Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Ett år med Edward Enninful hos britiske Vogue

Årets viktigste forsider, stor jubel og kritikk.

Årets desemberutgave fra britiske Vogue markerer ettårsjubileumet til Edward Enninful som sjefredaktør. Enninful tok over sjefsstolen motemagasinet etter at Alexandra Shulman sa opp stillingen sin etter 25 år.

Det første Vogue-nummeret fra Enninful, desemberutgaven 2017, gikk fort viralt på sosiale medier og ble mottatt med stor jubel fra flere hold. Idet Enninful overtok redaktørjobben i Vogue ga han magasinet navnet New Vogue. Med dette ville han vise at magasinet sto ovenfor en ny epoke. Selve forsiden til desemberutgaven fikk stor oppmerksomhet. Modell og aktivist, Adowa Aboah, fikk pryde det som ble omtalt som en tidløs, men samtidig nyskapende forside.

I anledning forsiden gjorde Enninful et intervju med Aboah der hun forteller hvordan hun opplever å være britisk og mørkhudet i dagens Storbritannia. På det svarer hun; «Hundre prosent styrkende og fantastisk». I magasinet er også en moteserie over 14 sider med Aboah, i tillegg til et intervju hvor hun prater om mangfold i dagens motebransje.

Etter den knallgode starten for Enninful hos Vogue var det mange som hadde høye forventninger til den nye sjefredaktøren. Men da han lanserte februar 2018-utgaven var det mange som klødde seg i hodet. Forsiden til det britiske motemagasinet med Margot Robbie og Nicole Kidman var akkurat den samme som det konkurrerende motemagasinet W Magazine hadde. Enninful har selv hatt stillingen som moteredaktør ved W Magazine tidligere.

Dette fikk flere motepersonligheter til å reagere. Blant annet noen av moteredaktørerene her hjemme i Norge.

– Jeg tenker at man mister hele salgsargumentet om man gjør noe sånt. Det hadde for eksempel vært helt utenkelig for oss å gjøre det samme. Tenk om vi skulle samarbeidet med vår konkurrent Costume om samme forside? Det hadde aldri skjedd, sa Elle-redaktør Signy Fardal til Melk & Honning i april. 

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

I mai ble Enninful igjen hyllet for magasinforsiden som igjen slo et slag for mangfold. Denne gangen med ni ulike kvinner på forsiden. Her fikk vi se ulike etnisiteter og kroppsfasonger. Mangfold er en kampsak for sjefredaktøren, som selv har fått kjenne på kroppen hvordan det var å komme inn i motebransjen som en mørkhudet mann. Dette temaet har han også belyst under en samtale med supermodell Naomi Campbell og i flere av sine leder-spalter gjennom året.

ariana grande vogueI juli fikk artisten Ariana Grande pryde forsiden, nærmest ugjenkjennelig med langt blondt hår. I magasinet et intervju med Grande, hvor hun snakket ut om hvordan året etter den forferdelige terrorhandlingen i Manchester under en av hennes konserter.

Måneden etter var det Oprah Winfrey som prydet forsiden, og i magasinet snakket hun om etnisitet, feminisme, hvem hun har elsket og mistet i livet og hvordan det er å delta i et kongelig bryllup.

Etter Oprahs augustutgave var det klart for årets viktigste motenummer: septemberutgaven. I anledning Enninfuls første septembernummer for Vogue hadde han fått superstjernen Rihanna til å fronte forsiden. Det fargerike bildet ble et blikkfang i magasinkioskene og fikk folk til å spørre seg; Er tynne øyenbryn på vei til å gjøre sitt comeback?

Artist og skuespiller Lady Gaga har vært høyst aktuell denne høsten, mye på grunn av hovedrollen hun har i den kritikerroste filmen «A Star is Born». Under en prisutdeling arrangert av Elle US i høst åpnet hun også opp om psykisk helse og overgrep. Oktobergaven av Vogue hadde nettopp Lady Gaga på forsiden – og oprah voguedenne gangen helt naturlig. Usminket og kledd i en svart stroppekjole er Lady Gaga avbildet på forsiden med teksten «A Star Reborn».

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

For å markere ettårsjubileumet til Enninful hos Vogue blir magasinet denne måneden utgitt med fire ulike forsider. Om denne utgaven skriver Enninful selv at han følte det eneste rette ville være bruke anledningen til å fremme flere spennende ansikter som vil være med på å forme fremtiden. Blant disse fire er catwalk-dronning Adut Akech, de nye modellen Saffron Vadher og Primrose Archer og bransje-legende Stella Tennant.

Enninful skriver på Vogues egen nettside at 2018 og hans første år hos Vogue har lært ham at man alltid kan gjøre ting bedre. For 2019 ser han frem til å utvikle nye idéer og fremme unike talenter, skjønnhet, intellekt og stil, men  mest av alt vil han fremme personer uavhengig av hvor de kommer fra.

Årets desemberutgave av britisk Vogue: 

Alle bilder: Vogue 

Les også: Dette er sesongens it-plante

Siste saker

Mest lest nå
Les mer