Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Free the boobs!

Det er 13 år siden Janet Jackson sitt famøse puppestunt under Superbowl finalen i USA. Selv om flashing på tv ikke akkurat har normalisert seg siden den gang, har det blitt mye mer innafor å la puppene få litt frihet.

Du ser det i form av kjendiskvinner á la Kendall Jenner som på paparazzibilder går tilsynelatende uten bh, og på skyggen under den hvite t-skjorten til jenter som sporter «mom jeans» omkranset av grønne blader nedover instagram-feeden din. Hvor kommer dette fra? Er det #freethenipple, «embrace your natural beauty» eller økt fokus på og toleranse for å være feminist som har gjort at flere og flere kvinner kaster bh-en – eller velger supertynne varianter?

Maja Hattvang er blogger, Bachelorstudent på Westerdals, «soon to be» forfatter og midt i den målgruppa som ser ut til å være aller mest frastøtt av bh om dagen – nemlig de tjueårige kvinnene. Nylig pakket hun vekk alle bh-ene med spiler.

– For meg er det ikke vatteringen det går på, men bøylene. Det er sinnsykt ubehagelig – jeg får pusteproblemer hvis de er stramme nok – og de siste årene har jeg gått fra å en sjelden gang kjøpe spile-bh-er fordi jeg synes de er fine, hatt lyst til å gå med matchende set liksom, til å sakte innse at jeg aldri bruker dem og til slutt nå pakke ned alle sammen, forteller hun Melk & Honning.

Hun har helt klart lagt merke til at de fleste kvinner i hennes omgangskrets har slutta med bh.

– Absolutt. Jeg husker at en i klassen min sjokkert påpekte at «ingen på Westerdals går med bh» da vi begynte for tre år siden. Det handler jo mye om det at gjør mange nok en ting ofte nok, så vil det normaliseres, og det igjen henger nok sammen med en generell frigjøring av kvinnekroppen.

Les også
Jacquemus teamer opp med Nike

Hattvang mener det ikke nødvendigvis handler om puppestørrelse, og at hun både har sett kvinner med store og små pupper droppe masse padding og vattering.

– Men det er som kjent lettere for de med en viss skjønnhetskapital å bryte normene. Forøvrig er det jo egentlig ganske fucka at det å gå med bh er noe man blir opplært til at er helt nødvendig. Som å gå med sokker i skoene liksom? Bhen fyller jo egentlig ingen annen funksjon bortsett fra å korrigere formen, med mindre man skal sporte rundt såklart. Eller? Noen med større pupper må gjerne få korrigere meg her.

– Små bryster er in

Kjønnsforsker, professor og leder for det norske instituttet i Athen, Jorunn Økland, mener det handler mindre om et feministisk opprør, og mer om «brystmoter» generelt.

– Siden grensen mellom kropp og klær er utvisket fordi folk nå «syr om» kroppen på samme måte som man har sydd om klær, så er også kroppen mye mer utsatt for motetrender. En stund har det vært moderne med store bryster og folk har lagt inn implantater. Disse er nå etterhvert gått av moten, implantater er blitt vulgært, de som la det inn har fjernet dem.

Pendelen er altså snudd helt andre veien; Små bryster er in. Av det følger også fordelene ved det å ha mindre «fordeler»:

– Har man mindre pupper kan man også bevege seg fritt og uhemmet, og gå uten bh.

Etter å ha vært skam- og tabubelagt i nesten 20 år er det ting som også tyder på at selve kvinne-brystvorten er blitt trendy igjen.

Les også
M&H toppliste: 10 bikinier og badedrakter til sommeren

– Det har jo lenge vært greit å vise nesten hele resten av brystet i utringede kjoler, og tross alt har jo også menn brystvorter. Men, men. Motene er ikke rasjonelle.

Forskjellige eksempler på den bh-løse trenden

Markant større interesse

Det er tydelig at en mengde kvinner har gått lei på push-up, spiler og vattering – Det merker undertøyskjedene.

– Det er markant større interesse for helt tynne bher nå. Trenden startet langsomt for 1-2 år siden og har blitt mer og mer tydelig. Denne våren har bher med 3/4 fôr og helt ufôrede balconette-modeller tatt igjen den tradisjonelle push-up fasongen – som er de kraftigst vatterte. I tillegg har vi introdusert enda lettere modeller som er triangelformet. De er populære fordi de er tynne i stoffet og gir en naturlig og «moderne» look, forteller Beate Higley, administrerende direktør i Change-kjeden.

Undertøys-eksperten mener det er all grunn til å tro at denne trenden vil fortsette.

– Disse uvatterte bhene har vært på moten før. Faktisk ganske samtidig som skulderputer var inn på 80-tallet. Vi ser nå at undertøy preges av trender mer enn noen gang før.

Hun innrømmer at desto tynnere bhen er, desto større krav stilles det til kvalitet og passform på bhen for å holde ting på plass.

– Men ingen må styre unna, uansett størrelse, så lenge bhen er korrekt! Husk å måle deg hos noen som kan det minst en gang i året.

Les også73-åring fronter Calvin Kleins nye undertøyskampanje

Siste saker

Mest lest nå
Les mer