Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde via YoDona Magazine

Melk & Honnings Oslo-guide: oktober

Dette skjer i hovedstaden denne måneden.

Høstutstillingen

7. SEPTEMBER – 13. OKTOBER

Høstutstillingen er Norges eldste kunstnerdrevne arena for samtidskunst. Siden 1930 har den hatt fast tilholdssted på Kunstnernes Hus. I år arrangeres den for 132. gang. Om du ikke har fått den med deg enda, står den frem til midten av oktober. Mer info her.

Små monumenter

11. oktober

I dette prosjektet av Lars Sandås rettes søkelyset mot det åpne rusmiljøets tilstedeværelse i Oslos byrom. Dette gjør han ved å løfte frem tre monumenter på steder som har vært helt sentrale i denne historien; Eika ved Akerselva, Plata ved Oslo S og Nisseberget i Slottsparken. Han fikk avslag på å sette opp et monument på sistnevnte sted, og derfor vises det utenfor Kunstnernes hus i stedet. Mer info om åpningen her.

Gilbert & George The Great Exhibition

15. SEPTEMBER – 5. JANUAR 2020

I mer enn 50 år har kunstnerne Gilbert & George samarbeidet om kunstverk som utfordrer både kunstens og samtidens konvensjoner. Denne høsten og vinteren dedikerer Astrup Fearnley en hel utstilling til den britiske duoen. Mer info her. 

Gilbert and George – via Astrup Fearnleys Instagram

Mehdi Ghadyanloos Portals of Light på Galleri Golsa

12. SEPTEMBER – 13. OKTOBER

Den iranske kunstneren er best kjent for sine utopiske malerier som utforsker universelle menneskelige prinsipper slik som frykt, håp og tap. Nå viser han sitt nyeste arbeid Portals of Light på Galleri Golsa. Mer info her.

Høstens vareprøvesalg hos Kaare Lund agenturer

9, og 10. oktober

En rekke vareprøver fra blant annet Replay, Triwa, Veronica B Vallenes og The Product. Mer info her.

Grey Gardens + Det store fallet

Flere datoer i oktober

Aristokratene Edith Bouvier Beale og datteren Edie var nære slektninger av Jacqueline Kennedy Onassis, og levde et liv i sus og dus. Plutselig forlot de alt og flyttet til en stor villa på Long Island utenfor New York. De to dokumentarfilmskaperne Robert og David Maysles fulgte de to eksentriske kvinnene på starten av 70-tallet. Filmen kalt Grey Gardens vises på Cinemateket ved tre anledninger sent i oktober. Mer info her.

Deres merkelige og interessante historie har inspirert mange, blant annet den svenske dramatikeren Sara Stridsberg. Hun har skrevet stykket Det store fallet basert på brev, artikler og selve dokumentaren om de to kvinnene, som er satt opp på Nationalteateret denne høsten. Mer info her.

Nationaltheatret og Cinemateket inviterer også til salong om teaterstykket og filmene om Big Edie og Little Edie 28. oktober. Mer info her.

Grey Gardens

The Great Monster Dada Show

25. oktober – 26. januar 2020

Dada er en kunsthistorisk retning, et opprør med det eksisterende og en frigjørende måte å tenke på. Med utgangspunkt i dadaismen, presenterer Henie Onstad Kunstsenter denne høsten arbeider som både er interessante med et historisk blikk og har relevans for hvordan vi tenker i dag. På menyen finner man – selvfølgelig – arbeid fra kunstnere som Man Ray, Marcel Duchamp og André Breton. Mer info her.

Autoerotic interactions or: a girl and her smartphone av Cara Lien

11. oktober

Norske Cara Lien er en multidisiplinær kunstner som utforsker tema slik som kvinnelig seksualitet og kulturell kikking gjennom oljemalerier og digital performance. I oktober stilles en del av verkene hennes ut på Galleri Kladden. Mer info her.

KOSO Club: Juliana Huxtable

25. oktober

Den amerikanske kunstneren, forfatteren og DJen Juliana Huxtable kommer til Norge, nærmere bestemt Oslo-klubben Blå. Hun er kjent for å utforske sosiopolitiske tema gjennom sine ulike uttrykksformer. Som DJ er hun kjent for å mikse nyskapende former for techno, hip hop og eksperimentell musikk. Mer info her.

Juliana Huxtable via @julianahuxtable

Få med deg noen av månedens mest spennende filmer:

Joker: Denne filmen med Joaquin Phoenix i hovedrollen har fått meget blandet kritikk. Under filmfestivalen i Venezia fikk den 8 minutters stående applaus. Birger Vestmo hos NRK uttalte «Phoenix kan bare begynne å forberede seg på Oscar-talen». Andre slik som The Atlantic sin kritiker David Sims mente det hele var en blodig og mørk affære uten særlig dybde. Likegyldige var altså ingen av dem. Verdt en titt? Mer info her.

Marianne & Leonard: Forholdet mellom musiker Leonard Cohen og norske Marianne startet på den idylliske greske øyen Hydra i 1960, hvor de begge var en del av et bohemsk samfunn bestående av kunstnere, forfattere og musikere. I denne nye dokumentaren får man et bedre innblikk i deres kjærlighetshistorie – som varte livet ut. Mer info her.

Les også: Her er Virgil Abloh sin IKEA-kolleksjon

Siste saker

Mest lest nå
Les mer