Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Filosof Amia Srinivasan har skrevet en av fjorårets viktigste bøker. Foto: Adama Jalloh for Vogue

10 fantastiske bøker skrevet av kvinner som du bør lese i 2022

Melk & Honning anbefaler bøker på kvinnedagen.

Mens vi så smått vinker adjø til pandemien og samtidig opplever krig i Europa, står kvinnedagen nå for tur. Den tidligste versjonen av denne kampdagen for kvinners frihet og rettigheter fant sted i New York på tidlig 1900-tall. Siden har en årlig markering skjedd mange steder i verden med tusenvis av oppmøtte kvinner og allierte, de siste årene også i større grad med inkludering av transkvinner.

Mens covid la en demper på feiringen i fjor, kan man marsjere under paroler, samles i store grupper, feire og hoje som normalt i år.

Hos Melk & Honning har vi samlet 10 fantastiske bøker skrevet av kvinner som du bør lese i 2022.

Disse gir innblikk i et bredt spekter av ulike kvinners perspektiver, som både er tankevekkende og interessante å ha med seg på veien.

Les også: Hvorfor lager «alle» kjendisene nå sexleketøy?

Rachel Cusk – Outline

13 fantastiske bøker skrevet av kvinner som du bør lese i 2022. Her Outline av Rachel Cusk.

I denne boka er hovedpersonen Faye i et brennhett Athen for å være lærer for et skrivekurs. Gjennom personene hun møter på veien og måten hun reagerer på det som blir sagt, ikke blir sagt og det som skjer, blir man sakte men sikkert også kjent med hennes historie, følelsesliv og tanker. Dette er den første boka i en trilogi, men dette er desidert den beste. Kjøp den her.

Elena Ferrante – The days of abandonment

Bøkene til denne mystiske italienske forfatteren har for lengst blitt en internasjonal megasuksess. I boka The Days of abandonment får man et innblikk i etterdønningene av et samlivsbrudd. Etter et 15 år langt ekteskap har mannen til Olga plutselig forlatt henne og de to barna de har sammen for å være sammen med en yngre dame. Resultatet er en identitetskrise og følelse av ensomhet som beskrives av Ferrante på en glimrende måte utover i boka, mens Olga forsøker å komme over sjokket av det som har skjedd. Kjøp den her.

Les også
Er Aker Brygge Oslos nye it-bydel?

Ottessa Mosfegh – My year of Rest and Relaxation

En bok som beskriver følelsen av lockdown og hjemmesitting, før pandemien var et faktum. Her møter vi en ung kvinne i New York i år 2000, som tyr til store mengder reseptbelagte medisiner for å holde seg inne og rømme fra virkeligheten. Dette skjer i kjølvannet av at hun har mistet begge foreldrene sine og arvet en stor sum penger, men føler at alt er meningsløst, inkludert utdannelsen fra Columbia University, jobben på et fancy kunstgalleri og kjærlighetsforholdet til en Wall Street-fyr. Vil et år med soving, nettshopping og bevisstløs nattevandring få henne på bedre tanker? Les denne boka og se. Kjøp den her.

Olga Tokarczuk – Før plogen din over de dødes knokler

Denne helt spesielle kriminalromanen er skrevet av polske Olga Tokarczuk, som vant Nobelprisen i Litteratur i 2018. Sekstiåringen Janina Duszejko bor i en avsidesliggende polsk landsby. I etterkant av at de to hundene hennes plutselig forsvinner, begynner flere og flere menn i det lokale jaktlaget også å bli borte. Den ukonvensjonelle dama, som tror på både astrologi og er fanatisk opptatt av William Blakes dikt, begynner å etterforske hvem som kan stå bak det hele. Spennende og annerledes – og kontroversiell i hjemlandet. Kjøp den her.

Bernardine Evoristo – Girl, Woman, Other

Denne svarte britiske forfatteren vant den gjeve Man Booker-prisen for Girl, Women, Other i 2019. Forfatterskapet hennes har i stor grad dreid seg om den afrikanske diaspora. I denne boka får man et innblikk i intet mindre enn 12 ulike karakterer, de fleste av dem svarte, britiske kvinner, som forteller om familie, kjærlighetsforhold, rasisme, utenforskap og feminisme. Noen av dem er ikke-binære eller slik som Evoristo selv, lesbiske. Enkelte er lykkelige, andre deprimerte, noen har mye penger i banken, andre ingenting. Blant hennes desidert beste bøker. Gir et interessant og viktig innblikk – og et must for alle som støtter opp under BLM-bevegelsen. Kjøp den her.

Les også
Hailey Bieber sitt hudpleiemerke saksøkes

Sally Rooney – Conversations with Friends

13 fantastiske bøker skrevet av kvinner som du bør lese i 2022. Her Sally Rooney sin 'Conversations with Friends'.

Rooney ble plutselig superkjent under pandemien da Normal People ble gjort om til serie. Vi ønsker likevel å slå et slag for en annen av hennes bøker, nemlig Conversations with Friends – som forøvrig også er blitt filmatisert nå. Den skal visstnok slippes som en mini-serie denne våren. Her møter vi bestevennene og eks-kjærestene Frances og Bobbi i Dublin. Begge er studenter og opptatt av politikk, anti-kapitalisme og dikt. De to forvikler seg inn i en komplisert relasjon med et gift par, der både vennskap og verdier etter hvert settes på prøve. Dette er en beach read av en bok du leser ut på null komma svisj, men perspektivene og en del av tankene er forfriskende. Kjøp den her.

Linda Boström Knausgård – Oktoberbarn

Fantastiske bøker skrevet av kvinner som du bør lese i 2022. Her Linda Boström Knausgård sin 'Oktoberbarn'.

I denne romanen får man være med inn i psykiatrien over flere år på 2010-tallet, der hovedkarakteren til tider er tvangsinnlagt og får elektrosjokkbehandling. I prosessen blir noen minner svakere, mens andre får ny styrke, og det er tydelig at Boström Knausgård (tidligere gift med den Knausgård, ja) ønsker å rette en sterk pekefinger mot helsevesenets behandlingsmetoder. Hun går også til motmæle mot Knausgård og hans fremstilling av deres ekteskap, hva som gikk galt og hva hennes syn på det hele er. VG ga boka terningkast seks da den kom ut. «Oktoberbarn er så lysende og vakker prosa at det føles som om den gjennomstrømmer leseren», skriver deres anmelder. Vi kan ikke annet enn å være enig. Kjøp den her.

Torrey Peters – Detransition, baby

Fantastiske bøker skrevet av kvinner som du bør lese i 2022. Her Linda Boström Knausgård sin 'Oktoberbarn'.

Bøker som omhandler transkvinner er det ikke så mange av, men forfatter Torrey Peters baner vei med denne boka. Her får man møte tre cis- og transkvinner som linkes sammen etter et helt uventet svangerskap. Hva er det å være kvinne – og hva, på den annen side, definerer mannsrollen? Hva skjer når den man er sammen med ønsker å skifte kjønn? Og hva skjer dersom den som har skiftet kjønn angrer? Boka tar for seg viktige spørsmål som føles riktig å reflektere over i 2022. Kjøp den her.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

Et par viktige moderne bøker om feminisme:

Chimamanda Ngozi Adichie – We Should All Be Feminists

Fantastiske bøker skrevet av kvinner som du bør lese i 2022. Her Chimamanda Ngozi Adichie sin bok We Should All Be Feminists.

Denne nigerianske forfatteren skrev i utgangspunktet et essay som ble fremført som en Ted-talk i 2017. Da fikk den ben å gå på (den er blitt sett over 10 millioner ganger) og siden ble den utgitt som bok også. Ngozi Adichie tar for seg hva feminisme egentlig betyr i våre dager. Hun går i dybden på hvordan man kan omgjøre den til å bli mer interseksjonell og inkluderende for marginaliserte kvinner verden over. Sist men ikke minst tar hun for seg hvorfor det lønner seg for både menn og kvinner med likestilling. Kjøp den her.

Amia Srinivasan – Retten til sex

En av nåtidens viktigste unge, kvinnelige filosofer. Britisk-indiske Srinivasan har tatt for seg Me too, likestilling, sex, porno og kjønn i sitt arbeid. Dette har hun fått mye oppmerksomhet for og blant annet blitt intervjuet av Vogue og The Guardian. I hennes første bok ‘Retten til Sex’ (The right to Sex) utfordrer hun vårt syn på disse evige aktuelle temaene, samt lenker det opp både mot etnisitet og klasseforskjeller. Et viktig bok. Kjøp den her.

Les også: Dette er årets Gullbarbie-vinner: – Burde skamme seg

Siste saker

Mest lest nå
Les mer