Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Rapper, feminist og aktivist: Dette er hip hop-verdenens nye stjerne

Bli bedre kjent med Princess Nokia.

I forrige uke var Melk & Honning i København på lanseringen av Adidas Originals’ samarbeid med den lokale jentesneakersbutikken Naked.

Den nye kolleksjonen har som mål å bryte med grensene for for feminin streetwear, og å fremme en «jeg bestemmer!»-holdning for kvinner. Den består av fem klesplagg og en ny sneakermodell kalt «Arkyn».

Som en del av dagen overvar vi en talk der temaet var i tråd med noen av inspirasjonskildene bak samarbeidet; Hvordan man finner fram til og uttrykker sin kreativitet, identitet og kulturelle bakgrunn gjennom blant annet musikk og mote. Samtalen ble ledet av Liv Sidall, contributing editor for det progressive kvinnemagasinet Ripost. De inviterte foredragsholderne var den hippe engelske poeten James Messiah, utelivs- og motefotografen Vicky Grout, kreativ ansvarlig for Naked, Voni Robi – og rapperen og aktivisten Princess Nokia.

Princess Nokia, som egentlig heter Destiny Nicole Frasqueri, har de siste årene slått seg opp som en av hip hop-verdenens mest interessante nykommere.

Hun har fått mye oppmerksomhet for sine tekster der hun fronter feminisme og interseksjonalitet, sine historier om oppveksten i New York, og det å forsøke å uttrykke og hylle sitt kulturelle opphav i en rasistisk verden.

Siden hun slapp sine første låter under artistnavnet Wavy Spice i 2014, har hun vært innom å bruke sitt eget fornavn en periode, før hun til slutt landet på Princess Nokia i 2016. Det veldig 90-talls inspirerte «stage namet» lånte hun fra den eneste mobiltypen hun hadde råd til akkurat da.

Da 26-åringen slapp debut-mixtapen «1992» samme høst var buzzen og hypen rundt den nærmest umiddelbar.

– Idet den begynte å bli en skikkelig suksess forsøkte jeg å la alt handle om kunsten min, og bare prøve å faktisk nyte det at jeg hadde gjort et skikkelig godt arbeid. Det å kicke ass er bokstavelig talt alt jeg bryr meg om: Å ha bra konserter, drikke en god øl, røyke en god spliff, tenne folk og så dra hjem på slutten av kvelden. Det er det hele, har hun fortalt til musikkmagasinet NME. 

Under talken i København fikk hun spørsmål om når hun først startet å forme sin egen identitet, og hvordan det foregikk.

– Jeg husker da jeg var på summer camp, vi var kanskje 11, 12 år gamle, og alle måtte dusje sammen. De andre jentene hadde på seg badedrakt i dusjen, mens jeg var helt naken. Og de spurte meg «Hvorfor er du naken?», og jeg husker at jeg svarte «Fordi jeg var født sånn!». Jeg lo av at de hadde på seg badedrakt, og løp rundt og køddet. Det føler jeg var et slags bevis på det å føle seg komfortabel, og å tenke at det ikke er noe som helst galt med kroppen som den er, svarte hun.

– Samtidig kan jeg se tilbake på det nå, og forstå at man som ung ofte kan synes kropp er et vanskelig tema.

Gjennom podcasten hun har drevet tidligere kalt «Smart Girls Club», og hennes nye radioprogram kalt «The voices in my head», snakker hun om nettopp disse tingene, å være komfortable med kropp, om kvinnelig seksualitet og sensualitet, spiritualitet, og «self empowerment».

Mange av fansen tiltrekkes også av at hun har beholdt en DIY-feel over det hele, for eksempel ved at hun verken bruker stylister eller makeup-artister før showene. Hennes ekstremt ulike inspirasjonskilder manifesteres i en klesstil som er et eklektisk sammensurium av 90’s hip hop, New York Latinas, Punk, Emo og Hippie.

– For å være ærlig har jeg brukt akkurat de samme klærne de siste ti årene. Jeg elsker å shoppe, men jeg ender bare med å bruke de samme klærne. Jeg er litt «all over the place» klesmessig. Jeg er rotete, fortalte hun under talken. 

Rotete eller ikke, hennes stil og look har gjort at både Calvin Klein, Champion og MadeMe har brukt henne som modell i lookbooks og kampanjer.

 

Champion x Princess Nokia

Vice har skrevet en hel artikkel om henne med tittel «Why Princess Nokia matters now, more than ever», der de blant annet mener at hun er «en hustler, en karismatisk sjel og én som ikke spiller spill». New Yorkeren sjonglerer sin komplekse virkelighet med et fundament som består av en oppvekst hos en streng bestemor, sin bifile legning, sitt opphav fra Taino-folket på Jamaica, Yoruban-folket i Nigeria og Puerto Ricans, med emo-influenser i oppveksten og «Voguing»-miljøet blant de skeive i New York.

Hun har tidligere uttalt at hun er en loner, som ikke har noe særlig venner, og som noen ganger er en skater, noen ganger en gother, en raver, en hippie eller en teaternerd.

– Det er mange stereotypier man liksom skal oppfylle når man er fra Harlem. Så om man velger å være annerledes er det et offer som jeg, og andre som jeg, har måttet gjøre. Men jeg følte det var en styrke i det å være en del av det narrativet som omfavnet annerledeshet, fortalte hun i København. 

Det mest påfallende med 26-åringens fremtreden, enten det er i media, i musikken, eller hennes egen Instagramfeed, er nettopp det at ærligheten gjennomsyrer det hele. Hun legger ikke skjul på at hun har vært fattig, har opplevd misbruk, slitt, vært ensom og en outsider. Hun er samtidig ekstremt opptatt av å fremme styrken som ligger i den feminine energien.

Dette har ført til at hun har fått en hel hærskare av fans som oppløftes av musikken hennes, og en Instagram following på rundt en halv million som stadig takker henne for det fantastisk ærlige, ekte forbildet hun er. Hun bekrefter at hun er nøyaktig slik hun fremstiller seg selv gjennom sosiale medier under talken.

– Jeg er akkurat f*cking lik på Instagram som i det virkelige liv. Jeg føler jeg er lett til sinns, morsom, hjertelig og søt i det virkelige liv, og det er jeg på Instagram også.

Bilder: Via @princessnokia

Les også: «Jeg kan ikke sette noen grenser for hvordan jeg skal uttrykke meg» – Bli bedre kjent med Norges-aktuelle Sita Abellan

Siste saker

Mest lest nå
Les mer