Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
BrandyMelville
Kleskjeden Brandy Melville slepes etter ny rapport om grov diskriminering av de ansatte. (Foto: Instagram @brandymelvilleeu)

Brandy Melville slepes for grov diskriminering

Ansettelser basert på diskriminering, Instagram-bestemt lønn, svarte ansatte som byttes ut, og internchat med Holocaust-vitser og rasistiske memes.

Kleskjeden har allerede fått tyn for å kun føre én størrelse. Nå er marerittaktige jobb-tilstander blitt avdekket.

En ny rapport fra Business Insider kunne i går fortelle om blant annet tilfeller av grov diskriminering på bakgrunn av både rase og kjønn, samt seksuell trakassering.

I dag koker det nok en gang på nett for kleskjeden som tidligere har vært i hardt vær takket være sin one size fits all-policy.

Vivan Brattsti Sørensen fra Antirasistisk senter innrømmer at hun hadde håpet forhold av denne typen omfang var et tilbakelagt stadium.

– Forholdene som har blitt avdekket hos Brandy Melville høres ut som noe fra en amerikansk ungdomsfilm, ikke noe som foregår hos seriøse firmaer.

– Og selv om det skulle vise seg at ryktene er overdrevne, er det som har blitt avdekket svært foruroligende, sier hun til Melk & Honning.

Marerittaktige arbeidsforhold

Nå ser det ut til at det å få jobb hos Brandy Melville muligens kan være noe av det verste en tenåringsjente kan oppleve.

Folk på innsiden av Brandy Melville har nemlig beskrevet en rekke meget problematiske forhold.

Blant annet er unge jenters utseende en tydelig forutsetning for å få jobben. Den enkeltes Instagram-profil skal ha blitt vurdert for å avgjøre timelønn.

Bilder av dagens antrekk må sendes oppover i systemet for godkjenning før man skal på jobb.

Det har blitt rapportert at svarte jenter bare har blitt satt opp på de skiftene hvor det er færrest kunder i butikken, og har blitt sparket så fort det har latt seg gjøre å bytte dem ut med noen med mer «riktig look».

Brandy Melville slepes etter rapport som avdekker grov diskriminering internt. (Foto: Instagram @brandymelvilleusa)

– Når også hudfarge knyttes opp til skjønnhet på den måten som det angivelig blir hos Brandy Melville, er det skadelig for så mange fler enn bare dem som blir direkte utsatt for dette, sier Sørensen.

Seksuell trakassering og diskriminering av unge jenter i arbeidslivet er ikke uvanlig, og heller ikke i Norge. Sørensen oppfordrer folk til å benytte seg av lovverket i enda større grad enn det man gjør nå. Diskriminering på bakgrunn av hudfarge eller kjønn er ulovlig.

– Det er vanskelig for enkeltpersoner å yte motstand mot mektige mennesker som bruker sin makt til å rangere folk. Vi vet at det kan sitte langt inne for mange å klage på forhold i en jobb, særlig hvis jobben er attraktiv eller innebærer en viss status.

Les også
Helgevibber med: Kasper Giraffe

– Verden går ikke fremover dersom man lar slike forhold foregå uten å gjøre noe. For å få bukt med alvorlig uønsket adferd må man faktisk også bruke loven.

Brandy Melville kritiseres for å markedsfører én strørrelse – og ett skjønnhetsideal. (Foto: Instagram @brandymelvilleusa)

I tillegg til flere beskrivelser av seksuell trakassering som stryking og hvisking i øret, koker også nettet over skjermbilder fra en intern Brandy Melville-gruppechat som har blitt lekket.

I chatten har CEO Stephen Marsan og angivelig cirka tretti andre delt rasistiske memes, nakenbilder og Holocaust- og Nazi-vitser frem og tilbake.

– De har valgt å gå bort fra mangfold

Tidligere i år delte organisasjonen Press – Redd Barna Ungdom ut verstingprisen Gullbarbie for tiende gang.

Brandy Melville ble nominert til prisen om hvem som er «flinkest» til å få unge til å føle seg verst, i hovedsak på grunn av det omstridte one size fits all-konseptet deres. Press kritiserte også mangelen på mangfold både når det gjaldt kropp og etnisitet på kleskjedens Instagramkonto.

Lea Mariero, leder i Press, sier forholdene er kjempeproblematiske – men at hun ikke er overrasket.

– Det overrasker meg ikke at dette har kommet frem – det som er viktig er at de har kommet frem. Når disse tingene blir avdekket er det viktig fordi det bidrar til at man kan gjøre noe med det tidligere. Å diskriminere på bakgrunn av kjønn og rase er ulovlig.

Mariero understreker påvirkningskraften Brandy Mellvilles oppførsel kan ha.

– Dette er strukturell rasisme. Det er med å bygge opp under allerede sterke fordommer noen har.

– Problemet er ikke å være hvit, blond jente – men at dette fremmes som eneste ideal. De selger ikke bare klær, de selger en merkevare. En merkevare som ikke bare har mangel på mangfold, men som har valgt å gå bort fra mangfold.

Les også
STILORAMA: Gine Margrethe
Brandy Melville skaper stadig kontrovers med onesize-konseptet sitt. (Foto: Instagram @brandymelvilleeu)

Særlig problematisk er det når etnisitet kan bli brukt som grunnlag for oppsigelse eller føre til at enkelte ansatte kommer i andre rekke. Mariero mener man er nødt til å kunne kreve at Brandy Melville foretar en skikkelig opprydding.

– Det er fullt mulig å skape endring – det har vi sett hos for eksempel Victoria’s Secret, sier hun.

– I dag er det en dødsdom å tviholde på visse idealer. Folk ønsker å se mangfold i kropp og etnisitet. Brandy Melville må kunne kunne bevise at de tar avstand fra slike ting gjennom ansettelser, reklame, kampanjer og så videre.

Melk & Honning har forsøkt å kontakte både amerikanske og europeiske Brandy Melville. Brandy Melvilles Oslo-butikk har ikke ønsket å uttale seg om saken.

Les også: Anklagene mot den tidligere modelltoppen fortsetter

Siste saker

Mest lest nå
Les mer