Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bergans kan vinne Doga Hedersmerket
Foto: Anna Torst Saatvedt / Bergans of Norway

Bergans kan vinne DOGA-pris

Er dette fremtidens produkt?

11. mars går den årlige prisutdelingen av DOGA-merket for design og arkitektur av stabelen i Oslo, denne gangen i digital versjon med Jenny Skavlan som programleder.

DOGA-merket er blitt utdelt siden 1965, og vinnerne er forbilder som viser hvordan god bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for samfunnet.

I år er det næringsminister Iselin Nybø som deler ut DOGA Hedersmerket.

– De siste 12 månedene har vært tøffe. Derfor er det ekstra oppløftende å se at det skjer så mye nyskaping i landet vårt. Blant de nominerte til DOGA Hedersmerket i år finner vi flere spennende eksempler på hva det går an å utrette dersom vi setter design og arkitektur i kjernen for innovasjon og forretningsutvikling, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Blant de elleve nominerte til den høythengende hedersprisen er det norske merket Bergans.

Tidligere har klesdesigner Elisabeth Stray Pedersen vunnet den gjeve Jacobs-prisen under DOGA-merket for design og arkitektur.

Bærekraft har lenge vært en del av Bergans sitt DNA, og det norske merket er en av flere aktører som nå jobber for å redusere klimaavtrykket i tråd med fokus på bærekraftighet.

Bergans har teamet opp med den finske fiberprodusenten Spinnova. Sammen har de startet innovasjonsprosjektet The Collection of Tomorrow.

Fra dette prosjektet har merket laget en 100 prosent resirkulerbar ryggsekk av cellulose, inspirert av japansk origami. Materialene er basert på ansvarlig produsert trevirke, utviklet av Spinnova og Bergans, helt fri for skadelige kjemikaler, hvor vann er det eneste avfallsproduktet.

Bergans kan vinne Doga Hedersmerket
Sekken signert Bergans og Spinnova. Foto: Bergans of Norway

– Med The Collection of Tomorrow og sekken future.labs.05.A, retter Bergans of Norway søkelyset på den enorme klimabelastningen som tekstilindustrien står for. Gjennom samarbeid og eksperimentering har de klart å skape et fullstendig sirkulært produkt, som kan være med på å sette en ny standard. Her er det mye å lære for hele tekstilbransjen, Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA i en pressemelding.

Les også
Nå er det ikke lenger gratis å returnere klær til Zara

Når sekken er utslitt kan man sende den inn til resirkulering og motta et nytt produkt i retur. Tekstilen skal bli sterkere gjennom resirkulering, i motsetning til mange andre materialer.

Denne sekken er laget av cellulose
Sekken er laget av cellulose. Foto: Bergans of Norway

Merket roses av DOGA-juryen for «stor innovasjonskraft og eksperimenteringsvilje».

«Ryggsekken future.labs.05.A i seg selv er spennende, både når det gjelder bruken av Spinnova og det origami-inspirerte designet, men det er kanskje den sirkulære forretningsmodellen som gjør mest inntrykk. Konseptet er ikke bare svært sympatisk og dypt moderne, men også en smart måte å bygge en nær relasjon til kunden «The Collection of Tomorrow demonstrerer en tankegang som kan revolusjonere bransjen, og det er prisverdig av Bergans å utfordre den rådende forretningsmodellen på denne måten», heter det i jurykjennelsen.

Les også: – Norsk mote har mistet seg selv

Siste saker

Mest lest nå
Les mer