Den norske motebransjen opplever stor vekst

09_1024x1024

Foto: By Ti Mo lookbook Early Spring

Interessen for norsk klesdesign er økende, både innen- og utenlands. Norwegian Fashion Hub, en klynge av klesdesignere og motebedrifter, melder en økning på hele 26% mellom 2013 og 2014 – og de ser også en positiv utvikling fra 2015. 

Linda Refvik, fra Norwegian Fashion Hub, forteller at grunnen til økningen er at det først og fremst er de senere årene Norge er ute å presentererer seg på et internajonalt nivå.

– Mange av de norske større varemerkene har trent seg i Norge og Skandinavia, og er først nå klare for internasjonal ekspansjon. Varemerkene og konseptene fremstår tydeligere og sterkere for konsument og for innkjøpere. Samtidig har kvaliteten hos varemerkene økt, og kunnskapen hos merkevarebedriftene er større, forteller Refvik.

Klynger seg sammen

Norwegian Fashion Hub består av mange, både små og store, norske klesdesignere og bedrifter – blant annet By Ti Mo, Moods of Norway, Tom Wood og Mardou & Dean. De jobber for en utvikling i den norske motebransjen – gjennom samarbeid vil de at norsk klesdesign skal bli en seriøs, bærekraftig og verdiskapende næring.

Alexander Krystad Marthinsen, som er grunder og driver av den norske konseptbutikken F5 som har fokus norsk klesdesgin, påpeker at samarbeidet mellom aktørene er et vikitg element i utvikling som har skjedd til nå, og ikke minst i utviklingen som de håper å få se i tiden som kommer.

– Norwegian Fashion Hub er derfor, slik vi ser det, et viktig tiltak for videre utvikling av motenæringen som helhet. Bedriftsklynger har vært med på å bygge opp og styrke andre næringer, og det er på høy tid at motenorge også tar i bruk disse verktøyene, forteller Marthinsen.

Les også
5 motenyheter du kan ha gått glipp av

Marthinsen merker godt at det har skjedd en utvikling de siste årene.

– På F5 ser vi den utviklingen som har skjedd på en veldig visuell måte. Det er rett og slett flere og bedre varer i butikken, sier driveren av F5 som også er en del i moteklyngen.

Les også: Stort intervju med de tre brødrene bak F5

DSC_4121

Konseptbutikken F5. Foto: Tuva W. Dyvik

Mer profesjonell tilnærming

Jorun Sofie Aartun, journalist i DN og forfatter av boken «Avkledd: På innsiden av den norske motebransje», mener det er positivt at norske motebedrifter kan rapportere om høyere salgstall.

– Utviklingen har sammenheng med at flere norske designere har fått en mer profesjonell tilnærming til faget. De legger mer krefter i å utvikle konsepter som markedet faktisk etterspør. For å lykkes som motedesigner må man ha kommersiell teft, og et godt team i ryggen som tilfører tverrfaglig kompetanse, sier Aartun.

Aartun mener at det er veldig positivt at motebedriftene i klyngene kan rapportere om sterkere salgstall, men peker dog på at man ikke har innsyn i hvor stor andel denne veksten som kommer fra eksport, eller hvilken inntjening bedriftene sitter igjen etter at alle kostnadene er trukket fra.

Se også: Ståa i norsk mote anno 2016 – videodebatt

collection_test_image_l_1_90c8c7abbb79f402b9ceb26fbf960b71

Holzweiler Fall/Winter 16

Utlandet har fått smaken på norsk design

De markedene norsk mote vokser mest er i Japan, Tyskland og USA ifølge Norwegian Fashion Hub.

– Interessen fra utlandet har sammenheng med at flere norske designere har internasjonale ambisjoner, og at bransjen samlet jobber bedre for å oppnå eksponering. Å få hylleplass i kjente butikker i utlandet et en fjær i hatten for norske designere, og eksponeringen kan fungere som en døråpner for å få innpass blant flere innkjøpere, sier Aartun.

Les også
Sommerens hotteste trender: Våre favorittplagg

Flere utenlandske store konspetbutikker har nemlig valgt å ta inn norsker merker den siste tiden –  blant annet blir Tom Wood solgt på trendy Dover Street Market.

– Det er gøy å se at norske merker satser i utlandet, men man bør ha en tydelig strategi i bunn, og ha god lokal kjennskap til markedet. Min anbefaling er å sikre seg et godt fotfeste i det skandinaviske markedet før man satser ser mot markeder hvor konkurransen er enda hardere. Eksemplene på norske merker som har brent seg på å rykke for raskt ut er mange, påpeker Aartun.

mickey

Tom Wood. Foto Truls Qvale/Pudder Agency

Puster svenskene og danskene i nakken

Aartun mener det er svært positivt at  noen få norske merkevarer begynner å puste svenskene og danskene i nakken ren omsetningsmessig.

– Når det er sagt har den norske motebransjen fortsatt et stykke å gå før den når den samme anerkjennelsen som den svenske og danske internasjonalt. Det mangler ikke på festtaler om norsk mote for tiden, men det er viktig at bransjen nå  jobber strategisk for å få maksimalt utbytte av eksponeringen. For at det skal være lønnsomt å etablere seg i utlandet er man avhengig av å nå et visstsalgsvolum, ellers koster utrullingen mer enn den smaker, forteller DN-journalist og forfatter Aartun.

Les også: Norske Tom Wood satser enda større i hjemlandet