Fra Tonje Plurs tidligere kolleksjon 'Life as it happens' - Bilde via Instagram @tonjeplur

– Vi kan lage noe eget som er mye mer spennende enn en ren moteuke

Designer Tonje Plur om Fushion og den nye kolleksjonen.

Oslo Runway er blitt til mote- og kunstfestivalen Fushion, og denne uken skal både mote og kunst vises frem i ulike former og på forskjellige måter.

Designer Tonje Plur får æren av å være blant de som sparker det hele i gang. Hun skal vise sin nyeste kolleksjon As You See It på Fushions hovedhub Youngs i Oslo onsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekstilene er det viktigste

– Jeg vokste opp i en kunstnerfamilie, og valg av studier og retning har nok blitt preget av det. Det var på en måte den eneste naturlige veien å gå, sier Tonje Plur til Melk & Honning.

Tonje Plur – via Instagram @tonjeplur

Hun skaffet seg et svennebrev i kjole- og draktsøm, studerte kunsthistorie på Lillehammer og tekstil og design i Oslo, før hun endelig kom inn på bachelor i kles- og kostymedesign på Kunsthøyskolen i Oslo. For to år siden fullførte hun sin master i klesdesign der.

Fellesnevneren i alle arbeidene hennes er menneske og samfunn.

– Tekstilene er det aller viktigste for meg, og det er i materialene jeg finner inspirasjon.

I den nye kolleksjonen har hun vært mest opptatt av håndverk, tekstiler og arbeid som tar tid, men også mennesker og relasjonene dem i mellom og med omgivelsene.

– På en måte kan vi si at kolleksjonen handler om geografiske ytterpunkter og menneskelige relasjoner. Jeg har jobbet med håndstrikk, digitalstrikk, broderi, print og trearbeid.

Den norske moteidentiteten

Hvordan reagerte du da du fant ut at du skulle være en av de som åpnet Fushion?

– Oj, det har jeg ikke tenkt på før. Men når jeg nå tenker over det så er jo det gøy!

Hun håper arvtageren til Oslo Runway vil oppleves mer åpent for folk flest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fushion og Oslo Runway er jo ganske like på mange måter, men samtidig er jo dette et helt nytt arrangement. Jeg tror uansett at det er en bra ting at Oslo Runway gikk sammen med Collective, forteller Plur.

– Det har lenge vært snakk om hvor eller hva er den norske moteidentiteten, uten at vi har klart å svare på det. Nå tror jeg vi kan lage noe eget som er mye mer spennende enn en ren moteuke. Kunst og mote er jo uansett så tett vevet sammen at det bare er naturlig å samle de to til et felles arrangement.

Les også: Her er programmet for Norges nye mote- og kunstfestival