Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
5 filmer og serier å glede seg til
Foto: Fra «Summerland».

Filmene og seriene å glede seg til

Denne høsten er full av stjernespekkede kostymedramaer.

Etter en vår i koronalockdown etterfulgt av en usedvanlig kjølig og regntung sommer, er det meste av filmer og serier muligens rundet for lengst. Her er seks nye fulle av nydelige kostymer og historier å glede seg til, enten på kino eller via streaming.

Summerland

Kommer 6. september

Med en handling lagt hovedsakelig til 2. verdenskrig, spiller Gemma Arterton den ensomme forfatteren Alice. Hun er en sterk og selvstendig kvinne som skriver på boken sin ved de stupbratte, vakre klippene på sørkysten av England, men blir sett litt på som en ensom ulv. Barna i landsbyen tror hun er en heks eller spion, de voksne er litt redde for henne.

En dag blir en ung gutt som har evakuert fra bomberammede London plassert hos henne. Og sakte, men sikkert vokser båndet mellom dem. Som en reise mellom 1920- 40- og 70-tallet, får vi litt eller litt også vite hvorfor Alice er blitt den noe kyniske, men samtidig sjarmerende kvinnen som hun er. Et nostalgisk krigsdrama med fantastiske kostymer.

Filmer og serier å glede seg til
«Summerland».

Dianas Bryllup

Kommer 11. september

Midt oppi 80- og 90-talls nostalgien som herjer for tiden, kommer Dianas Bryllup som bestilt. På samme dag som lady Diana Spencer gifter seg med prins Charles i London, gifter Liv og Terje seg, med bryllupsfesten i kantinen. Datteren Diana vokser opp og betrakter ekteskapet deres fra sidelinjen.

Dette er en skikkelig feelgood-film om kjærlighet, å holde sammen i tykt og tynt – og ikke minst oppvekst. Og den er stjernespekket med navn som blant andre Pål Sverre Hagen, Ine Willman, Marie Blokhus, Jannike Kruse og Nader Khademi.

«En høylytt hyllest til de som hiver seg hodeløst inn i kjærligheten. Om to som aldri slutter å elske hverandre, selv om de i perioder ikke tåler trynet på hverandre» skriver Filmweb.

Filmer og serier å glede seg til
«Dianas Bryllup». Foto: Maipo/Nordisk Film Distribusjon
«Dianas Bryllup». Foto: Maipo/Nordisk Film Distribusjon

Ratched

Kommer 18. september

Netflix-serien Ratched er av det mørke slaget og er en thriller full av store navn som Sarah Paulson i hovedrollen som sykepleier Ratched, Cynthia Nixon kjent som Miranda i Sex & Singelliv og ikoniske Sharon Stone.

Den nervepirrende serien er basert på boken Gjøkeredet fra 1962, som også resulterte i kultfilmen fra 1975 med samme navn, med en purung Jack Nicholson i rollen som kriminelle Randle Patrick McMurphy. Han blir plassert på en mentalklinikk, og tror håpefullt at det vil være som en ferie å regne, istedenfor mer soning i fengsel.

Så feil kan man ta.

I Ratched følger man sykepleier Ratched ved mentalsykehuset og hennes evolusjon fra sykesøster til et morderisk monster. Er du ikke av thrillertypen, er serien likevel verdt å sjekke ut – om så bare for de fantastiske 1940- og 50-talls kostymene.

Filmer og serier å glede seg til
«Ratched». Foto: Saeed Adyani/Netflix
«Ratched». Foto: Saeed Adyani/Netflix

Frida Kahlo: The Icon, the artist

Kommer 20. oktober

I 2018 holdt Victoria & Albert Museum i London en stor utstilling viet til Frida Kahlo. På selveste bursdagen til den mexikanske kunstneren har dokumentaren som baserer seg på utstillingen Frida Kahlo: Making Her Self Up premiere.

Mange forbinder nok Frida Kahlo med fantastiske blomsteroppsatser i håret, fargerike, mexikanske drakter og monobrynet. Men det er så mye mer bak den selvbiografiske kunstneren som helt siden en ulykke i ung alder måtte bruke et smertefullt korsett.

Maleriene hennes var proppfulle av symbolikk, mytologi og scener fra hennes eget liv. Og nettopp hennes liv, virke og ikke minst klesstil gikk hånd i hånd.

Frida Kahlo. Foto: Hulton Archive/Stringer via Getty

Emily in Paris

Kommer i høst

De fleste Sex & Singelliv-fans fikk nærmest hjertet i halsen da Carrie Bradshaw bestemte seg for å flytte til Paris. Selv om det ble en kort affære, har Netflix skjønt at å lage en kloning av den populære serien satt til den franske hovedstaden ikke er en dårlig idé.

For hva fenger vel egentlig enhver moteinteressert med sans for drama mer enn historien om en ung, vakker og suksessfull amerikaner som flytter til Paris for å jobbe med markedsføring omgitt av mote, franske menn, crosissanter og kjærlighet? I serien finner vi Lily Collins i rollen som Emily som lever la vie en rose.

«Emily in Paris». Foto: Carole Bethuel/Netflix
«Emily in Paris». Foto: Carole Bethuel/Netflix

Atlantic Crossing

Kommer i oktober

Kronprinsesse Marthä rakk aldri å bli Norges dronning. Hun gikk bort så altfor tidlig i 1954. Til høsten kommer NRK-serien Atlantic Crossing, som egentlig skulle vises først til neste år.

I storsatsningen får vi et innblikk i hvilken viktig rolle kronprinsessen spilte under 2. verdenskrig. Hun og barna flyktet som kjent til USA, hvor hun fikk et godt forhold til daværende president Roosevelt. Svenske Sofia Helin spiller rollen som kronprinsesse Marthä, som får både en personlig og politisk oppvåkning i årene på flukt.

Serien er stjernespekket med både norske og internasjonale skuespillere, deriblant Tobias Santelmann i rollen som kronprins Olav, Kyle MacLachlan kjent fra serier som Twin Peaks og Sex & Singelliv i rollen som president Roosevelt og Harriet Harris kjent fra Romeo & Julie, Frasier og mange flere.

«Atlantic Crossing». Foto: Julie Vrabelova/Cinenord/NRK
«Atlantic Crossing». Foto: Dusan Martincek/Cinenord/Beta Film/NRK

Les også: Månedens lesning: 7 gode tips til ting å lese i august

Siste saker

Mest lest nå
Les mer