Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Forbruksboom i Danmark, men her hjemme er det krise for klesbutikkene
I Danmark går det så det griner, men her hjemme er butikkene fortsatt stengt. (Foto: Ignat Wiig)

Forbruksboom i Danmark etter gjenåpning – og det er særlig mote som trekker opp

Her hjemme er det krise i klesbransjen.

Danmark er allerede godt i gang med gjenåpningen av samfunnet.

I begynnelsen av mars fikk butikkene igjen åpne dørene etter langs tids nedstenging. Det gav raskt klingende mynt i kassa for klesbutikkene, noe som er svært gode nyheter for klesbransjen.

På åpningsdagen lå det samlede forbruket her på hele 80 prosent høyere enn i fjor, skriver bransjenettstedet detailfolk.dk. Gjenåpningen av detaljhandelen satte i gang en forbruksboom, og det er særlig salget av mote som trekket det samlede detaljsalget opp, skriver Fashion Forum.

For siden størstedelen av den danske detaljhandelen fikk åpne 1. mars har danskene strømmet til butikkene. Fra februar til mars i år var det en økning i detaljsalget på hele 19,8 prosent og salget kom opp på det høyeste nivået som noensinne er registrert. Salget av mote trekker det hele opp – klessalget ble nemlig fordoblet i mars, skriver det danske bransjenettstedet.

Her hjemme er Oslos butikker fortsatt stengt og slik blir det en stund til.

Fortsatt stengte butikker i Oslo. (Foto: Ignat Wiig)

Les også: Koronakrise for sentrumshandelen i Oslo? Vi spurte butikkene

Det ble klart under en pressekonferanse tirsdag.

Butikker, sammen med serveringssteder og treningssentre, spares til trinn 2 av den totalt fem trinns gjenåpningsplanen. Byrådet skal neste uke vurdere om Oslo kan gå videre i gjenåpningsplanen, men når det eventuelt vil skje er det for tidlig å si noe om, sa Raymond Johansen under pressekonferansen.

Imens er det krise i klesbransjen som har sin laveste omsetning siden 2006.

Det viser tall fra årsstatistikken til Virke Handel. En allerede svekket klesbransje ble hardt rammet av korona i 2020. Starten på 2021 omtales som dramatisk med en nedgang på over 20 prosent i årets første måneder.

– Det er svært dramatisk for klesbransjen at de fremdeles må holde stengt. Motebransjen er preget av store kjeder men også svært mange frittstående butikker som nå ikke har mere å gå på, sier Bror William Stende, bransjedirektør i Virke Faghandel til Melk & Honning.

– De som klarer å selge over nett og drive klikk og hent får inn noe omsetning, men ikke i nærheten av å erstatte salget i fysisk butikk. I tillegg brenner bransjen inne med vinter og vårvarer som må på salg, om de i det hele tatt blir solgt. Det er også et problem at man brenner inne med dyre vinter og vårvarer, det er stor forskjell å selge en ytterjakke til 6-7000 kroner enn en shorts til 900 kroner. Det gir butikkene svakere økonomi.

Bror Stende i Virke Faghandel.
Bror Stende i Virke Faghandel. Foto: Hovedorganisasjonen Virke

Nedstengning av Norge har ført til at forbruket av klær har endret seg.

Det går hardt utover klesbutikkene som sitter igjen med tapte varelager og sesongvarer i tillegg til økt konkurranse fra utenlandske nettbutikker.

Virke mener myndighetene nå må på banen.

– Virke reagerer på at butikkene holdes stengt da vi gang på gang har dokumentert at det ikke er fare for smitte i butikk, svært få butikkmedarbeidere har blitt smittet og de som har det har blitt smittet i sosiale eller familiære sammenheng og ikke på jobb.

For å redde mest mulig av klesbransjen må butikkene få åpne så fort som mulig.

– Vi etterlyser kompensasjon for tapt varelager. Dette er det aller viktigste for bransjen. Det bør komme en ordning for kompensasjon av arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering.

– Hva tenker dere om at gjenåpningen i Danmark nå gir en forbruksboom?

– Vi tror på en flott vår og sommer for butikkene når de åpner igjen. Norske forbrukere har spart mye på at de ikke reiser, går ut og spiser eller andre tjenester. Det kommer helt sikkert motebransjen til gode akkurat som i Danmark, men for noen vil det være for sent dessverre.

Ferske tall fra SSB onsdag viser en betydelig nedgang i salg av klær.

Det kommer etter en økning i denne bransjen i februar. Innføring av strenge smitteverntiltak i midten av mars med stengte butikker i blant annet Oslo og Viken var medvirkende årsak til denne nedgangen. Omsetningen er likevel langt høyere enn på samme tid i fjor. For klesbutikkene er tallet opp hele 40 prosent etter svært lav omsetning i mars 2020. Butikkhandel med klær var på sitt laveste nivå i mars 2020 siden begynnelsen av 200-tallet.

Les også: Luksusbutikkene må permittere fordi turistene lar vente på seg

Siste saker

Mest lest nå
Les mer