidsel Marie Bøg, som står bak beauty- og wellnessmerket Untoldsecretz, mener at individualitet var et stikkord under sesongens moteuker. Hun opplever ikke at verken Gucci eller Moschino tar skjønnhetsbiten useriøst, og mener det er mye å hente fra visningen – uten at man må kjøpe blå kroppsmaling av den grunn.

– Visningene forteller publikum at man ikke trenger å safe sminkemessig lenger. De oppfordrer oss til å være mer kreative, tenke utenfor boksen og våge å gjøre noe annerledes enn alle andre, sier hun til Melk & Honning.

Bøg mener at dette også kan være en motbølge til no-makeup-makeup-trenden, og sier at hun synes det er forfriskende at motehusene tør å tenke annerledes og by på visuelt krutt. Og timingen, den er helt ideell, mener hun.

– Nå går det mot vår, og vi ønsker å bruke farger og bli inspirert.

Ikke noe nytt

Betyr det at de klassiske sminketrendene er i ferd med å erstattes av sminke som inspirerer på andre plan – utelukkende som en del av designernes egne visjoner?

Nei, mener Wickmann. Hun tror sminketrender slik vi kjenner de vil beholde sin ledende posisjon. Ikke bare det, hun mener også at det er de mer naturlige trendene som vil ta av ettersom spesielt overdreven konturering er på vei ut.

Bøg er enig. Hun tror verken at sminke-showet er i ferd med å ta av eller bli mer vågalt enn hva vi har sett denne sesongen. Det er nemlig ikke første gang.

– Tradisjonelt har Dior med Galliano hatt mer crazy sminke. Også Alexander McQueen brukte tilsvarende skjønnhetsgrep rundt 2009. Nå kan det altså se ut som om trenden er tilbake – på catwalken – etter mange, mange år med naturlig sminke, sier hun.

Gucci PFW

Skjermdump via Instagram.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer