– Verden flommer over av klær og tekstiler som ikke lenger er i bruk eller som forkastes, eller er overprodusert.
Under mote- og kunstfestivalen Fushion viser designer Tonje Plur frem sin samarbeidskolleksjon med Fretex. Utvalgte plagg fra kolleksjonen i tillegg til foto vises i en utstilling på Stasjonsallmenningen i Bjørvika i Oslo, mens resten av plaggene stilles ut hos butikken JF Curated i Prinsens gate.
Også ESP med den norske designeren Elisabeth Stray Pedersen i spissen viser frem sin kolleksjon i samarbeid med gjenbrukskjeden. Det er ikke første gang Tonje Plur deltar under Fushion. I fjor fikk hun æren av å være blant navnene som sparket det hele i gang.
Plur forteller Melk & Honning at kolleksjonen er en serie med plagg sydd av stoffer fra tøysorteringen hos Fretex. Hun har brukt materialer som gamle duker, gardiner og møbelstoffer som er donert og ikke lenger er i bruk.
– Jeg tror at mange er blitt mer bevisste på hvilke materialer det er i klærne de kjøper, og håper at denne bevisstheten er med på å gjøre plagg som er laget på denne måten interessante for flere.
Hun ønsker å gi materialene ny verdi og lengre liv, og har blant annet brukt en rynketeknikk for å abstrahere noen av blomstermønstrene. I tillegg har hun farget noen av stoffene slik at de henger mer sammen som en helhet.

Verdien av et plagg
– Da jeg var på Fretex fant jeg masse spennende stoffer, fulle av blomster og mønstre. Der og da visste jeg ikke hva de kom til å bli til, men jeg tenkte at det løser jeg senere, sier den norske designeren.
– Det at alle stoffene var ulike og kun i begrensede størrelser og antall gjorde at jeg brukte en del tid på å planlegge hva slags plagg de forskjellige stoffene skulle bli. Og hvilke kombinasjoner som kunne fungere sammen.
Hun mener forskjellen på brukte materialer og nye tekstiler i metervare er at materialene i større grad er med på å bestemme hvordan plagget blir.

– Det gir begrensninger, men det har vært spennende å finne løsninger innenfor disse rammene. Vanligvis jobber jeg med selve materialer som utgangspunkt, så prosessen her var ikke så ulik den jeg pleier å ha.
– Hva tenker du om redesign-bølgen som skyller innover motebransjen?
– Så lenge intensjonen bak kommer fra riktig sted, er det veldig bra. Jeg håper det kan bidra til å endre noen mønstre hos produsenter og forbrukere. Verden flommer over av klær og tekstiler som ikke lenger er i bruk eller som forkastes, eller er overprodusert. Så det er supert om dette kan brukes til nye ting.

Oppmerksom på skyggesidene
Motivasjonen til Tonje Plur er de store mengdene med tekstiler i verden som allerede er produsert, men som har mistet sin verdi fordi de er blitt forkastet, eller ikke lenger er i bruk.
– Det virket plutselig så rart å skulle gå og kjøpe helt nye stoffer til et prosjekt, når jeg vet at det hver dag kommer inn store mengder til Fretex sine sorteringsanlegg, forteller hun.
– Når jeg jobber er jeg opptatt av at det skal være god kvalitet på håndverket, og jeg ønsker at det jeg lager kan leve lenge. Generelt når jeg jobber med tekstiler og tekstilkunst er jeg opptatt av hva jeg kommuniserer gjennom arbeidene. Så det føltes naturlig å skulle bruke disse stoffene for å lage nye plagg, og dermed også si noe om ansvaret vi alle har i forhold til kloden og våre omgivelser.
Plur forteller til Melk at hun er blitt oppmerksom på flere skyggesider ved kles- og tekstilindustrien. Slik som det faktum at tekstilindustrien er blant miljøverstingene, i tillegg til etiske problemer.
– Å skulle jobbe innenfor et fagfelt som står for så store deler av verdens miljøbelastning er ganske dystert. Så det er blitt stadig viktigere for meg å gjøre det jeg kan for å bidra til noe godt for faget og verden.

Les også: Høyer med kjempesatsing