Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Instagram/ @lojsanwallin

«Vanilla girl» trender på TikTok, men kan det være problematisk?

– Jeg ville likt å se denne trenden med mennesker som ikke tradisjonelt tilhører den privilegerte hvite eliten.

Det er ikke bare sminketriks og oppskrifter som skaper engasjement på TikTok. Også visse type livsstiler og estetikker går ofte viralt inne på appen, slik som «balletcore» og «coastal grandma chic».

Nå er det livsstilstrenden «Vanilla girl» som tar av på TikTok, og emneknaggen har for øyeblikket 557,7 millioner visninger.

En såkalt vanilla girl beskrives av Bustle som en som kler seg i lyse og nøytrale farger, cashmeregensere, som drikker sitronvann og latte med havremelk. Hun er minimalistisk, luksuriøs og har ofte en naturlig sminkelook. I vesken har hun selvsagt hodetelefoner fra Apple og fine notatbøker.

Trenden er altså en slags videreutvikling av «Clean girl aesthetic», som for øvrig var et av de mest populære beautysøkene på Google i fjor.

Du kan se noen eksempler på «Vanilla girl»-trenden her:

@lifestyleewithj cr: @A #vanillagirl #fyp #viral ♬ original sound – ♫~♡
@jlovessss Vanilla girls>>> #vanillagirl #foryoupage #fyp #blowthisupforme #aesthetic #viral #basicaus ♬ party monster – xxtristanxo
@sincerely_zoya vanilla girls #lifestyle #cleangirlaesthetic #cleangirl #selfimprovement #grwm #inspo #routine #morningroutine #glow #motivation #pinterest #pinterestaesthetic #pinterestgirl#dreamlife #ootd #scandi #stockholmstyle #stockholmaesthetic #copenhagenstyle #blondegirl #blonde #vanilla #vanillagirl #vanillagirlaesthetic ♬ original sound – ౨ৎ

Refinery29, som først omtaler trenden, påpeker likevel at denne trenden kan være problematisk.

I likhet med «Clean girl aesthetic», kan trenden oppleves som ekskluderende overfor svarte og samtidig romantisere en livsstil som på mange måter symboliserer en hvit og kapitalistisk kultur.

En gjenganger i «Vanilla girl»-videoer på TikTok er skjønnhetsidealer som lys hud og blondt hår – noe som «katapulterer en bestemt type person til en viral status og etterlater fargede kvinner i skyggen» skriver nettstedet.

Vivian Brattsti Sørensen fra Antirasistisk senter påpeker at denne trenden på mange måter ikke er ny.

– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger det har trendet å være «delikat», som oftest assosiert med lys, sier hun til Melk & Honning.

– At en trend virker ekskluderende er heller ikke noe nytt. Det er vel nærmest en selvfølge at den er det, legger hun til.

Sørensen mener det mest problematiske er når trender ekskluderer mennesker som ofte blir ekskludert, og forsterker barrierer man forsøker å fjerne.

– I så måte er dette en trend man absolutt bør holde et øye med, sier hun.

Vivian Brattsti Sørensen. Foto: Kristin B. Bruun

– Trender på TikTok eller andre sosiale medier lever sitt eget liv, og kan være vanskelig å styre, sier Sørensen.

Hun understreker at sosiale medier, tradisjonelle medier og motebransjen har en unik mulig til å for eksempel omdefinere hva Vanilla girl skal være.

– Jeg ville personlig likt å se denne trenden med mennesker som ikke tradisjonelt tilhører den privilegerte hvite eliten, avslutter Sørensen.

Les også: Har du fått med deg denne bevegelsen i sosiale medier?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer