Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Gjør julegavehandelen grønnere - blant annet med ull fra Pierre Robert. (Foto: Instagram @pierrerobert av @bydidem)

9 mer miljøvennlige julegavetips

Det er tross alt ekstra hyggelig å gi noe som ikke har skadet planeten (like mye).

Det er ikke til å stikke under en stol: Julehandelen gjør sitt for å forverre miljøkrisen. Vi gjør. Det å ta bærekraftige, bevisste valg som forbruker gjelder hele året – også midt i julestresset.

Vi i Melk & Honning vil gjøre det lett for deg å velge mer miljøvennlige gaver, selv om du er julestressa. Scroll for 9 gaveidéer som er litt snillere mot planeten.

Perfekt strikk, Envelope1976

Deilig, kremfarget strikkegenser i 100 prosent ull fra det norske, mer bærekraftige suksessmerket Envelope1976. Denne er bærekraftig av flere grunner: den er multifunksjonell og kan gjøres om til en vest ved å fjerne armene. I tillegg er et perfekt strikkeplagg tross alt ganske bærekraftig i seg selv – fordi det er tidløst og av god kvalitet. Denne har du for alltid!

Genser fra Envelope1976, kr 4999. (Foto: Instagram @envelope1976)

Sakser, Fiskars

Én ting er sikkert: alle trenger saks. Sakser. De ikoniske, oransje Fiskars-saksene er å finne over hele verden – og nå har de lansert den nye versjonen ReNew. Disse er laget av 100 prosent resirkulerbare materialer: håndtaket av cellulosefiber og resirkulert past, bladene av resirkulert stål.

Tradisjon tro, lages saksene på egen fabrikk i Finland. Den er ISO-sertifisert og pålagt å immøtekomme krav fra samfunnet om miljøvennlig produksjon og produkter. Kjøkkensaks, hårsaks, papirsaks eller venstrehendt-saks? Gode eksempler på mer miljøvennlige, praktiske julegaver som alle vil få god bruk for.

ReNew-serien fra Fiskars. Kr 219 for universalsaksen hos NordicNest.

Drikkeflaske, S’well

Det er ingen hemmelighet at drikke vi kjøper på plastflasker (som forøvrig egentlig er til engangsbruk også) er både unødvendig miljøbelastende og unødvendig dyrt. Da S’well ble lansert i 2010, var tanken faktisk nettopp å frigjøre verden for plastflasker – og siden den gang har de i alle fall kommet med en drøss gode alternativer.

Les også
12 Instagram-høydepunkter fra Copenhagen Fashion Week

Vi har akkurat fått øynene opp for serien Barware, med termokopper laget til å ta med champagne, øl og vin ut på tur. Både artig, unik og praktisk gave!

Vinglass fra S’well Barware. Kr 279 hos Backe i Grensen.

Hårpleie, Maria Nila

Svenske Maria Nila lager vegansk, dyre- og miljøvennlig hårpleie – i superfin forpakning. De fargerike produktene, som er elsket av både Zara Larsson, Matilda Djerf og Elsa Hosk, utvikles og produseres på egen fabrikk i Helsingfors i Sverige. De har en rekke sertifiseringer, blant annet PETA og Leaping Bunny, og for hvert salg bidrar de til å plante trær.

Noe for alle. (Foto: Instagram @marianilastockholm av @coconuts.hair.shack)

Glassugerør, Concept Zero

Sugerør er definitivt fy, fy. Ikke bare har mange av oss kanskje brent fast i minnet en hjerteskjærende dyrevideo eller to som innebærer et sugerør tredd gjennom eller rundt en kroppsdel – men det er også et unødvendig plastforbruk. Likevel, uavhengig av dette: sugerør er digg. Den åpenbare og heldigvis lettvinte løsningen er superfine gjenbrukssugerør, som disse kule i glass fra Concept Zero.

Som navnet tilsier er merket opptatt av bærekraft, og er definitivt verdt å sjekke ut for idéer til andre, mer miljøvennlige julegaver.

miljøvennlige julegaver
Flerfargede sugerør i glass er både praktisk, mer miljøvennlig og chic. Kr 39 fra Concept Zero hos Kitchen.

Sjokolade med bedre samvittighet, Tony’s Chocolonely

Sjokolade har alltid vært en fin go-to, og når du først skal gi sjokolade i gave – velg fra et merke med gode verdier. Undertegnede kan signere på at du ikke kommer til å bli skuffet over de chunky sjokoladebarene fra Tony’s – og i tillegg kan du nyte med god samvittighet.

Sjokolademerket jobber for en slavefri sjokoladeindustri. Ja, det er faktisk slik at kakaoindustrien er preget av slaveri og barnearbeid. I en verden hvor milliarder av forbrukere er gira på sjokolade, er det dessverre slik at store sjokoladeselskaper ønsker å holde prisen de betaler til bøndene umenneskelig lave. Tony’s mener de ulike sertifiseringsmerkene vi har ikke er gode nok tiltak, for de garanterer kun for enkelte forhold og ikke at bøndene kan leve over fattigdomsgrensen.

Les også
5 norske designere som har gjort hobbyen sin til business på Instagram

For å motvirke dette globale problemet, jobber de med bevisstgjøring, investerer i langsiktige partnerskap med bonde-kooperativer, betaler bønder en høyere pris og hjelper dem med profesjonalisering. Kakaoen i sjokoladen deres er sporbar.

Tony’s Chocolonely vil gjøre det til en norm at sjokoladen vår er slavefri. Kr 69 hos Kinsarvik Naturkost.

Ullskjerf, ESP

Å pakke seg inn i deilige skjerf på denne tiden av året er ikke bare digg, det er nærmest en nødvendighet. Derfor er det også en skikkelig fin julegave.

Norske ESP av designprisvinnende Elisabeth Stray Pedersen designer lokalproduserte, flotte ullplagg. Vi sikler på dette digre skjerfet i 100 prosent norsk lammeull. Lommedetaljen er en kul twist!

Miljøvennlige julegaver
Ullskjerf med lomme. Kr 1750 fra ESP.

Svanemerket treningstøy, Pierre Robert

En perfekt gave til en sporty venninne, tante eller mor – eller bare til hun som alltid klager over at hun fryser! Eller kanskje har du noen på gavelista som flykter til hytta hver helg? Pierre Robert har ikke bare et utvalg sportsull som er Svanemerket, men de har også en del treningstøy laget av resirkulerbare materialer. Flotte og praktiske, mer miljøvennlige julegaver – ja, takk!

Miljøvennlige julegaver
Sportsull i fin merino. Kr 449 for overdel fra Pierre Robert.

Abonnement eller medlemsskap

Gi en gave som ikke bidrar til at vi kjøper flere ting – men som samtidig har mye bruk i seg. Hvorfor ikke gi noen et abonnement på en strømmetjeneste eller matlevering i gave? Eller hva med ettårsmedlemskap på yogasenter eller kanskje et kurs i kampsport?

Å gi et abonnement eller medlemskap i gave er undervurdert. (Foto: Instagram @juliamusji)

Les også: Motebransjen får klima-stryk. Hva må prioriteres NÅ?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer