Vi ser barn på magasinforsider, på første rad under moteshow, på catwalken, på sosiale medier og den røde løperen. Men er det bare søtt, eller?
Jean-Paul Gaultier avsluttet haute couture-uken i Paris i januar på en måte som skapte stort engasjement. Med seg ut på catwalken hadde modellen Coco Rocha sin to år gamle datter – i matchende antrekk. Bildene av mor og datter på catwalken gikk fort viralt. At Rocha skulle ha med seg datteren på den franske moteuken var riktignok ingen hemmelighet, for dagen før visningen delte hun et bilde av de to på Instagram, hvor hun skrev «ingen gleder seg mer til å fly red eye flight til Paris». I bildeteksten har hun tagget datteren, som forøvrig har sin egen Instagram-konto med nærmere 70.000 følgere.

Skjermdump fra Instagram @CocoRocha
Ikke noe nytt fenomen
Ekspert på sosiale medier, Hans-Petter Nygård Hansen, forteller til Melk & Honning at det ikke er noe nytt at foreldre skyver barna foran seg. Han sier at dette er noe vi har sett i lang tid både når det kommer til skolegang og idrett. Det mener han at kommer fra foreldres ønske om å realisere seg selv gjennom presentasjonene barna står for.
– Med sosiale medier har foreldrene fått en ny «plattform» å kåre sine barns skjønnhet på, med en potensiell global eksponering som kan utløse alt fra kommersielle modelloppdrag til misbruk av bilder på pedofile nettsteder.
Nygård Hansen mener at vi per dags dato ikke har nok kunnskap om konsekvensene høy eksponering i sosiale medier kan ha.
– Barn og unge vokser opp i dag med internett, smarttelefoner og sosiale medier som en «naturlig» og integrert del av hverdagen, med de muligheter og utfordringer det bringer med seg. Vi har hørt om et fåtall tilfeller hvor et barn som har vokst opp har gått til søksmål mot sine foreldre som følge av den eksponeringen barnet har blitt utsatt for i sosiale medier, men det er for tidlig å si om dette vil være en økende trend og hvilke eventuelle konsekvenser det kan få, sier han, og legger til;
– Det er nok mange som ikke tenker over hvilke konsekvenser et bilde eller en video kan få for vedkommende. Du har foreldrene på den ene siden som ønsker å vise frem sin lille «skjønnhet», og så har du barna selv som deler bilder som kan være uskyldige «der og da», men satt i en annen kontekst, kan oppleves som kompromitterende og av seksuell art.
Klar melding fra barna
I februar i år hadde God Morgen Norge besøk av ti år gamle Lea, som er klar i sin melding til alle foreldre: – Ikke del bilder uten vår tillatelse.
Videre i nyhetssendingen på frokostprogrammet til TV 2 sier hun: «Hvis jeg finner ut at en annen mamma sier til meg at hun har sett bilde og syns det er fint, så er det litt ekkelt for meg å vite mamma og pappa har lagt ut bilder bak ryggen min».
– Verdens fineste barn, med og uten snørr
– Heldigvis er man jo som mor skrudd sammen slik at man synes at man har verdens fineste barn, med og uten snørr – så jeg legger jo aldri ut bilde av ham for å få bekreftelse eller likes; jeg legger ut fordi jeg er verdens stolteste mamma. Men jeg merker jo at jo eldre han blir og jo mer personlighet han utvikler at det er naturlig at jeg eksponerer ham mindre og mindre. Først og fremst handler min Instagram om mote.

Marie Murstad. Bilde via Instagram @Marie_Murstad
Marie Murstad jobber som internasjonal brand manager for det norske klesmerket Holzweiler. Hun har en populær Instagram-konto med i overkant av 50.000 følgere, og har i flere år hatt en solid fot i motebransjen. For bare 11 måneder siden ble hun mor for første gang til sønnen Billy. Hun er også bonusmamma til Casper på 17 år.
– Personlig er jeg stor fan av at barn skal få være barn, uansett alder. Men jeg må jo si at jeg synes det er kjempegøy med barneklær og små sko, men da handler det mer om at det er søtt og kult, enn at det er mote, sier hun til Melk & Honning.
For sønnen Billy (11 mnd) har Murstad valgt å ha en lukket Instagram-konto slik at bare familie og venner kan følge. Utover det synes hun at man kan være på Instagram når man selv er gammel nok til å styre sin egen konto.
– Jeg har veldig blandede følelser når det gjelder barna mine på Instagram. Min bonussønn på 17 år er enkel, for jeg spør ham alltid om det er greit og han er moden nok til å vurdere det selv. Når det gjelder Billy er jeg revet mellom ønsket å skjerme ham litt for omverdenen og «hallo, jeg er så stolt at jeg sprekker – se på ungen min», sier Murstad, og fortsetter:
– Det handler om å være så gode rollemodeller som man kan og lære barna sine gode verdier. Det er klart at sosiale medier tar stor plass i dagens samfunn og det er viktig å prate mye med barna sine om det, avslutter hun.
Flere følgere = mer ansvar.
– Om Coco Rocha har med datteren sin på catwalken én gang opplever jeg egentlig ikke som veldig problematisk eller provoserende.
Motepersonlighet og sjefredaktør for KK og Topp, Ingeborg Heldal, forteller til Melk & Honning at hun mener foreldre bør ha et bevisst forhold til hvordan og hvor mye de eksponerer barna sine.
– Og jo flere følgere, jo større blir eksponeringen og dermed ansvaret, mener Heldal og legger til:
– Jeg tror en systematisk eksponering over lang tid er mye mer belastende. Men generelt synes jeg ikke barn skal objektiviseres, og jeg blir dårlig av missekåringer, hvor bittesmå jenter sminkes som voksne og vrikker til Rihanna-låter.

Mor og datter. Bilde: Skjermdump via Instagram @Ioniconran
Heldal har selv en sønn på åtte år. Hun forteller at det hender hun legger ut bilder av sønnen på sin egen Instagram, men i svært begrenset omfang – og aldri som moteobjekt.

Ingeborg Heldal, sjefredaktør for KK og Topp
Hun understreker at sosiale medier ikke har vært en stor del av hverdagen vår lenge nok til at det foreligger særlig relevant forsking på langstidseffektene som kan følge for barn som blir eksponert hyppig i sosiale medier, og mener derfor at det er vanskelig å være veldig kategorisk når det kommer til dette temaet.
– Men barn som utsettes for enorm eksponering har jo historisk sett ofte fått problemer, selv før inntoget av sosiale medier. Det er jo bare å høre historiene til barnestjerner som Drew Barrymore, Macaulay Culkin eller Britney Spears.
Foreldrenes glansbilder
Psykologspesialist, med fordypning innenfor klinisk barne- og ungdomspsykologi, Hilde Marie Osen, forteller til Melk & Honning at man ofte kan se en rød tråd mellom barn og foreldre.
– En kan få inntrykk av at barna blir foreldres smykke eller varemerke. En forlengelse av «det beste av meg selv». «Min merkevare».
Hun forteller at dyre klær og stor eksponering på sosiale medier kan få konsekvenser for barnets fremtid.
– Ensidig søken etter bekreftelse og anerkjennelse via ytre markører som type klær, utseende og så videre kan bidra til en fremmedgjøring ovenfor egne følelser, sekundært vansker med å akseptere seg selv som god nok inn i pubertet og ungdomsår.
Har mediene et ansvar?
I august 2016 skrev Dagbladet om Blue Ivy (6) som ankom den røde løperen i anledning prisutdelingen til MTV, kledd i en kjole med en prislapp på svimlende 90.000 kroner.
Til Melk & Honning forteller kulturredaktør i Dagbladet, Sigird Hvidsten at Dagbladet alltid er varsomme når det kommer til omtale av barn. I en e-post til Melk & Honnig skriver hun; «Denne saken handler strengt tatt ikke om hva Blue Ivy hadde på seg. Det var en kritisk sak der Beyonce og Jay-Z fikk kritikk for 1: å bruke barna som merkevarebygging og 2: at det sender feil signal å kle opp en fireåring i en kjole til 90.000 kroner». Videre skriver hun; «Vi skriver svært sjelden om hva barn har på seg av klær, og hvis vi gjør det skal det være for å løfte frem en større problematikk. Som for eksempel bruk av barn og klær som statussymboler».
På nettsidene til ukebladet Se&Hør finner vi artikler med overskrifter som: Beyonce kledde opp datteren i kjole verdt over 200.000 kroner og Harper Beckham: Bærer veske til over 19.000 kroner, med ingresser som Kun det beste er godt nok for David og Victoria Beckhams lille pike, North West (16.mnd) får egen stylist og North (3) har en garderobe til 8 millioner. Redaktør for kjendisdesken til Dagbladets Kjendis.no og Seher.no, Jonas Jørstad, viser til svarene fra kollega Sigrid Hvidtsen og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, skriver han i en e-post til Melk & Honning.

Skjermdump Seher.no
Leder for VGs nisjeside MinMote Elise Alexandra Gulbrandsen, forteller til Melk & Honning at MinMote normalt ikke omtaler barn i motesammenheng, men at det likevel kan forekomme eksempler på dette.
– Vi har selvfølgelig et stort ansvar da det kommer til omtale av barn i media. Selv om foreldrene er offentlige personer så har ikke barna valgt å være det. Dermed bør omtale av dem begrenses. Likevel blir grensene utydelige når de også eksponeres av foreldre i det offentlige rom og gis en rolle i forlengelse av foreldrenes virke, sier hun.
Dette sier presseetikken
Generalsekretær ved Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, forteller til Melk & Honning at hun ikke tror Pressens Faglige Utvalg har behandlet saker mot medier som har omtalt barn i motesammenheng, men at de flere ganger har gått gjennom saker som omhandler medias omtale av barn til kjente personer.
– Presseetikken stiller opp særlig strenge krav til journalistikk om barn, gjennom at redaksjonene skal ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder for alle barn, uavhengig av hvem deres foreldre måtte være. Og det gjelder også alle områder av journalistikken, sier hun, og legger til;
– Mediene har rett til å informere om det som skjer i samfunnet, også om barn, såfremt det publiserte er innenfor Vær Varsom-plakaten.
Dette står om medieomtale av barn i VVP: Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt samtykke til eksponering (…)
#BarnPåInstagram
I dag har hashtaggen #FashionKids på Instagram langt over åtte millioner treff, og bildene består av alt fra nyfødte babyer, til unge jenter som poserer med designervesker og i høye hæler. Ja, selv bikinier og sminke spiller en sentral rolle på flere av bildene. Og flere har barna har mange følgere – hundretusenvis av følgere.

Gutten med Instagram-kontoen Princeandthebaker har like under 10.000 følgere. Profilen styres av ham selv og moren. I tillegg til Instagram, har han sin egen blogg. Klærne er fra luksusmerker som Gucci, Kenzo og Moschino. Bilde: Skjermdump fra Instagram.
Har den utstrakte bruken av sosiale medier og utviklingen av brukergenerert innhold rett og slett gått så raskt at vi ikke har rukket å reflektere over det? For mens media har Vær Varsom-plakaten og andre retningslinjer mangler det i stor grad for sosiale medier. Kanskje er tiden inne for å manifistere noen retningslinjer – både for oss selv og for barna, nå og for fremtiden.
Hovedbilde: 7 år gamle Coco fra Tokyo har i overkant av en halv million følgere på Instagram. Skjermdump fra Instagram @Coco_PinkPrincess
Les også: Designsamarbeid i motebransjen: En mangel på kreativitet